Linda Lillevik er forfatter, bibliotekar og journalist. Hun har utgitt 13 bøker hvor de mest mest kjente og brukte bøkene er "Kristine", som har Downs syndrom. Disse bøkene står blant annet på litteraturlisten til Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning.

Humor for de minste

Forfatter Linda Lillevik bruker humor for å nå fram til de minste i boka om kråkene «Fommel» og «Fjas».

Publisert Sist oppdatert

«Fommel» og «Fjas» er kråker som ikke kan fly. Eller «Fjas» kan ikke fly – uvisst hvorfor – og «Fommel» tør ikke fordi han har høydeskrekk. Sammen begir de seg ut på et eventyr for å finne eieren av en ørering som de bestemt mener må tilhøre elefanten.

For hvor vanskelig er det for to kråker å finne en hel elefant, liksom? Svært vanskelig, skal det vise seg.

Og underveis blir det masse humor og misforståelser som målgruppen på to- til femåringer fint kan relatere til. Boka «Fommel & Fjas» handler om vennskap, hjelpsomhet og samhold. Om gjensidig respekt og aksept for andre.

– Vi må anerkjenne ungenes sans for humor! sier forfatter Linda Lillevik.

Spent på mottagelsen

«Fommel & Fjas» er forfatterens 13. bok og den første hun har skrevet for så små barn. Lillevik tror boka vil slå godt an i barnehagen og er spent på mottagelsen når den skal lanseres 1. oktober.

– Jeg er opptatt av å ivareta ungenes humor helt fra de er små. Humor som virkemiddel i vanskelige situasjoner er spesielt viktig, mener forfatteren.

Boka om er illustrert av Narvik-mannen Alexander Harr Lillevik, og gis ut på det Narvik-baserte foretaket Lillevik formidling.

Lillevik mener at bokas budskap er viktigere enn noen gang slik som verden ser ut i dag.

Maur som hopper tau

– Hvilken humor har så små barn, da?

– Fortellingen drives framover ved å gi små hint om hva som kanskje kommer på neste side. Kråkene tror at de har funnet elefanten fordi de ser halen dens. Men når vi blar til neste side, er det bare en maur som hopper tau, så klart! Hvordan kan en liten maur se ut som en elefant? forklarer Lillevik.

Så ser de elefantens støttenner. Tror de. Men så var det bare frosken som turner.

– Jeg synes i alle fall det er artig, flirer Lillevik.

Støtte og vennskap

Det ender jo godt, da. For alle kråkene treffer er så hjelpsomme og synes ikke det er noe rart at de ikke kan eller tør å fly. Sjiraffen hjelper dem høyt opp slik at de kan se bedre og tenk, da tør «Fommel» fly! Da blir alle så glade. Og når de kommer tilbake til kråketreet er faktisk elefanten der, som blir veldig fornøyd med å få øreringen tilbake.

– Det er en enkel historie som appellerer til det små unger synes er artig, mener forfatteren.

Illustrasjonene er spesielt viktig siden det er disse små barn forholder seg til mens den voksne leser.

– Unger har god humoristisk sans. De må få bygge seg opp sin egen humor slik at de kan ta den med seg videre og kanskje se verden med et lite skråblikk når de blir større. Barnehagene i Norge har masse dyktige ansatte som vet hvor viktig humor er for barn, sier Linda Lillevik.

Powered by Labrador CMS