«Herr Hansen får besøk» ble utgitt på Mangschou forlag 25. mars og er forfatter og illustratør Elisabeth Moseng sin andre barnebok.Mangschou forlag
Skrev barnebok om frykten for det ukjente
Elisabeth Moseng tar bruker sin egen barndomsdrøm for å illustrere samfunnets fremmedfrykt i bildeboka «Herr Hansen får besøk». – Barn er uten fordommer. Det er vi voksne som har problemer, sier forfatteren.
Herr Hansen er en surpomp. Han liker ikke folk. Han liker ikke dyr. Han liker i grunnen ikke barn heller, når han tenker seg om. En dag står det plutselig en diger elefant i hagen hans som alle naboene hans vil hilse på.
Hva skal en surpomp gjøre da? Jo, da kjemper og kjemper han, for å beholde den kjente og kjære motviljen. Helt til en dag da han merkelig nok ikke hater elefanten lengre. Han begynner til og med å sette pris på den og naboene som kommer for å hilse på.
«Herr Hansen får besøk» av forfatter og illustratør Elisabeth Moseng er en bildebok om vennskap og om hvordan uventede situasjoner kan skape nye og sterke relasjoner. Samtidig har boka også en brodd, for fremmedfrykt og redselen for forandring er et underliggende tema i «Herr Hansen får besøk».
I boka er det også et snev av forfatterens egen barndoms store drøm: Hun ønsket seg nemlig intenst en elefant – ikke i sin egen hage – men på nabotomta.
Skrev dikt om elefanten
– Da jeg var lita skrev jeg et dikt om at jeg ønsket en elefant med store ører og den skulle bo i hagen til naboen. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor jeg ikke kunne få elefant når andre fikk katter og hunder. Nabotomta var ubebygd og vi kalte den bare Hansens tomt, sier Moseng.
Som voksen har hun dessverre innsett at det ikke er mulig, men gir oss nå elefanten i «Herr Hansen får besøk». En liksomelefant er tross alt bedre enn ingen elefanter.
Moseng debuterte som forfatter med bildeboka «Når jeg blir storebror» i 2014. Hun står for egne illustrasjoner, som hun også har vunnet priser for.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stor, snill og annerledes
– Hvorfor skrev du denne boka?
– Jeg ønsker å skrive en bok man kan lese på flere plan. Kanskje er det bare en artig historie, men det som virkelig trigget meg var alle flyktningene som kom til Europa og Norge, og hvor sterk fremmedfrykten vår er. Hvor kommer denne frykten fra? Hva er det vi er så redde for? spør Moseng.
Annonse
– Så jeg overfører denne fremmedfrykten til elefanten som egentlig er stor og snill, men som Herr Hansen sier han ikke liker på grunn av usaklige ting som at den har store ører, forklarer forfatteren.
Men en dag er elefanten borte, og da savner Herr Hansen den. I boka møter vi også gutten Alfred, som har et åpent sinn og ikke ser problemet med elefanten. Herr Hansen har jo nok av plass.
– Alfred er et barn uten fordommer. Det er vi voksne som bærer disse med oss, ikke barna, sier Moseng.
«Herr Hansen» er en fargefest uten like og elefanten skifter farge fra gul til rosa, rød og grønn. Herr Hansen skifter bare farge når han blir sint, og da blir han blå. Alfred er uten farge og passer dermed inn overalt. Ellers eksploderer sidene i farger for hver ny side og rent visuelt må det være en fryd for barn å få bla igjennom boka. Illustrasjonene, som er gjort at Moseng selv, er enkle og visuelt tydelige.
– Elefanten skifter farge for å representere et vidt, kulturelt spekter.
Boka er ment for barn mellom tre og seks år, og Moseng tror den vil gjøre seg fint i en samlingsstund der man kan snakke om det å ta i mot det vi ikke kjenner så godt.
«Herr Hansen får besøk» ble utgitt på Mangschou forlag 25. mars.