Slik ser meldingen ut når nødvarselet testes.

Ber om hjelp fra barnehagene for å unngå å skremme barna

Nødvarsel er brukt for å varsle hele befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Nå er det ny test - og det kan være skremmende for barnehagebarna.

Publisert Sist oppdatert

* Oppdatert: Denne saken er fra da nødvarselet ble testet i juni 2023. Førstkommende onsdag, 8. januar, blir det ny test. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver dette på sine hjemmesider

Onsdag 8. januar klokken 12 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.

Det er politiet som sender ut test av Nødvarsel på mobil. Sivilforsvaret tester samtidig tyfonene med signalet «Viktig melding – søk informasjon».

Varslingsprøven den 8. januar gjøres over hele landet, rundt kl. 12. Det betyr at mobiltelefoner i hele landet vil vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler.

En så omfattende varslingsprøve vil høres godt, spesielt der mange mennesker er samlet og mange enheter vil spille av lyd samtidig. Del derfor gjerne informasjon om varslingsprøven med dine nærmeste, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test.

Testen går ut over mobilnettet i hele landet. Alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner og enheter som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G kan motta testen.

Dersom du ikke ønsker å motta testen, må du sette telefonen i flymodus eller skru den helt av i god tid før og etter klokken 12 den 8. januar. Lydløs, lav lyd, dempet varsling og liknende blir overstyrt, opplyser DSB.

I 2023 nådde varselet ut til 78 prosent av befolkningen på mobil: 

– Mange av dem som ikke fikk Nødvarsel sist hadde ikke oppdaterte telefoner. Vi minner derfor spesielt om at for å kunne motta Nødvarsel på riktig måte, så må du ha en nylig oppdatert mobiltelefon, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Nødvarsel på mobil testes til hele befolkningen både for å gjøre befolkningen kjent med hvordan det oppleves å få et nødvarsel og for å sikre at systemet fungerer som det skal. Det inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

Tidligere har myndighetene bedt om hjelp fra barnehager og skoler for å nå ut med informasjon til barn og unge, står det på Udir sine hjemmesider.

– Denne varslingsprøven kan være skremmende, derfor er det viktig at barnehagen og skolen forbereder barn og elever på at nødvarselet kommer, og hvorfor.

På dsb.no/nodvarsel finnes det læringsressurser som tekst, video, presentasjon og illustrasjoner som kan brukes til å forberede barn og unge.

Powered by Labrador CMS