Slik ser meldingen ut når nødvarselet testes.

Ber om hjelp fra barnehagene for å unngå å skremme barna

Nødvarsel er brukt for å varsle hele befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Nå er det ny test - og det kan være skremmende for barnehagebarna.

Publisert Sist oppdatert

* Oppdatert: Denne saken er fra sist nødvarselet ble testet, i juni i fjor. Førstkommende onsdag, 10. januar, blir det ny test. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver dette på sine hjemmesider

Varslingsprøven 10. januar gjøres over hele landet, rundt klokken 12. Da tester Sivilforsvaret tyfonene med signalet «Viktig melding – søk informasjon». Samtidig sender politiet ut test av Nødvarsel på mobil. Det betyr at mobiltelefoner i hele landet vil vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler. Tilsvarende test ble gjort i juni 2023.

Testen går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G. Noen nettbrett og smartklokker vil også vise nødvarsler. DSB minner samtidig om å oppdatere mobilen. Sist nådde varselet ut til 78 prosent av befolkningen på mobil: 

– Mange av dem som ikke fikk Nødvarsel sist hadde ikke oppdaterte telefoner. Vi minner derfor spesielt om at for å kunne motta Nødvarsel på riktig måte, så må du ha en nylig oppdatert mobiltelefon, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Her er den opprinnelige saken som ble publisert i juni: 

Nødvarsel på mobil testes til hele befolkningen både for å gjøre befolkningen kjent med hvordan det oppleves å få et nødvarsel og for å sikre at systemet fungerer som det skal. Det inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

14. juni klokka 12 testes nødvarsel på mobil og varslingsanleggene over hele Norge. Nå ber myndighetene om hjelp fra barnehager og skoler for å nå ut med informasjon til barn og unge, står det på Udir sine hjemmesider.

– Denne varslingsprøven kan være skremmende, derfor er det viktig at barnehagen og skolen forbereder barn og elever på at nødvarselet kommer, og hvorfor.

Videre står det at testen utløses mellom kl. 11:55 og 12:10 den 14. juni 2023 og går ut til alle kompatible enheter i Norge som har dekning på 4G/5G. Når varselet kommer vil telefonen vibrere og spille av en høy, sireneaktig lyd i rundt 10 sekunder. På skjermen kommer en tekst der det står at dette bare er en test.

På dsb.no/nodvarsel finnes det læringsressurser som tekst, video, presentasjon og illustrasjoner som kan brukes til å forberede barn og unge, står det videre.

Powered by Labrador CMS