DEBATT

«Når jeg gikk i barnehagen som liten var det 18 barn og tre voksne. Når jeg var ferdig utdannet som barnehagelærer i 2007 var vi 18 barn og tre voksne, og i dag, 2018, er vi 18 barn og tre voksne,» skriver Marthe-Helene Tørhaug Viken.
«Når jeg gikk i barnehagen som liten var det 18 barn og tre voksne. Når jeg var ferdig utdannet som barnehagelærer i 2007 var vi 18 barn og tre voksne, og i dag, 2018, er vi 18 barn og tre voksne,» skriver Marthe-Helene Tørhaug Viken.

Kjære kunnskapsminister!

«De 14 milliardene det koster å innføre en bemanningsnorm gjennom hele dagen i barnehagen er ikke så mye i det store bildet. Ved å investere i dagens barn vil vi styrke fremtidens voksne,» skriver barnehagelærer Marthe-Helene Tørhaug Viken.

Publisert

Jeg skrev for en tid tilbake en kronikk som ble publisert på barnehage.no, Jeg er en superhelt helt på ordentlig. Kronikken handlet om hvordan vi som arbeider med de yngste barna i utdanningsløpet i Norge – i barnehagen – er superhelter som strekker oss så langt vi bare kan.

Siden den gang har «Barnehageopprør 2018» og «Foreldreoppgjøret 2018» virkelig vokst og det er tydelig at sektoren er i opprør.


I 2017 kom det ny rammeplan for barnehagene. Rammeplanen er styringsdokumentet vårt og vi er pålagt å følge det som står der. Rammeplanen 2017 er veldig tydelig på hva barna skal oppleve, erfare og lære gjennom tiden sin i barnehagen.

Men selv om intensjonen er god og vi har fått en fin rammeplan som understreker barnehagens plass i det norske utdanningssystemet, så lurer jeg på hvordan vi skal få det til?

De ansatte rundt om i landets barnehager har vært superhelter i så mange år! Men det er først de siste årene kravene til hva som skal gjøres i barnehagen har vært så strenge som nå. Og hvordan skal de ansatte kunne klare det når bemanningen er den samme i dag som den har vært de siste 20 årene?

Når jeg gikk i barnehagen som liten var det 18 barn og tre voksne. Når jeg var ferdig utdannet som barnehagelærer i 2007 var vi 18 barn og tre voksne, og i dag, 2018, er vi 18 barn og tre voksne. Det som er glemt i regnestykket er at samfunnet har endret seg de siste 20 årene. Foreldrene har et større behov for barnehage i dag, derfor er barna lengre dager i barnehagen. Barna starter også tidligere i barnehagen enn de gjorde for 20 år siden.

Når jeg gikk i barnehagen som liten var det 18 barn og tre voksne. Når jeg var ferdig utdannet som barnehagelærer i 2007 var vi 18 barn og tre voksne, og i dag, 2018, er vi 18 barn og tre voksne.

Marthe-Helene Tørhaug Viken, barnehagelærer

Det er et ordtak som sier «Gode mennesker er som lys. De brenner ned for å gi andre sitt lys». Og det er viktig å ikke glemme. For det er ingen ansatte i de norske barnehagene som strekker seg lengre for arbeidsgiver eller for foreldrene sin skyld. De strekker seg lengre for BARNA! Fordi barna fortjener bedre rammebetingelser enn det som faktisk finnes!

Så kjære kunnskapsminister! De 14 milliardene det koster å innføre en bemanningsnorm gjennom hele dagen i barnehagen er ikke så mye i det store bildet. Ved å investere i dagens barn vil vi styrke fremtidens voksne.

Powered by Labrador CMS