Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) ber foreldre vurdere om de faktisk trenger å levere barna i barnehagen i romjulen.
Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) ber foreldre vurdere om de faktisk trenger å levere barna i barnehagen i romjulen.

Oslo-byråd med bønn til foreldre: – Hold barna hjemme

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) går til det uvanlige skrittet å fraråde Oslo-foreldre å benytte seg av det åpne barnehage- og AKS-tilbudet i romjula dersom familien kan greie seg uten. Samme oppfordring går til foreldre i Drammen.

Publisert

Det kommer fram i en sak i Dagsavisen.

– Det er en kritisk bemanningssituasjon i barnehagene i Oslo. Derfor oppfordrer jeg familier som har anledning til å holde barna sine hjemme, og strengt tatt ikke trenger tilbudet, om å la være å sende barna i barnehagen og til AKS i romjula, sier Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, til avisen.

Hun medgir at det er en svært uvanlig oppfordring hun nå kommer med, men mener det er helt nødvendig:

– Gjennom hele pandemien har vårt mål vært å skjerme barn og unge i størst mulig grad, det er det nå også. Tilbudet holdes åpent for dem som trenger det og disse foreldrene skal selvfølgelig sende barna i barnehagen uten å tenke på at det er en belastning. Det er jo nettopp for disse vi holder åpent, understreker SV-byråden.

Oppfordringen har ikke rot i smittevernfaglige råd, men handler om bemanning.

– Den utrolig store smittebølgen med påfølgende isolasjon og karantene, i kombinasjon med RS-virus, influensa, omgangssyke og andre ting, gjør at vi samlet sett har fått en historisk kritisk bemanningssituasjon som ikke ligner på noe vi har sett tidligere. Det er vanlig med mye smitte på denne tida av året, men så har pandemien kommet på toppen. Summen av dette er mer enn mange skoler og barnehager kan tåle, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.

Når barn og unge kommer tilbake etter juleferie 3. januar er det fortsatt gult nivå i Oslos barnehager og barne- og ungdomsskoler, og rødt nivå i videregående skoler.

Ifølge byråden er det i tillegg lagt opp til et omfattende testregime for å sikre en tryggere skolestart etter ferien.

– Ansatte både i barnehagene og på AKS har fått koronatester som ligger og venter på dem som skal jobbe i romjula.

Også i Drammen er bemanningssituasjonen strukket til det ytterste, og kommunalsjef for barnehage og skole Thomas Larsen Sola kommer med tilsvarende oppfordring til foreldrene:

– Vi kommer med en sterk oppfordring om at man ikke benytter barnehageplassen i romjula, med mindre man er helt nødt til å gjøre det. Forrige jul var det få barn i barnehagene, og vi håper det blir slik i år også, for å redusere faren for smittespredning, sier han til kommunens egne hjemmesider.

Barnehagene drives på gult nivå, og dette betyr redusert åpningstid for de kommunale barnehagene. Alle barnehagene holder åpent 7,5 timer per dag. For sårbare barn og barn av foreldre hvor begge har kritiske samfunnsfunksjoner, er det et tilbud om å være i barnehagen mellom klokken 0700-1700. Dette må avklares med styrer i barnehagen i hvert enkelt tilfelle, står det videre.

Powered by Labrador CMS