
Selvregulering er avgjørende for senere læring
Barnets hjerne er i rask utvikling, men perioden mellom tre og fem år er spesielt viktig.
Barn som i tidlig barndom viser høy grad av selvregulering har større sjanse for å klare seg bra senere i livet, både med hensyn til utdanning og økonomi. De har også lavere risiko for kriminalitet og helseproblemer. Det skriver forskning.no om forskningen.
– Selvregulering er helt avgjørende for læring og sosial tilpasning i de første trinnene i skolen, og også i et livsløpsperspektiv. Særlig viktig for selvregulering er det som skjer i alderen tre til fem år. Disse årene kan ses på som et vindu for å lære selvregulering, som ikke finnes i andre aldre, sier professor Ingunn Størksen ved Læringsmiljøsenteret i Stavanger til forskning.no.
Gjør det som er smart
Barna som utvikler god selvregulering har lettere for å dirigere seg selv mot det som er lurt å gjøre — men Størksen presiserer at selvregulering ikke må forveksles med disiplin.
– Selvregulering er en evne som vi alle trenger, hver eneste dag. Det hjelper oss med å nå våre mål og tilpasse oss sosialt. Veldig enkelt kan du si at det handler om vår evne til å tenke før vi handler. Og om at vi har regi på vår egen atferd og evne til å vurdere om atferden passer inn i ulike situasjoner, sier Størksen til forskning.no.
Barnas evne til selvregulering henger ifølge forskeren nøye sammen med hvor nære relasjoner barnet har til voksne — både foreldre og andre omsorgspersoner. Barn med gode forhold til voksne orienterer og korrigerer egen atferd mot disse, mens barn uten nære relasjoner til voksne ikke er like interessert i å tilpasse seg voksnes veiledning.
Smarttelefonen ødelegger
Og nå er det kommet en ny forstyrrende faktor i tilknytningen mellom barn og voksne. Tidligere ble rus og depresjoner nevnt som forstyrrende faktorer. Nå mener Størksen at bruken av mobiler og nettbrett også kan tas med.
– Her fins det lite forskning. Men ut fra grunnleggende teorier vet vi at det er skadelig for små barn om foreldrene blir fraværende over lengre tid og ikke har ansikt-til-ansikt-kontakt med dem. Smarttelefonene kan faktisk være en hindring for denne kontakten og ødelegge relasjoner mellom voksne og barn, sier Størksen til forskning.no.
Du kan lese hele saken hos forskning.no.