Danmark får bemanningsnorm.
Danmark får bemanningsnorm.

Danmark: Den nye regjeringen enige om å innføre bemanningsnorm

Det er politisk forståelse blant de fire partiene som skal danne ny dansk regjering om å innføre en minimumsnorm for bemanning i landets barnehager.

Publisert

Det skriver Utdanning.

I likhet med i Norge har også danske foreldre engasjert seg for bedre bemanning i barnehagene. I vår arrangerte foreldreoppropet «Omsorg for våres børn nu» flere demonstrasjoner for å få politikerne til å innføre en minimumsnorm for bemanning i danske barnehager.

Både foreldreoppropet og BUPL (Børne- og ungepedagogenes Landsforening) har kjempet for en bemanningsnorm på minimum én ansatt per tre barn under tre år og minimum én ansatt per seks barn over tre år. Ifølge Utdanning viser tall fra Danmarks statistikk at det i gjennomsnitt er 3,3 barn per ansatt for barn under tre år, og 6,7 for barn over. I dette tallet er også vikarer tatt med.

Tidligere denne uken kunne BUPL melde på sine nettsider at Danmarks nye sosialdemokratiske regjering skal innføre en lovbestemt minimumsnorm.

«Regeringen skal fremlægge en ambitiøs børneplan, hvor der indføres ’lovbundne minimumsnormeringer der implementeres i perioden frem mod 2025, således at de er fuldt indfasede i 2025. Det påbegyndes med kommuneaftalen for 2020» heter det ifølge BUPL i den politiske forståelsen mellom partiene Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Avtalen inneholder ikke en beskrivelse av hvordan bemanningsnormen skal finansieres.

BUPLs leder Elisa Rimpler kaller det en kjempeseier at den nye regjeringen nå går inn for å innføre en norm for bemanning i danske barnehager. Hun advarer samtidig mot å tro at kampen er over.

– Nå må vi se hvor mye penger som blir satt av, og hvordan de lovbestemte minimumsnormene kommer til å se ut, sier hun ifølge bupl.dk.

Powered by Labrador CMS