Det triste med denne sparinga er at den går ut over både arbeidsstokk og unger, skriver den pedagogiske lederen.
Det triste med denne sparinga er at den går ut over både arbeidsstokk og unger, skriver den pedagogiske lederen.

Kutter hardt på driften – barnehagelærer slår alarm om bemanningen

I Fredrikstad har man satt i gang det lokalavisa kaller historiens største spareprosess. Barnehagene får kun tilkalle vikar når det er absolutt nødvendig. Nå lyder varskurop om konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

#Bærekraft 25 heter det. Programmet som skal sørge for at 400 millioner kroner spares inn på driften av Fredrikstad kommune fram mot 2025. I vår ble dessuten strakstiltak som ansettelsesstopp og vikarkontroll beordret av kommunedirektøren.

Skrev leserinnlegg

Sist uke tok Heidi Andersen bladet fra munnen. Hun er pedagogisk leder i en av kommunens barnehager, og merker konsekvensene av de seneste innsparingstiltakene.

I et leserbrev hos Fredrikstad Blad beskriver hun en situasjon der 17 toåringer og fire voksne skal fordele seg på en åpningstid fra 6.45 til 16.45, som kommer av at de ikke får sette inn vikar.

De må vente til klokken 9.15 for å se hvor mange som er på huset. Til frokost må gjerne tre voksne ivareta 12 toåringer, ifølge den pedagogiske lederen.

– Lojale og for rolige

«Det triste med denne sparinga er at den går ut over både arbeidsstokk og unger», skriver hun.

Ansettelsesstopp og vikarkontroll

Ansettelsesstopp

Alle ansettelser skal vurderes strengt i forhold til behov. Vurderinger skal ta utgangspunkt i hensynet til gjennomføring av forsvarlig drift, og forhold som berører liv og helse.

Vikarkontroll

Vikarbruk skal som hovedregel kontrolleres, og begrenses til et minimum. Vurderinger skal gjøres opp mot lovpålagt drift, og forhold som berører liv og helse.

Kilde: Fredrikstad kommune

Hun får støtte fra Utdanningsforbundet lokalt, på at streng vurdering av vikarbruk påvirker kvaliteten på tilbudet til ungene, og arbeidsmiljøet til de ansatte.

– Vi er en yrkesgruppe som er gode på å finne løsninger. Vi vil alltid gjøre det aller beste overfor barna, og vi er lojale overfor arbeidsgiver. Så barnehagene er som vanlig ganske så stille nå. De forholder seg dessverre for rolige til det som skjer, sier Siri Reinertsen – hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Fredrikstad – til Fredrikstad Blad (krever innlogging).

– Får sette inn vikar

Ifølge Laila Eliassen, som er styrer i Trosvik barnehage der Andersen jobber, er det god kontroll på bemanningen. Hun understreker overfor lokalavisa at barnehagene får sette inn vikar, kan gjøre det fra dag første dag ved fravær, og at de skal følge bemannings- og pedagognormen.

– Vi er veldig glade for den normen. Men en barnehageansatts drøm hadde vært at det sto i bemanningsnormen at den gjelder for hele åpningstiden vår, sier Eliassen til Fredrikstad Blad.

PS: Da bystyret behandlet kommunedirektørens tiltaksliste for økonomisk bærekraft i juni, ble forslag om å slå sammen virksomheter innenfor barnehage og redusere styrking av barnehager i levekårsutsatte områder fjernet av det politiske flertallet før vedtak ble gjort.

Powered by Labrador CMS