Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold vil ha en nasjonal veileder for bruk av tvang og fysisk makt i barnehager.
Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold vil ha en nasjonal veileder for bruk av tvang og fysisk makt i barnehager.

Ønsker klarere retningslinjer for bruk av tvang i barnehager

I enkelte barnehager blir urolige barn spent fast med sele ved matbordet. Nå ber Fylkesmannen i Vestfold om klarere retningslinjer for bruk av tvang og makt mot små barn.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Aftenposten.

Ifølge avisen skrev utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold, Kari Evensen, nylig et brev til Utdanningsdirektoratet (Udir) og ba om en nasjonal veileder for bruk av tvang og fysisk makt i barnehager.

– Fra tid til annen får vi spørsmål knyttet til håndtering av episoder som kan være i gråsonen mellom tvang og vanlig barneoppdragelse, sier Evensen til Aftenposten.

Hun beskriver dette som et lovtomt rom og sier det eneste som er regulert er retten og plikten til å gripe inn hvis barnet kan skade seg selv eller andre.

Følg barnehage.no Facebook og Twitter.

I brevet til Udir trekker Evensen frem praksiseksempler fra barnehager i Vestfold. Barn er blant annet blitt nødt til å sitte på potte i 20-30 minutter enten de vil eller ikke for å slutte med bleie. I andre tilfeller har barn blitt spent fast med sele eller bøyle ved bordet etter å ha vært urolige under måltidet.

Evensen mener eksempelet med pottetrening og barnet som blir spent fast, er over grensen for hva som er akseptabelt. Å ta på en genser ved bruk av tvang, er vanskeligere å ta stilling til, synes hun.

Professor i pedagogikk ved Høyskolen i Bergen, Elin Eriksen Ødegaard, mener tvang ikke hører hjemme i barnehagen. Hun mener imidlertid at en ny veileder ikke er veien å gå.

– For mange veiledere underkjenner barnehagepedagogenes kunnskapsbase. Det som er viktig er å få opp pedagogtettheten, så hovedvekten av personalet er kvalifisert, sier hun til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS