Barn holder Barnerettighetene som er blitt kodet i syntetisk DNA.

Nå skal barnekonvensjonen lagres i DNA

– Barnekonvensjonen er et av verdens viktigste dokument, så viktig at den bør være en del av vårt DNA, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Publisert

FNs konvensjon om barnets rettigheter ble enstemmig vedtatt av verdens ledere under FNs generalforsamling 20. november 1989.

For å sørge for beskyttelsen av dette dokumentet, har UNICEF Norge funnet en ny måte å sikre det på – ved å lagre det i syntetisk DNA. Deretter vil konvensjonen fraktes til Svalbard for oppbevaring i permafrosten i Arctic World Archive, skriver UNICEF Norge i en pressemelding.

– Barnekonvensjonen er et av verdens viktigste dokument, så viktig at den bør være en del av vårt DNA. Den tar vare på det viktigste vi har – barna våre og deres rettigheter. Barnekonvensjonen blir dermed det første offisielle dokumentet som lagres på denne måten, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken i pressemeldingen.

– Vi må sørge for at barns rettigheter står sterkest av alt, og at alle som kommer etter oss overholder dette, sier hun.

Naturens eldste lagringsenhet

I dag lagres alle dokumenter, bilder og videoer digital, inkludert barnekonvensjonen. Utfordringen med digital lagring er at teknologien blir utdatert.

Om UNICEF og FNs barnekonvensjon:

UNICEF er verdens største hjelpeorganisasjon for barn og jobber for å skape varige endringer og styrke rettighetene - for hvert barn.

FNs konvensjon om barnets rettigheter ble enstemmig vedtatt av verdens ledere på FNs generalforsamling 20. november 1989.

De fire hovedprinsippene i barnekonvensjonen er:

  • ikke-diskriminering
  • hensynet til barnets beste
  • retten til overlevelse og utvikling
  • barnets rett til å uttale seg og bli hørt

FNs Barnekonvensjon fyller 30 år på verdens barnedag, 20. november 2019. UNICEF skal i den forbindelse lagre dokumentet i DNA.

(Kilde: UNICEF Norge)

Forskere har utviklet metoder som gjør det mulig å lagre informasjon i naturens eldste lagringsenhet, DNA. DNA er som naturens egen harddisk, og oppbevaringen krever verken strøm, nett eller annen teknologi, og informasjonen vil kunne leses i all fremtid, skriver UNICEF Norge i pressemeldingen.

– I dag er det faktisk lettere å hente ut informasjon fra forhistoriske levninger enn fra en gammel mobiltelefon. Å lagre digital data i syntetisk DNA er som å kode i vanlige datamaskiner, det er bare et annet språk, det er akkurat som å oversette fra kinesisk til engelsk, sier Nick Goldman i pressemeldingen.

Han er Senior Scientist ved EMBL’s European Bioinformatics Institute i Cambridge i England, som er ansvarlig for kodingen av dokumentet.

Deretter har det blitt syntetisert og sekvensert av Twist Bioscience i San Francisco, USA, før den ferdige syntetiske DNA-prøven er lagt i små pilleformede kapsler i rustfritt stål av Imagene SA i Pessac, Frankrike.

20. november er verdens barnedag

UNICEF Norge har tatt dette steget å fremheve barnekonvensjonens betydning og sikre at innholdet er tilgjengelig i all overskuelig fremtid.

– Det er barn over hele verden som har behov for beskyttelsen dette dokumentet gir. Vi oppfordrer alle til å bli kjent med barnekonvensjonen, sier Viken.

20. november er verdens barnedag og 30-årsjubileum for undertegnelsen av FNs barnekonvensjon. Da vil DNA-kapselen bli arkivert i Arctic World Archive, like ved frølageret på Svalbard.

Powered by Labrador CMS