Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen.
Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen.

– Vi må forholde oss til gjeldende lov- og regelverk

Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, er oppgitt over at Rødt ikke vil akseptere Kommuneadvokaten i Oslo sin konklusjon om at det ikke er adgang til å skille mellom ideelle og kommersielle private aktører.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la byrådet i Oslo frem budsjettet for 2017. Der er det satt av penger til å bygge 784 nye barnehageplasser neste år, en del av disse vil være private. Det bekreftet byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), på Politisk kvarter i NRK P2 torsdag.

Her ligger også kjernen i den pågående striden mellom Rødt og Oslo byråd om hvem som skal stå for utbyggingen av barnehageplassene. I samarbeidsavtalen mellom byrådet og Rødt heter det at «kommunen og ideelle virksomheter skal stå for drift av alle nye barnehager i Oslo». Spørsmålet har vært om dette prinsippet kan realiseres «i tråd med gjeldende lov- og regelverk», som det også står i avtalen. Kommuneadvokaten sier nei, mens Rødt mener helt klart ja.

– Om Oslo byråd gir tilskudd til en eneste kommersiell aktør, trekker vi oss fra avtalen, har Rødts leder Bjørnar Moxnes tidligere sagt til barnehage.no.

– Vi er nødt til å gi tilskudd også til private kommersielle aktører for å følge lover og regler, men vi kan  stille vilkår og det kommer vi til å gjøre. Vi kommer til å stille knallharde krav til nye private barnehager, blant annet når det gjelder voksentetthet og når det gjelder å være innenfor rammen av barnehagelovens § 14, uttalte byrådsleder Raymond Johansen til NRK P2 torsdag.

Les mer om kravene til nye private barnehager i Oslo her.

Anser saken som avklart

Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, er oppgitt over at Rødt ikke vil akseptere Kommuneadvokatens og byrådets konklusjon om at det ikke er adgang til å forskjellsbehandle ideelle og kommersielle private aktører.

– Jeg oppfatter ikke at det er uenighet om tolkningen av loven, men at Bjørnar Moxnes ønsker at loven skal være annerledes enn den er, sier Olsen til barnehage.no.

– Oslo kommune har spurt de fremste juridiske miljøene og de er klare på regelverket. Da er det ingen vits i å diskutere mer. Vi må forholde oss til gjeldende lov- og regelverk, fortsetter PBL-sjefen, som mener fokuset heller bør være på hvordan man kan sørge for at alle barnehagene i Oslo har høy kvalitet, enn på hvilke aktører som skal eller ikke skal få drive barnehager.

– Du anser situasjonen i Oslo som avklart?

– Jeg synes at byrådet har opptrådt ryddig i denne prosessen, og oppfatter den som avklart. Det tror jeg faktisk betyr at flere i Oslo kan forvente seg barnehageplass og gode barnehager, avslutter Olsen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS