Kunnskapsdepartementets forslag til endringer i lovverket som regulerer private barnehager, er omfattende.

Forslaget har møtt massiv motstand. Nå vurderer KS å be regjeringen gå enda lenger

Noe av det mest kritiserte med regjeringens forslag til nye regler, er åpningen for at kommunens behov kan overstyre foreldrenes valg av barnehage. Men KS vurderer å be om enda videre fullmakter.

Publisert Sist oppdatert

 «De foreslåtte reglene for kapasitetsstyring gir ikke kommunene tilstrekkelig handlingsrom til å finne lokale løsninger ved overkapasitet i barnehagetilbudet. Adgangen til å justere antall barnehageplasser bør kunne gjøres oftere enn hvert tiende år.»

Slik lød deler av innstillingen da hovedstyret i kommunesektorens organisasjon KS i dag skulle vedta sitt høringssvar til regjeringens omfattende forslag til nye regler for styring og finansiering av barnehagesektoren.

‒ En dødsdom

Det har blant annet fått gårdsbarnehager landet rundt til å rykke ut med et åpent brev til KS-styret der de omtaler et eventuelt vedtak som en dødsdom for gårdsbruk og barnehager landet over.

«Går disse forslagene gjennom, mister vi barnehageeiere og gårdbrukere siste rest av forutsigbarhet for vår drift», skriver de.

Vegard Frøseth Fenes (Sp) er bystyre- og formannskapsrepresentant i Trondheim. Han kommenterer saken slik:

– Standpunktet til KS må vi bare ta til orientering, men som utgangspunkt mener jeg at vi må arbeide for å trygge private barnehagers vilkår fremover. Å åpne for reduksjon av plasser hyppigere enn hvert 10. år mener jeg er et grep som helt klart kan påvirke rammevilkårene for de private barnehagene negativt.

Saken sto på sakslisten da KS-styret møttes i dag, fredag. Men behandlingen ble utsatt.

– Høringsfristen er ikke før i februar, og KS’ hovedstyre ønsker å bruke noe mer tid på saken, sier styreleder Gunn Marit Helgesen til barnehage.no

Ingen hjemmel

Kommunen har etter dagens regler ingen særlig hjemmel til å nedskalere antallet barn en godkjenning av en privat barnehage gjelder for.

Det gjør at kommunen i liten grad kan styre kapasiteten i den delen av kommunens barnehagetilbud som leveres av private, ifølge Kunnskapsdepartementets høringsnotat.

Men private barnehager får bare tilskudd for det antallet barn som går i barnehagen. Greier de ikke å fylle opp plassene, er de nødt til å nedskalere driften.

Den positive konkurransen som gjør at barnehagene må strekke seg enda litt lenger for å bli valgt av familiene, fjernes hvis kommunene, og ikke foreldrenes valg, justerer kapasiteten, advarer PBL (Private Barnehagers Landsforbund).

Blant dem som har trukket fram prinsippet om valgfrihet som helt sentralt for kvaliteten i barnehagetilbudet, er tidligere leder Arild Olsen.

Mange foreldre har også engasjert seg sterkt - fordi de frykter at kommunene vil la andre hensyn enn foreldrenes ønsker for barna styre.

Powered by Labrador CMS