Professor Geir Sverre Braut ved Høgskulen på Vestlandet og Stavanger universitetssjukehus la fram rapporten.

Ekspertgruppe foreslår gratis frukt i barnehagene

Vil koste store summer, men kan lønne seg på sikt, mener fagfolkene.

Publisert Sist oppdatert

Ekspertgruppen ble utnevnt av regjeringen i juni 2023, med mandat om å utrede konkrete forslag til kostnadseffektive tiltak som vil bidra til et bedre kosthold og utjevne sosiale forskjeller i kostholdet.

Selv om de gjerne skulle hatt mer tid til rådighet, mener de å levere et godt uttrykk for kunnskapsbaserte tiltak som regjeringen bør vurdere for å styrke etterlevelsen av de gjeldende kostholdsrådene i Norge.

I rapporten som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mottok fra utvalgsleder Geir Sverre Braut fredag, gjelder tre av fem forslag tiltak rettet mot barn og unge.

Først på lista:

Innføring av ei ordning der alle elever i grunnskoler og videregående skoler og barn i barnehager får tilbud om gratis frukt og grønt daglig.

Langt unna per i dag

«Ut fra nasjonale og regionale kartlegginger vet vi at færre enn halvparten av barn og unge spiser frukt og grønt daglig, noe som er langt unna tilrådningen på fem porsjoner om dagen. Å gjøre frukt og grønt tilgjengelig er den viktigste faktoren for å få barn og unge til å spise mer av dette», heter det i rapporten.

Fagfolkene mener at ordninger med gratis frukt og grønt kan jevne ut sosial ulikhet i kostholdet blant barn og unge, mens foreldrebetalte abonnementsordninger kan øke ulikhetene.

Å bli møtt med sunn «snacks» har et sosialt potensial som kan skape matglede, trivsel og samhold. Det har også et pedagogisk potensial ved for eksempel å skape sunne assosiasjoner knyttet til kos.

Daglig tilbud av frukt og grønt i barnehagen vil sikre at alle barna blir kjent med og har adgang til sunn mat fra tidlig alder av, ifølge ekspertene.

Samtidig påpeker de at det er gjort færre studier på frukt- og grøntinntak på barnehagebarn og hva barn blir tilbudt i barnehagen – enn tilfellet er for skolene.

Vurderes som lønnsomt

Helsedirektoratet har utført kost-nytte-utregninger som viser en effekt på kvalitetsjusterte leveår i størrelsesorden 100.000-250.000 kroner for en ordning med gratis frukt og grønt for alle klassetrinnene i grunnskolen.

Her blir det også sett på som et forebyggende tiltak sett opp mot behandlingstiltak i spesialisthelsetjenesten og slik sett rasjonalisert som lønnsomt.

Tilrådningen fra ekspertgruppa til norske helsemyndigheter er å gjøre satsingen langsiktig og varig. Fordi det på sikt kan lønne seg å forebygge framfor å måtte behandle.

Utregninger som Skolefrukt har gjort, beregner kostnaden til om lag 800 millioner kroner dersom tilbudet skal distribueres ved alle grunnskoler fem dager i uka.

Ut over økonomiske ressurser vil det kreve logistiske ressurser, blant annet i form av personell som bestiller og legger til rette, samt kunnskap om hygieniske prinsipp og innsikt i eventuelle allergier. En må også ta hensyn til avfallshåndtering og eventuelt matsvinn, heter det i rapporten.

Hele lista over foreslåtte tiltak

  • Gratis frukt og grønt til barn og unge
  • Avgift på sukkerholdig drikke
  • Forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge
  • Obligatorisk matmerking
  • Reformulering (sunnere oppskrifter på matvarer og retter) og mindre porsjons- og pakningsstørrelser i handelen
  • Kilde: rapporten Effektive kosthaldstiltak

Powered by Labrador CMS