Politikerne jobber videre med å få til løpende barnehageopptak i Drammen.

– Løpende barnehageopptak er så dyrt

Et av høstens viktigste valgløfter blir utredet i Drammen. – Det hadde vært utrolig gøy å bli en foregangskommune på dette.

Publisert Sist oppdatert

Det sier leder for Hovedutvalg for oppvekst og utdanning,  Victoria Elisabeth Cavallini Fevik (H), ifølge Drammens Tidende. 

I samarbeidsplattformen til de fire styringspartiene H, Frp, Krf og PP står det – uten forbehold – følgende: «Samarbeidspartiene vil innføre løpende barnehageopptak i barnehagene.

Samtidig har flere politikere reagert på prislappen - som basert på beregninger foretatt av regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2022 teoretisk kan utgjøre 132 millioner kroner. Dermed ble kommunedirektøren bedt om å se på hva løpende opptak vil koste, og utrede ulike muligheter for å få det til.

Nå har administrasjonen kommet fram til fire forskjellige modeller som politikerne i Hovedutvalget for oppvekst og utdanning får på sitt bord i april. Ifølge kommunedirektøren vil en utvidelse av barnehageopptaket tidligst kunne starte opp fra høsten 2025, skriver avisa.

De fire ulike modellene er: 

1. To opptak i året. Til dette anslås det at det trengs 500 flere plasser og bygging av nye barnehager. 

2. Løpende opptak kun for barn født i desember. Her anslår man at det trengs 60 plasser til vårsemesteret, nye bygg og en kostnad på 18-19 millioner kroner.

3. Løpende opptak for barn i alder 4-6 år som kommer flyttende til byen utenom hovedopptaket. Her vil man trenge 50 plasser som står ledige deler av året, noe som anslås å ha en kostnad på 15 millioner. 

4. Gi plass til dem som har søkt til hovedopptaket 1 mars, men er uten rett til plass eller ønsker plass året etter søknadsfristen. Dette anslås å koste 25-35 millioner kroner, i tillegg kommer bygging av nye bygg.

Alle de fire modellene vil kreve økt bemanning, alle vil også gi økte kostnader for kommunen, men ingen av barnehagene kan dekke noe av dette innenfor dagens rammer, påpeker kommunedirektøren i sin utredning - og mener samtidig det er vanskelig å anslå akkurat hvor mye de ulike alternativene vil koste.

Ap-politiker Emilie Sveva uttalte ifølge avisa i januar at partiet ikke mener løpende barnehageopptak er riktig for Drammen slik den økonomiske situasjonen er i dag.

– Løpende barnehageopptak er så dyrt. Det vi vil prioritere er gratis barnehage for familier med vedvarende lav inntekt, vi mener det er viktigere.

Men utvalgsleder Fevik holder på valgløftet: 

– Dette er en hjertesak og vi ønsker å få det på plass så fort som mulig, men det må gjøres på en skikkelig måte og det gjør vi nå, sier hun, og fortsetter:

– Vi har snakket om det i så mange år, behovet er der i en eller annen form og vi må starte et sted. Å gå fra ett opptak til flere, eller helt løpende, vil gjøre en stor forskjell for småbarnsfamilier og de som har bekymringer med dyrtid, økte kostnader og tidsklemme. Og så håper vi på at det kan føre til at flere vil bosette seg i Drammen.

Kommunedirektøren foreslår å utrede alle de fire modellene, og komme tilbake med en ny sak til politikerne til høsten.

Powered by Labrador CMS