Petter Eilertsen er styrer i Borgen barnehage i Sarpsborg. Her sammen med prosjektleder for Lekesikker barnehage, Turi Dolve Lund. Sammen med de andre 14 barnehagene i Borg barnehager, representerer de konseptet "Lekesikker barnehage".

Byttet ut leker og utstyr for over en million: – Det er de voksnes ansvar å beskytte barna

Det siste året har de 15 barnehagene i Borg barnehager erstattet leker og utstyr med ett mål for øyet: Å bli en lekesikker barnehage.

Publisert Sist oppdatert

– Barn kan ikke selv beskytte seg mot helseskadelige kjemikalier. Vi voksene har ansvaret for å gi barna en ekstra beskyttelse, sier prosjektmedarbeider i Borg barnehager, Turi Dolve Lund.

De 15 barnehagene i Østfold, kan alle kalle seg lekesikre barnehager. Det var ikke gjort over natta.

– I Sverige får man støtte fra kommunen for å renske opp og luke ut skadelige stoffer i barnehagen, men vi er ikke der i Norge enda. Vi hørte at Lekolar – som leverer leker og utstyr til barnehager – kun leverer giftfrie leker, og de kom og informerte oss og ble med ut i to barnehager, sier Lund.

På nettsiden erdetfarlig.no kan du selv sjekke klær, møbler, leker og elektronikk.

Fjernet gammel elektronikk

Det ble starten på to år med utbytting, kursing og mye jobb.

– Vi dro rundt i alle barnehagene og sjekket for CE-merking (Communauté Européenne). Vi sjekket også om plasten luktet vondt, og om elektronikk var tilgjengelig for barna. De skal ikke leke med gamle tastaturer eller telefoner og batterileker måtte også vike.

– Hva er galt med gamle tastaturer?

– De er gjerne innsatt med flammehemmende midler, og det er skadelig, sier Lund bestemt.

Barn har små kropper som er mer sårbare for slike stoffer enn voksne. Siden stoffene lagres i kroppen og hoper seg opp over tid, er det viktig at de får i seg minst mulig av dem alleredetidlig i livet.

Selv om vi kjenner egenskapene til en rekke kjemiske stoffer, vet vi fremdeles lite om cocktaileffekten av ulike helse- og miljøskadelige stoffer – det vil si hvordan de påvirker oss og naturen i kombinasjon med hverandre.

Satte tidsfrist

Alle styrerne ble kurset og alle ansatte har fått god informasjon. Det samme med foreldrene. Dog har ikke utrenskingen gått uaktet hen. Kjeden har nå byttet ut leker for hele en million kroner.

– Barnehagene fikk en tidsfrist og alle ansatte har vært delaktig. Vi har også gått igjennom kjøkkenet. Svart plast skal man ikke bruke, heller ikke plast i mikroen, kun glass, sier prosjektlederen.

Teflon i stekepanner avgir også giftstoffer, så på kjøkkenet finner vi nå kun panner i rustfritt stål.

Handler om å være bevisst

– Det var en prosess og vanskelig for mange, men nå har vi omstilt oss, sier Lund fornøyd.

Til og med skumgummimadrassene måtte vike. Det samme med plastmadrasser der det var rift i plasten. Maling og formingsmateriell måtte bytte ut med kun vannbaserte produkter, siden det er parabener og allergifremkallende stoffer i mye at det man finner på formingsrommet.

– På disse produktene skal det være en A med en sirkel rundt, informerer Lund.

Det handler i bunn og grunn om å være litt mer bevisst og bare begynne et sted. Spesielt når noe nytt skal kjøpes inn. Borg barnehager støtter også etisk handel og er nøye med hvor og hos de handler.

– Det går på arbeidsforhold der utstyret er produsert, for eksempel, sier Lund.

Hadde for mange ting

Også utelekeområdet fikk kjørt seg. Lund innrømmer at de ikke helt visste hva de gikk til da prosessen startet for to år siden. Det var nok like greit.

 – Det ble omfattende og vi måtte danne oss et kostnadsbilde. Men det viste seg at vi ikke trengte å erstatte alt det gamle. Vi hadde mye vi ikke trengte, og vi kunne spørre oss selv hva vi egentlig trenger i barnehagen? Hva er behovet vårt? Så om vi fjernet ti dukker, kjøpte vi ikke nødvendigvis ti nye. Vi fikk en ny bevissthet rundt det vi kjøper.

Foreldrene fikk en brosjyre med informasjon og hva de også kunne gjøre hjemme for å sikre miljøet rundt barna. Ha-med-dagen er borte og barnehagene tar ikke lengre i mot gamle leker.

Gammel barnehage med gamle leker

For Lund og de ansatte i kjeden, handler det om summen av alt. For det er jo ikke slik at barna blir syke av å leke med en gummiand som lukter litt vondt.

– Vi kaller det cocitaileffekten. Barn er mer utsatte av farlige stoffer enn voksne, og vi har et ansvar der. De kan ikke beskytte seg selv og våre barnehager skal være trygge for både lek og læring. I våre barnehager skal foreldre være trygge på at det barna leker med, spiser av og sitter på, ikke skal inneholde helseskadelige kjemikalier, rett og slett, sier Turi Dolve Lund.

Borgen barnehage i Sarpsborg er en av Borg barnehagers eldste og ble bygget i 1978. Følgelig fikk de også en rimelig stor jobb med å nå de nye kravene for giftfritt miljø. Ikke at barna der vasset rundt i miljøgifter, men i gamle barnehager finnes gamle leker og enda eldre møbler. Det har vært en prosess der alle har deltatt over tid.

Liste over leverandører

– Vi gikk igjennom alle avdelingene, men fikk egentlig mest å gjøre på kjøkkenet, sier styrer i Borgen barnehage, Petter Eilertsen.

Som plasttallerkener og gamle tutekopper- og flasker. Når disse har fått riper og blitt bitt på, avgir de skadelige stoffer. Derfor ble de byttet ut med nye som de passet på var merket med dato og godkjenninger.

– Vi lagde oss lister over leverandører med godkjente produkter og vi 15 styrerne i Borg barnehager deler informasjonen vi finner slik at vi ikke trenger å tråkke de samme stiene, sier Eilertsen, og viser fram undersiden av en tallerken som er datostemplet.

Slik kan de sjekke hvor gamle produktene er.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Ingen batterileker

Nå er også barnehagen rensket for batterileker.

– Vi skal ikke ha dem hos oss, rett og slett. Selv om batteriene er tatt ut. Hva om jeg finner en leke uten batterier? Var det batteri i den? Og hvor er de nå? Ligger de i barnehagen ett stede? Og selv uten batterier er disse lekene fulle at stoffer barn ikke skal ha i seg. Det er blant annet tungmetaller i kretskortene, forklarer styreren.

Produkter produsert etter 2011, kan man ofte beholde. Da ble reglene for giftstoffer i leker og matbeholdere strammet inn. Når det gjelder kjøkkenet, er det viktig at produktene er egnet for å spise på og med.

– De skal være merket med bestikkmerket. Selv lekekopper skal det, for barna putter disse i munnen når de leker kjøkken.

Blitt mer kritiske

Gamle møbler er gjerne dekket med flammehemmende midler, og klissete plast skal man holde seg unna. Det gjelder også plastduker og forklær.

– Det er viktig å stille krav til produsentene. Blant annet er det en del av ansiktsmalingen der ute som inneholder parabener.

De kjente merkene jobber hardt for å holde seg innenfor lovverket, og Lego har for eksempel aldri vært faresonen. Nå har også barnehagene lært å klage på produkter som ikke holder mål.

– Ja, de skal tåle bruk, så vi sier i fra. En dukke gikk i stykker, så vi tok bilder og sendte inn. Nå sender de en ny. Også lekekomfyren hadde en dør som knakk. Den fikk vi reparert. Vi har blitt mer kritiske og trenger færre ting nå. Vi hadde en overflod at saker og ting, hvor mye bare hadde fulgt barnehagen i over 20 år. Nå kan vi med hånda på hjertet si at vi er en lekesikker barnehage for alle som er her, avslutter Petter Eilertsen.

Lekolar har laget en liste der barnehagen kan begynne for å lage seg en oversikt over skadelige produkter:

  • Er plastlekene myke eller halvmyke og eldre enn fem år?
  • Lukter lekene sterkt av ubehagelig plast?
  • Lukter de sterkt av parfyme? Det kan være allergifremkallende.
  • Har dere vesker, sko, belter, smykker etc av myk plast?
  • Kjennes visse plastleker klissete eller klebrige?
  • Leker barna med kasserte tastatur, mobiler eller annen elektronikk?
  • Finnes det plastsaker som ikke er ment som leketøy?
  • Er lekene kvalitets- eller miljømerkede? Alle leketøy skal være CE-merket.
  • Kommer lekene fra seriøse leverandører/produsenter?
  • Unngå smådeler til de minste barna, og kjøp produkter med rett aldersmerking for avdelingene der de skal brukes.
  • Lever risikoprodukter til gjenvinning, og flytt dem bort fra de minste barn

Se opp for produkter som inneholder:

  • Ftalater: Vanligvis i PVC plast og tekstiltrykk.
  • Flammehemmende midler: Tekstiler og skum.
  • Løsemidler: Lim, farger (oljefarger).
  • Tungmetaller: I blant annet smykker, metall, bly, kadmium og nikkel.
  • Bisfenol A: Vanligvis i polycarbonatplast, forbudt i tåteflasker.

 

Har din barnehage gjort tiltak for å bli mer miljøvennlig? Del gjerne i kommentarfeltet under eller send oss et tips til red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS