Bydelsadministrasjonen i Bydel Østensjø i Oslo forskutterte barnehagenedleggelse en måneds tid før søknadsfristen, og før saken var politisk behandlet.

Informerte om nedleggelse. Det var bare ett problem …

Nå har foreldrene fått en form for beklagelse.

Publisert Sist oppdatert

 «Bydelsadministrasjonen beklager at vi sendte ut en e-post 25. januar 2024 der vi informerte om at Lille Langerud barnehage vil legges ned 1. august 2024».

Slik starter en ny e-post Bydel Østensjø nå har sendt ut til foreldre som har søkt barnehageplass, eller allerede har barnehageplass i Lille Langerud barnehage.

Det skriver Nordstrands Blad (krever abonnement), som har omtalt saken i flere omganger.

Reagerte med sjokk og sinne

Foreldre reagerte med sjokk og sinne, da det viste seg at bydelen hadde forskuttert en nedleggelse av den lille barnehagen på Abildsø overfor foreldre og ansatte, før saken var ferdig behandlet politisk. Bydelsadministrasjonen kan nemlig ikke alene beslutte nedleggelser av barnehager, det er det bydelsutvalget i Østensjø som gjør, forklarer lokalavisa.

I e-posten som nå er sendt ut fra Bydel Østensjø står det at alle søknader nå er gjenopprettet og at man ikke trenger å gjøre noe mer med saken, skriver Nordstrands Blad, som også refererer følgende:

«Barnehagen er foreslått nedlagt, men saken skal opp i bydelsutvalget 26. februar 2024. Vi beklager derfor at vi var tidlig ute. Det burde vært håndtert annerledes fra vår side».

Til slutt følger en slags oppfordring om at foreldre likevel bør vurdere alternativer til Lille Langerud barnehage, siden den er foreslått nedlagt fra høsten av.

Thomas Torgersen, leder av foreldregruppa i Lille Langerud barnehage, gir overfor lokalavisa uttrykk for at foreldrene ikke opplever beklagelsen som reell.

I et digitalt opprop mot nedleggelsen, kritiseres bydelsadministrasjonen for å ha opptrådt udemokratisk og spekulativt. Der framgår det også at barnehagen har vært forsøkt nedlagt også flere ganger før, men blitt opprettholdt av politikerne.

Penger og pedagogikk

Årsaken til at administrasjonen ønsker barnehagen avviklet, er utdypet i saksframlegget som bydelsutvalgets politikere skal ta stilling til rett før søknadsfristen for barnehageopptaket 2024/2025, som er 1. mars.

Det handler om at barnehagen består av kun en avdeling, hvor det per nå er 17 barn i alderen 2-6 år og tre faste ansatte. Dette bidrar til blant annet til at barnehagen i liten grad har mulighet til å dele inn det pedagogiske tilbudet etter barnas alder, ifølge bydelsdirektøren, som generelt ser små barnehager som en utfordring både for økonomi og faglig pedagogisk kvalitet.

Akkurat denne barnehagen deler styrer med en annen barnehage, et stykke unna. For å ivareta drift er det utløst behov for bemanning utover norm. For at ansatte ikke skal være alene med barna morgen og kveld, har man fra høsten 2023 utvidet med én ansatt. Barnetallet er heller ikke optimalisert i forhold til pedagognormen. Man har fire ansatte, hvorav to pedagoger, på en avdeling med 17-18 barn.

Siden noen av barna begynner på skole, vil det være 13 barn som vil måtte flyttes til nærliggende barnehager som følge av en eventuell nedleggelse, ifølge saksframlegget.

Til slutt står det også at bydelen, med avviklingen, vil ha en økonomisk besparelse på cirka 1,5 millioner kroner per år.

Powered by Labrador CMS