Vegard Frøseth Fenes representerer Senterpartiet i Trondheim formannskap.

Sp i Trondheim: Går imot egen regjering

– Regjeringen bør merke seg at høringen mest sannsynlig vil vise at det er flertall for en annen barnehagepolitikk i de største storbyene, sier Vegard Frøseth Fenes (Sp) i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Uttalelsen til barnehage.no, gir han etter at landets tredje største by hadde sluttbehandlet sin høringsuttalelse til regjeringens foreslåtte endringer i barnehagelovgivningen.

Debatten i Trondheim formannskap tirsdag, tok godt og vel to timer.

Samlet om alternativ

Det begynte med at Berit Tiller (H), på vegne av Sentrum-Høyre og Fremskrittspartiet, fremmet et alternativt høringsforslag til det kommunedirektøren hadde foreslått.

Vegard Frøseth Fenes (Sp) passet på å berømme arbeidet som var lagt i saken fra administrasjonens side, men også forslaget som oppvekstkomiteen grundig hadde jobbet seg fram til. 

– Vi kommer til å støtte Høyre og Fremskrittspartiet sine punkter, sa han på vegne av eget parti lokalt.

Et standpunkt han begrunnet som følger:

– Vi har over tid ment at utviklingen i barnehagepolitikken går i feil retning, og jeg vil gå så langt som å si at de lovendringene som har kommet samlet sett framstår som en trussel mot mangfoldet i barnehagesektoren. Nå er det fare for at mange av de private barnehagene vil gå til grunne som følge av regelendringer, økt byråkrati, og det mener jeg er et stort tap for Trondheim.

– Står for en annen retning

Bak det alternative forslaget sto H, MDG, V, PP, KrF - og regjeringspartiet Sp.

– Jeg vet at dette kommer fra min egen regjering. Men vi i Trondheim Senterparti står altså for en annen retning i barnehagepolitikken. Vi vil hegne om mangfoldet i barnehagesektoren og sikre at foreldrene kan velge mellom ulike barnehager i sitt nærmiljø, sa Fenes.

Før han gikk litt mer i detalj på noen felter.

– Vi er kritiske til at kommunene skal få anledning til å utarbeide egne forskrifter for finansiering. Dette er samlet sett et forslag som legger opp til økt byråkrati for kommunene, og som pålegger flere store oppgaver uten finansiering.

Også i kommunedirektørens foreslåtte høringssvar ble det for øvrig  pekt på at kommunens barnehagemyndighet ville få flere oppgaver med regjeringens opplegg. 

– Så er det også unntaket fra kravet om selvstendig rettssubjekt. Det har vi hele tida ment at er for snevert. Nå har vi fått unntak for barnehager eid av sokn i den norske kirke. Vi mener at man skulle ha gått lengre, og innlemmet stiftelser, ideelle organisasjoner og studentsamskipnader, fortsatte Fenes.

Vil jobbe for flere unntak

Barnehage.no har tidligere skrevet om stiftelsen Trondhjems Asylselskap, som opplevde å bli påtvunget tidenes største ufrivilige omorganisering sist gang regjeringen sørget for å stramme inn lovverket for private barnehager.

I det omfattende forslaget regjeringen nå har på høring, åpnes det for visse justeringer. Ikke minst fordi daværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) først etter at lovendringene trådte i kraft 1. januar 2023, tok konsekvensen av at de kom i konflikt med annen lovgivning.

Akkurat denne delen av høringsforslaget er trolig den som først skal omsettes i en ny lovproposisjon - allerede i løpet av kommende vår.

Men til tross for advarsler fra flere av aktørene som rammes, legger regjeringen heller ikke i denne runden opp til å lempe på kravet om at også stiftelser må organisere sine barnehager som selvstendige rettssubjekt.

Det vil Fenes forsøke å gjøre noe med, innen ny lovproposisjon fremmes.

– Særlig på grunn av den administrative byrden, siden kravet fører til stor kostnad for barnehagene. Vi ønsker gjerne unntak for flere organisasjonsformer enn det det allerede er åpnet opp for. Det må vi jobbe for framover. Også mot egen regjering, utdyper han.

– En formidabel kostnad

Debatten i Trondheim var for lang til å gjengi annet enn bruddstykker. Den kan sees i sin helhet på kommunens nettsider.

Majen Helen Sævik (KrF) var blant dem som gikk lengst i å understreke hvor alvorlige konsekvenser hun mener regjeringens forslag kan få for mer enn hundre private barnehager i Trondheim.

– Vi klarer ikke å tenke oss til, hvis vi nå setter kroken på døra for så mange av de barnehagene som vi har i byen vår. Hva det vil koste av oss som kommune er formidabelt, for vi kommer ikke til å klare å drive like godt og kostnadseffektivt som disse barnehagene gjør, sa hun.

Fra SVs side snakket Mona Berger om partiets negative syn på kommersielle krefter i velferden - herunder barnehager, og gjorde det klart at hun ønsket mer oppmerksomhet på kommunale barnehager. 

Partikollega Silje Naper Salomonsen etterspurte og fikk administrasjonens forklaring på hvorfor private barnehager koster mindre per oppholdstime enn kommunale barnehager.

Elin Marie Andreassen (Frp) forsvarte private barnehagers opptak av barn uten rett til barnehageplass. Hun spurte om kommunens kostnader ved dette overgikk besparelsen ved å ha 40% private barnehager, men administrasjonen kunne ikke på stående fot regne på det.

Noen blir misfornøyd

Trude Basso (Ap) kunne ikke svare umiddelbart på Fenes sin utfordring om hvorvidt stiftelser burde være nødt til å omorganisere sine barnehager til AS.

Men poengterte blant annet at: 

– Det å klare å modernisere eller oppdatere en lov til en helt ny realitet, det er krevende. Og det vil nødvendigvis være en del som blir misfornøyd når man må gjøre tilpasninger. Men for Arbeiderpartiet er det viktig at vi bruker offentlige midler på mest mulig hensiktsmessig måte.

Fenes ga ellers uttrykk for å være enig i mye av det Basso sa i sitt innlegg. Men påpekte:

– En av tingene som jeg mener er utfordrende er at man pålegger flere oppgaver til kommunen som barnehagemyndighet. Det er i tråd med en utvikling vi har sett over flere år, hvor stadig flere oppgaver legges til kommunene, uten finansiering.

Emil Raaen (Ap) så ingen grunn til å problematisere lokal uenighet med regjeringen.

Men gjorde et poeng av at posisjonen i Trondheim ved ikke å gå for forslaget fra egen administrasjon, overstyrte kommunens fagfolk - som framstår mer positivt innstilt til å påta seg mer makt over de private barnehagene.

– De har lagt fram sitt faglige syn, som er slik det fungerer i en formannskapsmodell. Og så har vi politisk kommet til et annet standpunkt. Det er helt legitimt, svarer Fenes på akkurat det.

Lang, ideologisk og viktig

– Hvordan vil du oppsummere debatten i formannskapet?

- Helt klart en lang debatt, med litt skarpe skillelinjer, litt som ventet. Så en ideologisk, men også viktig debatt, først og fremst om vilkårene for de private, som denne saken handler om. Samtidig ble det understreket at alle barnehager er viktige. Det som vi ønsker å videreføre, er full barnehagedekning og barnehager av ulik størrelse og karakter, svarer formannskapsmedlemmet fra Senterpartiet.

Om utfallet, da stemmegivningen var gjort, sier han: 

– Det har kommet nytt flertall som ønsker annen retning i barnehagepolitikken. Det er noe jeg tror vi vil se i flere av storbyene.

Slik ble den vedtatte høringsuttalelsen fra Trondheim.

I tillegg kommer følgende punkt, foreslått av Elin Marie Andreassen (FrP):

«Trondheim kommune støtter ikke forslag som strammer inn regelverket for etablering av private barnehager. Et strengere og mer byråkratisk regelverk vil få negative virkninger for mangfold i barnehagesektoren, og reduserer familienes valgfrihet.»

Powered by Labrador CMS