DEBATT

– Du skal ikke bare leike med kaplaklosser, men inkludere dem i planleggingsprosesser, evalueringer og mye mer! minner barnehagelærerstudent Sondre A. Fjeldseth om. Nå er tiden inne for å søke høyere utdanning.

Derfor skal du bli barnehagelærer - og seks grunner til å la være

Er du «flink» med barn og bare ute etter en enkel utdanning? – Da er du på feil sted, sier barnehagelærerstudent Sondre A. Fjeldseth.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette debattinnlegget ble først publisert i februar 2016, men hentes fram på nytt til glede for nye lesere.

April nærmer seg sakte, men sikkert, og dermed også søknadsfrist på opptak til høyere utdanning. Dette er en vanskelig periode for mange, da de ikke aner hva de skal velge ut i fra alle de mulighetene de har. Vi lever i et samfunn der man nesten kan gjøre og bli akkurat hva man vil. Dette er ikke nødvendigvis positivt for alle, da det ofte resulterer i at mange velger noe helt tilfeldig. Noen velger kanskje utdanning i forhold til status, noen ser an hva venner velger og noen velger i forhold til hva de tror de selv er i stand til å kunne gjennomføre.

Noen velger barnehagelærerutdanningen.

Sondre A. Fjeldseth.

Mange av dem som velger denne utdanningen aner ikke hva de går til, og møter raskt veggen når de ser hva den egentlig innebærer. At den er mer enn det man «ser». Det er et ganske høyt søkertall på utdanningen, men dessverre er det ikke alltid de som faktisk ønsker å jobbe i barnehage som kommer inn. Som mange andre har jeg et ønske om å kun ha seriøse aktører på arbeidsplassen, noe som var én av grunnene til at jeg i høst skrev en kronikk om pedagogrollen i barnehagen, og grunnen til at jeg nå vil dele fem grunner til å velge barnehagelærerutdanningen.

Og seks grunner til å la være.

Grunner til å velge:

1. Du har et dypt ønske om å jobbe med barn.

Noen ting sier seg selv. Jeg håper dette er en av de tingene. For ja, du skal jobbe med barn. Ikke bare være tilstede, men faktisk jobbe med barn. Du skal ikke bare leike med kaplaklosser, men inkludere dem i planleggingsprosesser, evalueringer og mye mer!

2. Du har lyst å være med på å forme fremtiden.

For det er dette vi driver med i barnehagen. Vi er med på å forme de neste generasjonene. Visste du at det som primært former oss som individer, er hvordan vi blir møtt av våre omsorgspersoner de første seks leveårene? De omsorgspersonene er blant andre oss, og er ikke det spennende så vet ikke jeg!

3. Du ønsker å utfordre deg selv faglig. Daglig.

Stemmer det! Det er en grunn til at det er en utdanning for yrket. En bachelor. Hver arbeidsdag skal du bruke det du lærer på utdanningen for å legge til rette for læring og danning for barna. På skolen møter du en rekke faglige utfordringer innen utviklingspsykologi og en rekke andre fag, som du når du er ferdig utdannet skal kunne bruke.

4. Du ønsker en kreativ arbeidsplass med varierte arbeidsoppgaver.

Ingen dag er lik (Så lenge du gjør jobben din)! En viktig sak å huske når du skal jobbe i barnehage er at ingen dag skal være lik. Man må hele tiden tenke kreativt for å ikke falle inn i et vanemessig arbeid. Du har også mange forskjellige arbeidsoppgaver i barnehagen. Du er en leder og har ansvar for det som skjer på din avdeling, du er med barna, du er på kontoret, du er på tur og mye mer.

5. Du har et ønske om å lede.

En stor del av jobben er å lede. Du er leder for en personalgruppe. Du er leder for en barnegruppe. Du er leder av pedagogiske prosesser. Du er leder for det meste som har med barna å gjøre. Du er også en leder i møte med foreldre/foresatte, der du skal ha foreldresamtaler og foreldremøter. Du kan bli leder for hele barnehagen, og ifølge Dagens Næringsliv er det der de beste lederne er. Barnehageledere scorer bedre enn andre ledere både på utførelse, stil og på evnen til å bygge god kultur blant sine ansatte. Det er kult!

Grunner til å la være:

1. Du er «flink» med barn.

Jeg sier ikke at du ikke skal søke hvis du tenker du er flink med barn, men det bør ligge noe mer bak. Er du usikker på om dette er noe for deg, så ta deg heller et friår. Jobb i barnehage og se hvordan det er. Prøv å sett deg inn i det de pedagogiske lederne på avdelingen jobber med, så finner du fort ut om det kan være noe for deg eller ikke. Da slipper du kanskje å ta plassen til en som virkelig ønsker å være der, for så å droppe ut etter to måneder.

2. Du er ute etter en enkel utdanning.

Da er du på feil sted. Dette er ikke en utdanning du enkelt kan seile gjennom. Du må jobbe hardt med teori gjennom hele året, og samtidig kunne binde denne teorien til praksis.

3. Du foretrekker å jobbe alene.

Dette er et yrke der du må jobbe tett sammen med barn, medarbeidere, foreldre og diverse instanser.

4. Du er en person som sjeldent gleder deg til å dra på jobb.

Som barnehagelærer er det kanskje viktigere enn noen annen jobb at du virkelig ønsker å være der. Alle har så klart en dag, en sjelden gang i blant, da man ikke har lyst å dra på jobb i det hele tatt, men dette kan ikke være et hverdagstilfelle om du jobber i barnehage. Du kan smile så mye du vil til barna, men med mindre du virkelig mener det, vil barna gjennomskue deg. De leser deg som en åpen bok, og tar til seg alle signaler du sender ut. Du skal være ekte tilstede for barna hver dag, hele dagen, alltid.

5. Du er konfliktsky.

Som pedagogisk leder støter du stadig på konflikter mellom barn, og noen ganger også mellom personalet, men dette er ingenting i forhold til hva du kan møte. Plutselig en dag legger du merke til et blåmerke, en uvanlig oppførsel, et barn som i perioder er innestengt eller nedstemt. Du prater med barnet og finner ut noe som ikke er greit. Noe alvorlig. Plutselig sitter du i en rettsak og beskytter dette barnet, og ordtaket «barnehagelæreren er barnets advokat» blir realitet. Barnehagelærere har litt av et ansvar, ikke sant?

6. Du liker ikke barn.

Du skulle kanskje tro at denne sa seg selv, men der tok du feil! Jeg har faktisk møtt personer som har sagt, og jeg siterer: «Jeg liker ikke andre sine barn». Så ja, ikke søk barnehagelærer om du ikke liker barn. Det har liksom ikke noe for seg.

Dette er noen få av mange grunner til å velge/ikke velge barnehagelærerutdanningen, og jeg håper virkelig noen drar nytte av dette. Jeg prøver ikke å skremme noen, men ikke alle er skikket til dette arbeidet. Jeg håper likevel så mange som mulig søker nettopp barnehagelærerutdanningen innen 15. april.

Lykke til!

Er du student og har noe på hjertet? Send det gjerne til oss på red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS