Byråd for utdanning i Oslo, Julie Remen Midtgarden (H).

Ser behov for minst 20 nye avdelinger

Stovner den av Oslos bydeler hvor lavest andel småbarn går i barnehage. Et bidrag til å øke den, kan være å etablere flere barnehager nærmere der folk bor.

Publisert

Forskjellene på barnehagedeltakelse i aldersgruppen under tre år varierer mellom 61 prosent i Stovner bydel til 93 prosent i Vestre Aker.

Det gir grunn til bekymring, mener forsker Henrik Daae Zachrisson, som nylig utdypet i intervju med barnehage.no.

Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) sier at hun er bekymret.

- Det er store forskjeller i barnehage mellom bydelene, og det kan bidra til at barn får ulike forutsetninger for videre skolegang. For meg og byrådet er det et mål at barnehagedeltakelsen skal være så høy som mulig i hele Oslo, sier Midtgarden til barnehage.no.

- Barnehagedeltakelse er så utrolig viktig for barns utvikling, og et av de viktigste tiltakene vi har for å sikre sosial utjevning. Barnehagen er det første steget i utdanningsløpet, og er med på å motvirke utenforskap og gi muligheter for inkludering i videre utdanning og arbeid, fortsetter hun.

Besøk og åpne barnehager

Oslo kommune jobber med å få opp barnehagedeltakelsen, særlig i bydelene der den er lavere enn ellers, forsikrer byråden.

- Bydelene jobber kontinuerlig med å rekruttere barn til barnehagen og kan få støtte fra både kommunen og staten til dette. Å få ut informasjon til foreldre er kjempeviktig, og det jobber kommunen med blant annet gjennom å være til stede med info på helsestasjoner og andre steder der familier oppholder seg. I tillegg jobbes det med å få ut informasjon på ulike språk, sier hun.

Andre viktige tiltak er besøksplass i barnehager og åpne barnehager, der foreldre og barn kan bli kjent med barnehagetilbudet.

- I Stovner bydel tilbys det besøksplasser i barnehager som har ledige plasser slik at foreldre og barn kan besøke barnehagen og bli kjent med tilbudet, og få plass umiddelbart om de ønsker det. Disse familiene følges også av en dedikert person under besøkene, slik at de har noen å støtte seg til.

Det fins 17 åpne barnehager i Oslo, og særlig bydeler i levekårsutsatte områder satser på dette.

- Åpen barnehage er en fin rekrutteringsarena til ordinær barnehage. Her får familier nettverk, barn får leke med andre barn og det gis forskjellige tilbud som språkstimulerende aktiviteter, sier Midtgarden.

Rapport: Tre hovedårsaker

Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap har også tidligere år hatt oppmerksomhet om dette temaet.

I prosjektrapporten «Barrierer for tidlig barnehagestart» fra 2021, som baserer seg på intervjuer med 45 foreldre i fem Oslo-bydeler, pekes det på tre hovedårsaker til at foreldre velger å ikke sende barna i barnehage:

  • Økonomi og sysselsetting
  • Verdivalg, språk og alder
  • Kunnskap om barnehage som arena for omsorg, lek og læring

Om årsaken til at akkurat Stovner utmerker seg med særlig lav deltakelse, svarer nåværende byråd:

- Det er lagt ned et stort arbeid i å øke barnehagedeltakelsen i Stovner over flere år, men undersøkelser som bydelen har gjort, viser at flere foreldre der likevel ønsker å ha barna hjemme lenger enn det som er gjennomsnittet ellers i Oslo. Flere foreldre forteller at det er et verdivalg å vente med oppstart i barnehage til barnet er 2-3 år, blant annet fordi de ønsker at barnet skal ha lært morsmålet før barnehagestart. Undersøkelser viser også at mange foreldre har lite kunnskap om barnehage og er utrygge på om barnehagen kan ivareta de minste barnas behov for omsorg.

Nærmere der folk bor

Stovner er for øvrig blant de bydelene hvor Midtgarden ser behov for flere plasser nær der folk bor.

- Hvis det er langt å dra til barnehagen kan det være en terskel for å sende barna i barnehage, sier hun.

På spørsmål om nærmere tallfesting, svarer byråden:

- Det er stort behov for nye barnehager i deler av Stovner bydel, som Gamle Stovner, Høybråten, Fossum og Haugenstua. Vi har initiert flere reguleringssaker og håper at private aktører kan bidra her. Det er behov for minst 20 nye avdelinger dersom man skal kunne tilby plass i barnas nærmiljø.

listen over ni planlagte Oslo-barnehager byråden nylig presenterte som aktuelle for private kjøpere/drivere, finnes ett prosjekt med adresse Stovner.

- Er ditt inntrykk at det er vanskeligere å få private drivere til barnehager i bydeler med levekårsutfordringer enn barnehager i andre bydeler?

- Vi opplever ikke at det er vanskelig å få private til å drive barnehager i Stovner bydel. Kommunen har gjennomført møter med flere private aktører nylig, og signalet fra dem er at de ønsker å bidra der det trengs. Barnehagekapasiteten i byen sett under ett er god, men det er behov for flere plasser i enkelte områder, og Stovner er ett av dem. Dette er kommunisert til de private aktørene.

Levekårsindikatorer for Oslo viser mange lavinntektshusholdninger med barn i Stovner bydel.

Høyt på prioriteringslista

– Barnehage er bra for barn flest allerede fra ett års alder, ifølge Zachrisson. Hvor høyt er det grunn til å prioritere økt barnehagedeltakelse blant de yngste barna, tenker du?

– Dette er noe byrådet prioriterer høyt. Vi ønsker å legge til rette slik at flest mulig barn får delta i barnehagefellesskapet. Barnehagedeltakelse er viktig for utvikling hos barna, og for å sikre et godt utgangspunkt for skolegang.

Powered by Labrador CMS