– Dere må hegne om det dere har kjært i de nordiske barnehagene, oppfordret Judith Wagner fra scenen under konferansen The Nordic Way.
– Dere må hegne om det dere har kjært i de nordiske barnehagene, oppfordret Judith Wagner fra scenen under konferansen The Nordic Way.

– Nordiske barn kan gjøre ting amerikanske barn ikke får lov til å gjøre

– Hvis vi hadde foreslått dette i USA, ville det først blitt opprør blant barnehagelærerne, så ville det blitt opprør blant foreldrene, og så ville barnehagen blitt stengt fordi de kom med ideen, sa professor Judith Wagner til deltagerne under konferansen The Nordic Way.

Publisert

Judith Wagner er professor ved Whittier College i USA. Denne uken deltok hun på konferansen The Nordic Way i regi av Kunnskapsdepartementet og Utdanningsforbundet, hvor hun var bedt om å komme med et utenfrablikk på den nordiske barnehagemodellen.

– Jeg er ingen upartisk observatør, sa Wagner da hun holdt et humorfylt innlegg for forskere, barnehagelærere, politikere, statsråder og beslutningstakere fra 47 land.

Wagner har vært i Norden jevnlig de siste tre tiårene for å studere nordiske barnehager og den nordiske barnehagemodellen.

– I løpet av denne tiden tror jeg at jeg har sett alle typer av nordiske barnehager. Jeg har ikke sett nok, men jeg har sett mye, og jeg har forelsket meg, sa Wagner.

Hun fortalte at hun er stor tilhenger av den nordiske barnehagemodellen.

Strengere krav til sikkerhet

– Nordiske barn kan gjøre ting amerikanske barn ikke får lov til å gjøre, sa Wagner.

For eksempel å spikke med kniv eller klatre i trær i barnehagen.

– Hvis dette skjedde i USA og myndighetene fikk vite det, ville barnehagen sannsynligvis blitt stengt, sa Wagner mens hun viste frem et bilde av nordiske barnehagebarn som klatret i trær.

Judith Wagner ved Whittier College holdt et humorfylt innlegg under konferansen The Nordic Way i Oslo denne uken.
Judith Wagner ved Whittier College holdt et humorfylt innlegg under konferansen The Nordic Way i Oslo denne uken.

Å la barna dra på telttur med barnehagelærerne, er heller ikke noe Wagner tror ville vært mulig i hennes hjemland.

Hun viste konferansedeltakerne et bilde av en dansk barnehage på telttur.

– Hvis vi hadde foreslått dette i USA, ville det først blitt opprør blant barnehagelærerne, så ville det blitt opprør blant foreldrene, og så ville barnehagen blitt stengt fordi de kom med ideen, sa Wagner og fikk salen til å bryte ut i latter.

I Norden kan barnehagebarn få leke på puterommet uten voksnes tilstedeværelse. I USA blir barnehagebarna i større grad overvåket av de ansatte til enhver tid, ifølge professoren, som viste til egne erfaringer med barnehager fra California, Ohio og Pennsylvania.

– Hadde blitt saksøkt

Under foredraget fortalte Wagner at hun har fått flere overraskede blikk fra sine amerikanske kolleger når hun har vist dem bilder fra hverdagen i nordiske barnehager.

– Jeg viste dem et bilde av barn som var ute i regnet og lekte med koster. Da fikk jeg høre at hvis vi hadde latt våre barn gjøre det samme, ville foreldrene klandre oss hver gang barna fikk influensa de neste fem årene, sa Wagner, som nok en gang fikk konferansedeltakerne til å bryte ut i latter.

Videre viste professoren et bilde av nordiske barnehagebarn som klatret i et høyt klatrestativ.

– Jeg vet ikke om det er noen steder i USA hvor barnehagebarn ville fått lov til å klatre i et slikt klatrestativ. Jeg har besøkt denne barnehagen mange ganger og har spurt en av barnehagelærerne som jobber der om hva som ville skje hvis et barn falt ned. Hun fortalte meg at året før var det et barn som falt og brakk armen. Når jeg spurte henne om hva som skjedde da, fikk jeg til svar: «Foreldrene tok ham med til legen og så kom han tilbake til barnehagen neste dag».

– Hadde det samme skjedd i USA, hadde vi nok blitt saksøkt, sa Wagner.

– Hegn om det dere har kjært

Avslutningsvis kom professoren med en oppfordring til de nordiske tilhørerne:

– Jeg vil oppfordre dere til å sette pris på politikere, regjeringsledere, fagforeninger, forskere, barnehagelærere, foreldre og andre personer som prioriterer barn og barns rettigheter, sa hun.

– Dere må hegne om det dere har kjært i de nordiske barnehagene, oppfordret Wagner fra scenen.

Powered by Labrador CMS