Anne Lindboe ble valgt som ordfører i Oslo av bystyremøtet 25. oktober 2023.
Anne Lindboe (H) ble valgt som ordfører i Oslo av bystyremøtet 25. oktober.

Oslo-ordføreren: – Våre minste fortjener at vi snakker om kvalitet i barnehagen

Anne Lindboe (H) peker særlig på én utfordring på barnehageområdet, som hun mener haster aller mest.

Publisert Sist oppdatert

Med utdanning som barnelege, bakgrunn som barneombud, og fram til for under to år siden jobb som administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund, er det ikke vanskelig å få øye på fellesnevneren i Anne Lindboes yrkeskarriere.

Heller ikke som ordfører tenker 52-åringen fra Sarpsborg å gi slipp på barnas perspektiv. Barnehage.no har fått en slags statusrapport etter de første par-tre månedene i rollen.

– Hvordan vil Oslo merke ditt engasjement for barna?

– Jeg vil gjøre alt jeg kan i min jobb som ordfører for å sørge for at flere barn får en god og trygg oppvekst. Jeg mener vi som politikere har et ansvar for at barnekonvensjonen blir fulgt, og barns rett til medvirkning og bli lyttet til er viktig for meg. Mange barn i Oslo starter på skolen uten å kunne godt nok norsk til å forstå hva læreren sier, og jeg mener man må gjøre noe for disse barna.

– Som ordfører har du en annen rolle enn utdanningsbyråden. I hvilken grad kan du, med din bakgrunn og kjennskap til sektoren, bidra til at barn i Oslo får en best mulig start?

– Jeg skal være barnas representant og talerør, samtidig som jeg også alltid kommer til å minne alle politikerne om ikke å glemme barna. Jeg reiser mye på besøk, snakker med mange mennesker hver eneste dag og barn vil få en sentral rolle i mitt virke. Ingen barn skal glemmes, og alle barn må få en bedre start. Familiens bakgrunn skal ikke avgjøre fremtiden din.

– Hvilke utfordringer er aller viktigst å løse på barnehageområdet, og hvilke løsninger ser du?

– Først må jeg nevne at jeg er utrolig glad for at forbudet mot etablering av nye, private barnehager nå er borte. Det er nå historie. Jeg mener våre minste fortjener at vi snakker om kvalitet i barnehagen framfor en ideologisk debatt om hvilken logo som henger på veggen. Utfordringen som haster aller mest er at altfor mange barn sliter med språket, og konsekvensene av det blir større når de starter på skolen. Jeg mener det er viktig å kartlegge og gi støtte til barn med svake språkferdigheter i større grad.

– Hva tenker du om forventningene blant private barnehager etter maktskiftet?

– Nå har jo det nye byrådet fjernet forbudet mot å etablere nye private barnehager. Samtidig er det også i byrådsplattformen med Høyre og Venstre spesifisert at private og kommunale barnehager skal likestilles. Det skal ikke ha noe å si om barnet går i en kommunal eller privat barnehage – de skal få hjelp og støtte fra kommunen uansett. Vi må også gjøre noe med de minste barnas kosthold, og jeg er glad for at man nå øker kostøret i de kommunale barnehagene. De private barnehagene gjør en utmerket jobb med å gi barn et godt og næringsrikt kosthold, så der har vi i kommunen mye å lære.

Powered by Labrador CMS