Christian Talén, Davinas barnehave.
Christian Talén er eier og barnehagelærer i Davinas barnehave i bydel Vestre Aker, og nestleder for PBLs lokallag i Oslo.

– Hun blir en tydelig ordfører, som taler barnas sak

Christian Talén har egentlig ganske store forventninger til byens nye politiske makthavere.

Publisert Sist oppdatert

Lettest å peke på sånn helt umiddelbart, er likeverdig behandling av barnehager.

Om Talén så ganske store forskjeller i politikken til Høyre og Venstre før den nye styringsplattformen ble lagt fram, ventet han i alle fall andre toner fra et blågrønt byråd, enn fra dets rødgrønne forgjenger. Der Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) var byråd for oppvekst og kunnskap.

- Jeg har all respekt for henne som politiker, men hun var jo helt tydelig på hva hun mente om private barnehager. Hun sa rett ut fra talerstolen i rådhuset at de ikke skulle hjelpe private barnehager på noen som helst måte, forteller nestlederen for PBLs lokallag i Oslo.

Fryktet radikalt bystyre

Talén er også eier av Davinas barnehave i bydel Vestre Aker, hvor han arbeider som pedagogisk leder.

Det er han ikke sikker på at han hadde fortsatt med, dersom Oslo etter åtte år med betydelig innflytelse fra venstre fløy, hadde fått nye fire år med mer av det samme.

Noe som ble sett som et mulig utfall, helt opp mot slutten av valgkampen.

- Spesielt blant de enkeltstående mindre barnehagene tror jeg det var en reell frykt for at et enda mer radikalt bystyre, altså med større innflytelse fra SV og Rødt. Det hadde blitt beintøft, konstaterer han.

Mens Raymond Johansen (Ap) var byrådsleder var Rødt først involvert gjennom samarbeidsavtale og siden som budsjettpartner.

I samme periode har det vært full stopp for nyetablering og utvidelser av private barnehager.

Christian Talén, Davinas barnehave.
Talén viser rundt i egen barnehage. Her har unge kunstnere gjort sine tolkninger av «Vinternatt ved Rondane», etter å ha sett originalen på Nasjonalmuseet.

- Barnehager har ikke turt å bytte lokaler, fordi de har vært redd for godkjenninger og så videre, forteller Talén.

En samlende kraft?

Noe av det første Julie Midtgarden Remen (H) varslet etter at hun tok fatt som byråd for utdanning, var fjerning av etableringsforbud for private barnehager.

Julie Remen Midtgarden (H) er byråd for utdanning i Oslo.

Det samsvarer med forventningene til PBLs lokallag. Og sees kanskje som et positivt tegn, selv om det naturligvis fortsatt fins mye å ta tak i, og gode grunner til å gjøre barnehage til satsingsområde, sett fra deres perspektiv.

- Jeg vet ikke om det er noen som tror det skal komme så veldig mye mer penger, men jeg tror det er mange som opplever at vi skal få en litt annen innstilling på likebehandling, og at vi skal slippe å forsvare hvorfor vi driver privat barnehage, sier Talén.

Akkurat det er et tema som forener den mangfoldige gruppen barnehager som lokallaget består av.

Hva ny byrådsplattform sier om barnehage:

«En trygg og god barnehage er viktig for at alle barn skal oppleve trivsel, tilhørighet og mestring og for å utjevne sosiale forskjeller. Oslos barnehager skal være de beste og stimulere til lek, læring, omsorg og utforsking. Det viktigste for å sikre høy kvalitet i barnehagetilbudet er kompetanse hos de ansatte, god ledelse og tilstrekkelig bemanning.

For byrådet er det kvaliteten som er viktig, ikke hvem som driver eller eier barnehagene. Byrådet ønsker et mangfold i barnehagetilbudet, slik at familier kan velge det tilbudet som passer best for sine barn.

Byrådet vil:

  • arbeide for at flere barn skal få tilbud om barnehageplass når de fyller ett år, uansett når på året de er født
  • oppheve forbudet mot etablering av private barnehager og likebehandle barnehagene
  • at alle kommunale og private barnehager skal ha nok kompetente ansatte, barnehageledere og vikarer
  • arbeide for at minst halvparten av de ansatte i barnehagene skal være barnehagelærere
  • sørge for at makstaket for kostøret ligger på et nivå som gjør at alle barnehager kan tilby variert, sunn og næringsrik mat samt vurdere behovet for flere kjøkkenassistenter
  • legge til rette for systematisk observasjon et år i forkant av skolestart i barnehager med behov for det, i samarbeid med et sterkt fagmiljø som også veileder om tiltak ved behov
  • styrke samarbeidet mellom skoler og barnehager for å sikre en god overgang til skolen
  • ruste opp barnehagebygg, uteareal og lekeapparater
  • at flere familier skal få gratis kjernetid i barnehagen, ved å øke inntektsgrensen»

Kilde: Hammersborgerklæringen

- Vi snakker mye om at det er urettferdig når vi er med og bidrar så mye, og gjør en så god innsats for å være et supplement i barnehagetilbudet i Oslo. Vi forventer at det nye byrådet vil virke samlende, og at kommunale og private barnehager kan oppleve å dra lasset sammen.

- Hun tror på tidlig innsats

Når det gjelder barnehagebyråkratene på rådhuset, som har ansvaret for å omsette politiske vedtak og føringer til praksis, er han ikke i tvil om at Oslo har noen av sektorens mest kompetente folk.

- De er forbannet lojale og gjør jobben sin veldig bra. Uansett hvem som har byrådsmakten.

Ikke desto mindre oppleves det godt å ha fått en ny politisk kurs for hovedstaden.

- Og så er det jo kjempespennende med Anne Lindboe som ordfører, sier Talén.

Vel vitende om at Lindboe, som har bakgrunn som barnelege, fram til i fjor var administrerende direktør for PBL, og før den tid igjen var barneombud.

- PBL Oslo ser hele apparatet rundt barnehagene som så viktig, og der har vi veldig tro på at Anne kan være med å bidra. Hun tror virkelig på tidlig innsats, og vet betydningen det har for de svakest stilte barna. Så det blir veldig spennende. Og så vet vi jo at det er et stort politisk spill, og at det er begrenset hva en enkeltperson kan få til. Men jeg tror hun kommer til å bli en veldig god ordfører. Og en tydelig ordfører, som kommer til å tale barnas sak.

Store forskjeller på praksis

Blant sakene som PBL Oslo er engasjert i akkurat nå, er en pågående prosess med sikte på sentralisering av kommunens oppgaver som barnehagemyndighet, som forrige byråd tok initiativ til.

Per i dag er mange av disse oppgavene lagt til hver enkelt av Oslos 15 bydeler.

Det har gitt blandede erfaringer.

‒ Man ser at det er veldig store forskjeller på praksis, for eksempel på hvordan tilsyn blir utført og hvordan barnehagene følges opp. På samarbeid og informasjon, sier Talen.

‒ Vi i PBL Oslo ønsker mer tilsyn, og vi ønsker likebehandling. Og vi tror det blir mye lettere om oppgavene legges sentralt, fortsetter han.

Lokallaget ble stiftet i 2020, og favner et bredt spekter av barnehager.

‒ Mangfoldet er stort. Det er stor forskjell mellom bydeler, og det er stor forskjell på brukergruppene våre. Det gjør det spennende å jobbe sammen. Vi lærer noe nytt hver gang vi har møte, sier Talén.

Tok over etter sin mor

Davinas barnehave ble etablert i 1980, etter å ha startet som familiebarnehage. Christian Talén overtok som eier etter sin mor. Han er utdannet barnehagelærer og arbeider til daglig som avdelingsleder for de eldste barna, mens kona Anne-Marie Cecilie Haugstøl Talén er styrer.

Christian Talén, Davinas barnehave.

- Vi har Montessori-bakgrunn, og en del av grunnprinsippene der, er lagt i bunn for vår pedagogikk. Og så er det veldig mye bra som skjer i norsk barnehage. Det er en grunn til at man ansees som ledende i Europa. Og da tenker vi at vi kan plukke og sy sammen litt fra forskjellige retninger, sier han.

Barnehagen har 30 store barn og 18 små, og har organisert seg med 1-åringer for seg, 2-åringer for seg og så 3-5-åringene sammen.

Christian Talén, Davinas barnehave.

- Omsorg og trygghet betyr mest, både barn og voksne. Og så er vi veldig interessert i norsk kultur. Vi bor i en fantastisk by med alle muligheter i så måte. Vi holder også til rett ved marka, så vi er ganske mye ute med barna. Vi har en camp med lavvo som vi besøker daglig, og vi er på ski om vinteren. Så det er hele spekteret, og i midten er det språk og det sosiale som er viktig, forteller Talén.

Christian Talén, Davinas barnehave.
Christian Talén, Davinas barnehave.
Christian Talén, Davinas barnehave.

Et annet særpreg ved Davinas, er at de har barnehagehund. Mille, som er Christians Welsh Springer Spaniel, er sertifisert som skolehund ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun er gjerne med på tur, men kan også være i barnehagen hvor hun involveres i arbeid med barn med ulike behov.

Powered by Labrador CMS