Julie Remen Midtgarden (H) er byråd for utdanning i Oslo.
Julie Remen Midtgarden (H) er byråd for utdanning i Oslo.

Fjerner etableringsforbud for private barnehager i Oslo

Det nye byrådet håper det kan hjelpe både på kvalitet og kapasitet.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 innførte det rødgrønne byrådet forbud mot etablering av private barnehager i Oslo. Nå sørger det nye blågrønne byrådet for at det igjen blir tillatt å etablere private barnehager.

Det går fram av en pressemelding fra Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap.

- Kvaliteten på barnehagetilbudet er viktigst, ikke hvem som driver eller eier barnehagene. Derfor åpner vi nå endelig opp igjen for at private kan et etablere barnehageplasser i Oslo der det er behov, sier byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden (H).

Flest i offentlige barnehager

I Oslo er litt over halvparten av barnehagene private, men de private barnehagene er i snitt mindre enn de offentlige. Om lag 15.000 barn går i privat barnehage, mot 20.300 barn i offentlig barnehage.

- De private barnehagene fyller en viktig rolle i å sikre kapasitet og kvalitet i byens barnehagetilbud. Vi ønsker en balanse mellom private og kommunale barnehager og å ta alle gode krefter i bruk, sier Midtgarden.

Utdanningsbyråden sier også at byrådet ønsker et mangfold i barnehagetilbudet, slik at familier kan velge det som passer best for deres barn.

Flere timers reisevei

Totalt sett har Oslo god barnehagekapasitet, men i enkelte bydeler og delbydeler er kapasiteten noe lavere, heter det i pressemeldingen.

Eksempler på det siste har blant annet Nordstrands Blad funnet. Den siste tiden har avisa løftet fram eksempler på familier som daglig bruker flere timer på reiseveien til og fra barnehagen, fordi det ikke er plass å oppdrive i egen bydel (krever abonnement).

- Når vi nå gjenåpner for private barnehager så håper vi at det både kan hjelpe på kvaliteten og øke kapasiteten, sier Julie Remen Midtgarden.

Powered by Labrador CMS