Partileder i Venstre, Trine Skei Grande.
Partileder i Venstre, Trine Skei Grande.

Ønsker makstid for barn i barnehage

Det ble heftig debatt rundt Venstres oppvekstpakke under landsmøtet i Tønsberg i helga.

Publisert Sist oppdatert

Abid Raja fikk ikke igjennom en maksgrense for hvor mange fremmedspråklige barn en barnehage skal ha. Raja viste til ordningen i Søre Skogvei barnehage, men nestleder Ola Elvestuen og Oslo Venstre var imot forslaget.

Det skriver Bergens Tidende.

Søre Skogvei barnehage ville innføre et makstak på hvor stor andel av barna som kunne være fremmedspråklige. På det meste hadde barnehagen 93 prosent fremmedspråklige barn, og på enkelte avdelinger var det bare ett norskspråklig barn igjen.

– Dette vil bli oppfattet som et forslag om bussing av barn fra Oslo øst til andre bydeler, sa Elvestuen.

Forslaget om å åpne for flere nattåpne barnehager ble også nedstemt etter en heftig debatt etter at partileder Trine Skei Grande advarte mot at Venstre i oppvekstprogrammet skulle bidra til at det blir flere nattåpne barnehager. Debatten avslørte stor uenighet om saken, og konklusjonen ble at man ikke sier noe om temaet i oppvekstdokumentet.

– Det er på kanten av barnekonvensjonen å si at vi skal sette bort unger på natten, de har rett til et hjem, sa hun og fikk resten av partiet med seg under voteringen, så partilederen til landsmøtet.

– Asylsøkere bør få barnepass

Venstre vil opprette barnepassordninger på mottakssentre og at barn av asylsøkere skal få plass i skole og barnehage så raskt som mulig, og at asylbarn skal ha lovfestet rett til barnehageplass.

– Jeg er veldig fornøyd med uttalelsen samlet sett. Noen av forslagene var veldig radikale, sier Raja til NTB.

Han trekker spesielt fram ønsket om gratis barnehage for lavinntektsfamilier hvor barn skal få tilbud om gratis heltidsplass. Oppholdsbetalingen skal deretter differensieres opp til makspris.

Norskkrav til barnehageansatte

Oppvekstutvalget hadde foreslått at man skulle "kreve at alle ansatte i barnehagen behersker norsk språk" og utrede ordninger som sikrer en pedagogisk forsvarlig andel norskspråklige barn i alle barnehager. Den siste delen av forslaget falt: Partiet går altså ikke inn for noen kvote.

Det skriver Aftenposten.

Venstre slår imidlertid fast at det skal innføres en makstid for barn i barnehage og rett til sammenhengende ferie - dette skal skje i en slags arbeidsmiljølov for barn.

Mindre overvåking

Venstre vil også at det blir forbudt å overvåke skolene i Norge.

Det skriver VG.

– Barnehage og skole er barnas arbeidsplass. Vi mener de skal kunne leve bekymringsfritt uten tanke på at det er et kamera over hodet deres. Det kan godt være at de bare brukes for å hindre innbrudd og hærverk, men det hjelper ikke. Vi mener barnas rettssikkerhet er så viktig at de må vernes, sier Raja.

Venstre-leder Trine Skei Grande støtter forslaget fullt ut.

Totalt ble det vedtatt 150 punkter om oppvekst og familiepolitikk på landsmøtet. Raja har ledet Venstres oppvekstutvalg i forkant av landsmøtet.

Powered by Labrador CMS