– Bli barne- og ungdomsarbeider!

Visste du at du ikke trenger å ta fri fra jobben en eneste dag for å bli fagarbeider? – Assistenter må få vite hvor enkelt det er å ta utdanningen, sier Nina Marie Storborg, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Nina Marie Storborg har lang praksis fra barnehage, og hun har vært med på å starte utdanninga i barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Steinkjer videregående skole.

Hun er opptatt av å få opp kompetansen i barnehagen, og oppfordrer alle assistenter til å utdanne seg til fagarbeider ved å ta eksamen i barne- og ungdomsfaget i videregående skole.

– Det gir en helt annen yrkesstolthet og gir deg et helt nytt blikk på jobben i barnehage, sier hun og legger til at de færreste vet at de kan lese selv uten å ta fri fra jobb en eneste dag.

– Med unntak av eksamen, da.

Rett til gratis utdanning

Kompetanse i barnehage blir mer og mer viktig. Det skjer en rivende utvikling i sektoren og flere og flere barnehager ansetter nå kun faglærte.

Og best av alt: Har du ingen utdanning fra før, har du rett til gratis utdanning.

–Tenk, det koster da ingenting å ta fagbrevet, sier Storborg entusiastisk.

Jobbet i fem år

Du kan selv velge hvordan du vil legge opp uløpet. Enten ved å følge utdanningen på nett, gå på voksenopplæringen på kveldstid, en dag i uka, en dag i måneden eller på samlinger. Eller rett og slett lese selv som praksiskandidat.

–  Praksiskandidat er du når du jobber i barnehagen. Og praksisen tar du i egen barnehage. Det eneste kravet til å bli praksiskandidat, er at du må ha jobbet med barn og unge i fem år. Så lenge du har dokumentasjon, kan det være som trener, på ungdomsklubb, frivillig arbeid, i barnehage eller annet. Og du må ha bestått en eksamen på fem timer. Da kan du gå opp til fagbrev. De fleste har nok praksis. Og har du ikke nok praksis, får du vite hvor mye du mangler for å gå opp til fagbrev når du søker.

Storborg sier at du finner absolutt alt du trenger på nett. Alt ligger tilgjengelig på udir.no, blant annet. Det ligger eksamenene som ble gitt før og da er det bare å øve seg.

Ta eksamen i desember

– Be om veiledning av noen i barnehagen som du vet gir ærlige tilbakemeldinger. Og husk at alle eksamener leter etter det du kan. Det er uinteressant å vite hva du ikke kan!

For selv om du har masse praksis fra barnehagen, må du vise at du har kompetanse til å jobbe på sfo også. Da må du omsette kunnskapen din det det spørsmålet dreier seg om.

Dermed er det ingenting som hindrer deg i å melde det opp til eksamen i desember. Let opp gamle eksamensoppgaver og begynn å øve. For det er kun bestått som teller. Ikke hvilken karakter du fikk.

Intet pensum

– Om du får to eller seks på eksamen, spiller ingen rolle. Så lenge du har bestått eksamen og deretter fagprøven, er det ingen som bryr seg om resultatet. Du skal selvfølgelig gjøre ditt beste, men det er alt for mange som ikke tør ta utdanningen fordi de tror det er for vanskelig. Det er det ikke! Jobber du med barn, og får veiledning underveis, får du det til. Det er bare å melde seg opp! oppfordrer Storborg.

– Hva med pensum?

Storborg fnyser.

– Pensum? Det har vi ikke hatt i skolen siden 1994. Det finnes ikke en eneste godkjent lærebok i Norge. Det lærerne bedømmer etter nå, er kompetansemål. Alle oppgaver er styrt etter dette, og bøkene trenger ikke koste en krone. Alle ressursene du trenger ligger lett tilgjengelige på nett.

Tror de ikke klarer det

Blant annet er det lurt å sjekke læringsmålene for fag- og ungdomsarbeidere på Udir. Husk at man kan få spørsmål om alt med hensyn til både barn og ungdommer. Så kryss ut det du kan og øv deg på det du ikke kan. Alle læringsmålene ligger på Udir og det er de som styrer utdanningen. Ingen bøker, altså.

– Et annet godt tips er nettsiden for digitale læremidler for videregående opplæring, ndla.no. Alt for få bruker denne siden. Her ligger det filmer og dokumenter som omhandler ditt fagområde der du kan drøfte problemstillinger, sier Storborg.

Hun er oppgitt over å møte assistenter som ikke tar utdanningen fordi de ikke tror de klarer det.

– Jo mer samfunnet fokuserer på kvalitet i barnehagen, jo mer fokus får utdannelse. Kvinner tror ikke de klarer å utdanne seg til fagarbeider. At det er for vanskelig og at de er for gamle. Men det er tull! Kvinner må tro på seg selv og tenke både på lønn og pensjon.

Feilinformert

Torill Wikdahl jobber i Abra Kadabra barnehage i Levanger som assistent. Hun er enslig forsørger og trodde inntil nå, at hun ikke kunne bli fagarbeider.

– Jeg fikk noe informasjon om at det kostet noen tusen kroner og at jeg måtte gå på kveldsskole i Trondheim en gang i uka. Det går ikke med hensyn til barnevakt, og det var alt for dyrt. Derfor slo jeg det fra meg. Jeg visste ikke at jeg kan lese hjemme og bare melde meg opp til eksamen og deretter ta fagprøven i egen barnehage! Dette er absolutt aktuelt nå, sier hun.

Det er også en lettelse å vite at alt du trenger på eksamen i barne- og ungdomsfag, er bestått. Så kan du melde deg opp til fagprøven via Privatisweb.

Fagprøven i barnehagen

– Og får du ikke til, så ringer du nummeret som står på siden. Det er det de får betalt for, å hjelpe deg, sier Storborg.

– Fagprøvene skal prøve ut din kompetanse. Den tar tre dager og tilpasser seg arbeidsdagen din. Har barnehagen utedag den dagen, så får du nok noe om utedagen. For barna skal ikke oppleve noen annen dag enn vanlig. Sensorene er en del av det du gjør. de skal sjekke om du kan jobben din som barne- og ungdomsarbeider på arbeidsplassen din. Ikke om du er flink med ungdommer. Og du skal gjøre det like bra på fagprøven som du gjør hver dag i barnehagen, sier Storborg.

Du trenger bare begrunne det du gjør og hvorfor du for eksempel velger avvik fra planlagte aktiviteter. Så får du beviset og etter fagprøven får du vite om du har bestått eller ikke på melding.

– Og selvfølgelig kan du lese anbefalte bøker. Poenget er bare det velger du selv, sier Storborg og håper at alle assistenter i norske barnehager nå bestemmer seg for å satse på egen kompetanse på arbeidsplassen.

Her er nettsidene du trenger:

www.udir.no

www.ndla.no

Powered by Labrador CMS