Barna og pedagogisk leder Alexander Kringstad Aanes i Læringsverkstedet Hammersborg barnehage tilbereder laks som skal stekes på bålet.
Barna og pedagogisk leder Alexander Kringstad Aanes i Læringsverkstedet Hammersborg barnehage tilbereder laks som skal stekes på bålet. (Foto: Læringsverkstedet Hammersborg barnehage )

To barnehager med i konkurransen om å bli årets matgledebedrift

Læringsverkstedet Hammersborg barnehage i Trondheim og Akrobaten barnehage i Stadsbygd er begge blant de 12 semifinalistene i kåringen «Årets matgledebedrift 2018».

Det er Tine Partner som står bak prisen «Årets matgledebedrift». Vinneren kåres ut fra den innsats som gjøres for å spre matglede gjennom gode matopplevelser og inspirerende aktiviteter, opplyser kundeprogramansvarlig Brita Unnerud i Tine Partner.

– Vi ønsker å sette fokus på matglede ute i alle kantiner, hoteller, sykehus, alders- og sykehjem, barnehager og skoler, sier Unnerud til barnehage.no. Hun sitter i juryen sammen med blant annet vinner av Bocuse d'Or 2015, Ørjan Johannessen.

– I år var det 25 nominerte, alle gode kandidater. Blant disse har vi plukket ut 12 semifinalister, forteller Unnerud.

To barnehager

Blant de 12 semifinalistene finner vi intet mindre enn to barnehager: Læringsverkstedet Hammersborg Barnehage i Trondheim og Akrobaten barnehage i Stadsbygd.

Pedagogisk leder i Læringsverkstedet Hammersborg barnehage, Rune Stølan, synes det er stas at barnehagen er blant semifinalistene.

– Vi sendte inn en søknad selv, der vi prøvde å vise frem litt av hva vi legger i matglede og hvordan vi jobber. Det er veldig moro å bli plukket ut. Vi er også veldig glade for at det er to barnehager blant semifinalistene. Det er flott at Tine er med på å sette fokus på mat og matglede i barnehagene, sier han.

I Læringsverkstedet Hammerborg barnehage snakkes det mye om matglede og hvordan legge til rette for gode måltider, opplyser Stølan.

– Det er mye pedagogikk i et måltid; sansing, kunnskap om mat og matens opprinnelse, språk og begreper, sosialt samspill og det å få prøve, øve og mestre, sier han.

– Vi er opptatt av å introdusere barna for nye smaker og ny mat, helt fra de begynner i barnehagen. Vi har tro på at jo tidligere du starter, jo enklere er det å venne seg til nye smaker, sier Stølan.

Barnehagen har fem avdelinger og hver avdeling har én «matglededag» i uka.

– Da fokuserer vi litt ekstra på matglede, for eksempel ved å lage mat på kjøkkenet, være ute og plukke frukt og bær, eller steke laks på bål, forteller Stølan.

– Lager alt fra bunnen av

Den pedagogiske lederen opplyser at de om lag 100 barna som går i barnehagen får servert alle måltider som inntas i løpet av barnehagedagen.

– Vi lager alt fra bunnen av, sier Rune Stølan i Læringsverkstedet Hammersborg barnehage. Foto: Læringsverkstedet Hammersborg barnehage

– Vi lager alt fra bunnen av og prøver å variere litt med hva vi lager. Det legges stor vekt på at maten skal se appetittlig ut når den kommer inn på avdelingene, sier han, og forteller at de også legger vekt på at de ansatte skal spise sammen med barna.

Stølan har selv hovedansvaret for å lage maten som serveres i barnehagen.

– Jeg er ikke utdannet kokk, men er veldig interessert i mat. Det er alle som jobber her i barnehagen, sier han.

I likhet med andre Læringsverkstedet-barnehager jobber barnehagen med konseptet «Et godt måltid», der målet er å gjøre barna glade i mat og at de skal få oppleve gleden av å spise den sammen med andre.

– Vi brenner veldig for dette, og ønsker at alle barn skal få oppleve et godt måltid. Vi jobber hver dag for at alle måltider hos oss skal bli gode, sier Stølan.

Voksenrollen under måltidet

– Det er en stor seier for oss bare å komme til semifinalen. De ansatte gjør en kjempejobb for å bidra til matglede hver dag, sier styrer i Akrobaten barnehage på Stadsbygd, Hege Bergo. Før sommerferien nominerte hun sin barnehage til prisen Årets matgledebedrift 2018, for å løfte frem og dokumentere arbeidet til sine ansatte.

Akrobaten barnehage har nettopp matglede som satsingsområde, opplyser Bergo.

– Vi har ikke egen kokk. Vi har valgt å dra matlagingen inn på avdelingene. Barna får være delaktige der de er vant til å være, sier styrer Hege Bergo i Akrobaten barnehage. Foto: Akrobaten barnehage

– Vi setter av tid hver måned til å reflektere over voksenrollen når det gjelder dette temaet; hva vi som voksne i Akrobaten barnehage kan gjøre for å bidra til matglede. For oss handler det om å se barna under måltidet og la dem være delaktige i hele prosessen. De er med på å forberede måltidet og er nysgjerrige på hva de smaker på. Vi jobber aktivt med Sapere-metoden, som handler om å bruke alle sansene i mat- og måltidsaktiviteter, sier hun.

– Vi løfter frem hele rammeplanen gjennom arbeidet vårt med matglede, sier Bergo.

I likhet med Læringsverkstedet Hammersborg barnehage, er de også i Akorbaten barnehage opptatt av at de ansatte skal spise sammen med barna.

– De ansatte venter ikke med å spise til pausen sin, men spiser sammen med barna og samme mat som barna, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Med jevne mellomrom arrangerer Akrobaten barnehage felles buffet for alle avdelingene sine. Foto: Akrobaten barnehage 

Laget egen kokebok

Akrobaten barnehage er en liten barnehage med plass til 24 barn.

– Vi har ikke egen kokk. Vi har valgt å dra matlagingen inn på avdelingene. Barna får være delaktige der de er vant til å være. De får bruke redskapene og smake underveis mens vi lager maten, forteller styreren.

Akrobaten barnehage har laget sin egen kokebok. Foto: Akrobaten barnehage

– Det legges stor vekt på at vi skal glede hverandre. Vi er opptatt av å trekke frem at vi er glade for at noen har laget mat til oss og å glede oss over å lage mat til andre. Med jevne mellomrom arrangerer vi felles buffet for alle avdelingene våre, sier Bergo.

Barnehagen baker også sitt eget brød og dyrker grønnsaker. Hver morgen serveres det havregrøt ved felles frokost på alle avdelinger, og to dager i uka er det varmmat.

– Da lager vi maten fra bunnen av. Helt enkle oppskrifter som fiskegrateng, spinatgrateng og fiskerens skattekiste. Sammen med barna har vi laget vår egen kokebok som også foreldrene er godt kjent med, forteller Bergo.

– Noen barn er mer skeptiske til mat enn andre, men vi skaper en trygghet på at det er lov til å prøve og lov til å ha sin egen smak, da skjer det noe med barna. Vi er tålmodige og lar dem få smake seg frem i sitt eget tempo. Den virkelige matgleden ser vi i barnet som i utgangspunktet er skeptisk til å smake noe nytt, som plutselig tør! Dette gir også en stor mestring, sier hun.

– Har sett mye matglede

Kåringen av Årets matgledebedrift 2018 vil foregå på Ostens dag i Oslo 25. oktober.

Neste jobb for juryen blir å plukke ut seks finalister. Det skal de gjøre etter at de har vært på besøk hos alle semifinalistene, opplyser Brita Unnerud i Tine Partner.

– Til nå har vi besøkt ti av tolv semifinalister. Vi har sett veldig mye matglede, så vi i juryen har en stor jobb foran oss. Det blir et spennende arbeid fremover, sier Unnerud.

Hvem de seks finalistene blir offentliggjøres 1. oktober.

Her er alle de tolv semifinalistene:

  • Nofima, Ås
  • Sykehuset Telemark, Skien
  • Thon Hotel Nordlys, Bodø
  • Læringsverkstedet Hammersborg barnehage AS, Trondheim
  • Flesbergtunet Bo- og Servicesenter, Lampeland
  • De 3 stuer avd. 121 Trondheim innovasjonssenter, Trondheim
  • Fazer Food Services AS avd. Price Waterhouse, Oslo
  • Akrobaten Barnehage AS, Stadsbygd
  • Toma Facility Services AS avd 3678, Badehusgaten 37, Stavanger
  • Spise Sammen Odontologen, Studentsamskipnaden på Vestlandet, Bergen
  • 2 Rom & Kjøkken, Trondheim
  • Scandic Nidelven, Trondheim

Vinneren av Årets matgledebedrift 2018 får tur for to personer til Bocuse d’Or Lyon i januar 2019. Andre- og tredjeplassen får hver sin fagdag med matfaglig ansvarlig Pål Jetmundsen og konditoransvarlig Bernhard Azinger fra Tine Partner.

I fjor var det Solborg Bo- og aktiviseringssenter som stakk av med førstepremien.

Debatt

Til toppen