Dersom barna kles godt, så er det ingen friske barn som har vondt av å være ute i sprengkulda — men de bør være ute i kortere perioder og at de må holde seg i bevegelse, som i den samiske barnehagen Badjemánáid beaiveruoktu i Karasjok.

Slik kler du barnet i kulda

Ull, mere ull og vindtett ytterst. Og unngå bomull.

Publisert Sist oppdatert

Nærmest

Ulltøy er godt egnet til å regulere kroppstemperaturen, og i tillegg blir ikke våt ull kald, slik bomull bli. Det innerste laget bør derfor være et tynt og tettsittende lag av ull. Det finnes ullundertøy som ikke klør, og som kan vaskes i maskin.

Midten

Utenpå den innerste ulla, kan man gjerne ha et nytt lag med ull eller et lag med fleece. Dersom man velger fleece, er ullfleece eller polyesterfleece de beste alternativene. Unngå bomull også i mellomlaget.

Ytterst

Ytterst bør man bruke vann- og vindtette plagg som puster. De minste barna kan gjerne bruke parkdresser, mens de eldre barna nok vil være mer komfortable i jakke og bukse, ettersom delte plagg gjør det enklere å bevege seg. Det er viktig at det er luft mellom ytterdressen og kroppen ettersom luften også isolerer.

Øverst

En god lue er ekstra viktig, siden mye av kroppstemperaturen forsvinner fra hodet. Velg en lue som dekker godt, gjerne i ull eller fleece. Øreklaffer er lurt, og bruk hals fremfor skjerf.

Hendene

Ullvotter innerst og vind- og vanntette votter utenpå.

Nederst

Ullsokker på føttene. På våte dager sko som holder både kulde og vann ute. På tørre dager sko er forete vintersko å foretrekke. Husk å kjøpe store nok sko til ekstra tykke sokker og at det er rom til tærne.

Tilbake til hovedsaken.

Powered by Labrador CMS