Hver høst tar Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage med seg skolestarterne i Villmarksgruppa på skattejakt i kråkesølvgruvene.

På skattejakt i mørke huleganger

Barnehage.no ble med da Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage tok med seg Villmarksgruppa på oppdagelsestur til kråkesølvgruvene på Nesodden.

Publisert Sist oppdatert

Klokken er 09.05. Ni barn og fire voksne har søkt ly for regnet i et venterom på Aker Brygge.

– Kan vi gå om bord i båten nå? spør barna forventningsfullt.

– Vi må nok vente på kapteinen, svarer daglig leder i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage, Guro Lund Eriksen.

Få minutter senere stikker kaptein Erling hodet inn døren. Ungene følger spente etter han inn i båten, opp de mange og bratte trappene, helt til de når det helligste av det hellige; styrhuset. Et hav av elektroniske apparater og duppeditter åpenbarer seg for barna, som entusiastisk begynner å utforske rommet.

– Det er to telefoner her! utbryter de.

Klokken 09.33 begynner båten endelig å kjøre. Ungene vinker farvel til Oslo rådhus og Akershus festning. Nå er det Nesodden og skattejakt som gjelder.

En tradisjon

Det er ikke en hvilken som helst tur Villmarksgruppa i Rusdhøgda Kanvas-naturbarnehage har lagt ut på. Turen til kråkesølvgruvene markerer starten på deres siste år i barnehagen. Og det skal gjøres med stil.

Én etter én får barna sitte i kapteinstolen og «styre» båten som frakter passasjerer mellom Aker brygge og Nesoddtangen.

Mortensrud-barnehagen la ut på den lange ferden til kråkesølvgruvene for første gang i 2006 etter å ha blitt tipset om stedet av en mor, opplyser Guro Lund Eriksen.

– Hun fortalte at hun hadde vært der på søndagstur og syntes at vi burde dra dit. Hun tegnet kart til oss slik at vi skulle finne frem, og siden har vi hatt det som en fast tradisjon, sier den daglige lederen.

Utflukten til Nesodden er, ifølge Lund Eriksen, et av årets store høydepunkter og barna er godt forberedt på hva som venter dem.

– Vi har vist en film på infoskjermene i barnehagen fra turen i fjor slik at de vet hva de går til, forteller hun.

– Det er på en måte en litt magisk tur dette her, legger Lund Eriksen til.

I fjellets indre

Vel fremme ved kaia går turen videre med buss, før barn og voksne tar beina fatt det siste stykket ned til de glitrende kråkesølvgruvene. Nå kan skattejakten endelig begynne!

Godt utrustet med lommelykter og hammere, blir ungene geleidet inn i de mørke gruvegangene av barnehagelærerne Joakim Jakobsen Rantaniity og Einar Goksøyr Åsen.

Terrenget inne i gruvene setter klatreevnene til barna på en skikkelig prøve. Et kraftig regnvær har gjort steinene såpeglatte, men med litt samarbeid kommer både barn og voksne seg trygt frem til plassen der selve utgravingen kan begynne.

I et hulrom flere meter under bakken tar barna hammerne fatt. De hakker og banker i fjellveggen så kråkesølvet spruter.

– Se det kom rødt ut! utbryter Rayan (5) begeistret, etter å ha slått hammeren så hardt mot berget at det kommer gnister ut av bergveggen.

Vil lage sin egen hule

Gruvene består av flere mørke huleganger. Barnehagelærer Einar Goksøyr Åsen titter inn i en av dem og spør:

– Tror dere det bor troll her?

– Ja! svarer barna enstemmig.

Åsen går inn i hulegangen og forsvinner i mørket. Etter en liten stund kommer han løpende ut igjen.

– Trollet kommer, vi må løpe!

Barna legger på sprang. Det gjelder å komme seg ut før trollet tar dem.

Trygt ute av gruvene er det ingen som ser ut til å være videre skremt av tanken på at det bor troll inne i fjellet.

– Vi skal lage en ny hule. Den skal ha en kjempestor dør, sier Andreas (5), og strekker armene ut for å vise hvor bred døren skal være.

Barna går målbevisst løs på nærmeste bergvegg. De banker med både hammer og stein, men innser etter hvert at de nok ikke kommer til å få hulen ferdig før de må reise tilbake til barnehagen.

Kommer til nytte i «Dunderskolen»

Det er en fornøyd gjeng som vender tilbake til Aker Brygge denne regntunge ettermiddagen. I en bærepose glitrer kråkesølvet barna har tatt med seg fra gruvene.

– Ungene skal få noe med seg hjem og så tar vi noe med tilbake til barnehagen, sier Guro Lund Eriksen.

De glitrende skattene skal blant annet brukes i det pedagogiske opplegget for Villmarksgruppa (skolestarterne) som barnehagen har kalt «Dunderskolen». Vilmarksgruppa har Dunderskole én gang i uken, og der skal barna lære om både kråkesølv og kvarts, forteller den daglige lederen.

Årets skattejakt er over. Men én ting er sikkert: Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage vender tilbake neste høst.

Powered by Labrador CMS