I Kidsa Øvsttun jubler små og store for å ha blitt nominert til Årets Barnehage 2019.

Finalist 4: – Friluftsliv for alle er viktig

I Kidsa Øvsstun barnehage tar de med seg barna på en rekke overnattingsturer i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

"Bare en helt rå barnehage med helstøpte ansatte med gode verdier. Tydelig fokus på å utvikle barn som er trygge i seg selv og selvstendige i valg. De utvikler empatiske og kreative barn med utstrakt bruk av naturressurser og naturopplevelser. Skjærgårsleir, overnatting i lavvo, skileirskole, skøyter og skiturer er mange av opplevelse barnehagen tilbyr og er med på å gjøre barna selvstendig og trygg uten mamma og pappa."

Slik lyder en av en rekke nominasjoner på Kidsa Øvsttun barnehage i Bergen.

– Dette var veldig kjekt og overraskende. Det er en fantastisk glede å bli nominert, og så er det en god tilbakemelding til hele personalet som gjør en god jobb i hverdagen.

Det sier Anne Elin Teigland. Hun er styrer i barnehagen.

Friluftsliv

Barnehagen har vært i drift siden 1947 og hvor friluftsliv ble et satsingsområde fra 1991. Barnehagen hadde da 47 barn fra 3 års alderen og oppover. I 2011 ble det bygget en nytt større bygg på gammel tomt og hvor det da også ble åpnet opp for småbarnsplasser. Pr. i dag er det 90 barn fordelt på seks avdelinger på huset. 

Kidsa Øvsttun friluftsbarnehage bruker naturen som arena for læring året rundt. Gjennom lek, fysisk aktivitet og varierte opplevelser dannes grunnlaget for tro på egen mestring, vennskap og felles opplevelser. Gevinsten ved å skape en grunnleggende relasjon til naturen allerede som barn viser seg å være en investering i fremtidig god helse – både mentalt, emosjonelt og fysisk, ifølge barnehagen.

– Mange års fokus på hva vi gjør sammen med barna i naturen og hvorfor vi gjør det, har ført til en kompetent og engasjert personalgruppe. Personalet er veivisere i friluftsliv og er medopplevende voksne som gir det enkelte barn kjennskap og kunnskap til natur og nærmiljøet ved at personalet tar del i barnas fantasi, undring og lek. Veien er målet.

Barnehagen leier et friluftsområde på elleve mål et stykke unna barnehagen, Totland. Der har vi egen lavvo som barna fra fire år og oppover være med. I løpet av barnehagetiden får barna delta på tre overnattingsturer, overnatting i lavvo, skjærgårdsleir og skileir. Siste året for de lage sin egen kniv.       

De yngste barna har et eget «Todlerland» hvor de får sine begynnende erfaringer med friluftsliv.

Forskning

FAKTA: KIDSA ØVSTTUN

  • Kidsa Øvsttun er en privat privat barnehage i Bergen kommune, som eies av Kidsa Barnehager AS.
  • Det er 90 barn i barnehagen, og de har 20,3 årsverk.

Barnehagen er også opptatt av forskning og utvikling, og har vært med på et Erasmus+-prosjekt som gikk på utvikling av barnehagelærerens kompetanse knyttet til foreldresamarbeid og migrasjon over landegrensene.

– Prosjektet var i samarbeid med Kroatia, England, Hellas og Polen. Prosjektet har ført til en lærebok for studenter i Kroatia, og vi er i gang med å gi ut en bok i England hvor alle landene har skrevet to-tre kapitler hver.

Kvalitet

– Hvorfor tror du dere er nominert til prisen?

– Jeg tror det handler om den kvaliteten vi legger i arbeidet vårt hver eneste dag.  Vi er opptatt av at barna skal ha en trygg og god barnehagehverdag preget av omsorg og tilstedeværende voksne. COS, Circle of Security er et verktøy vi bruker i hverdagen.

Vi har et veldig faglig dyktig og stabilt personale som har jobbet sammen i mange år. Det at vi har et godt arbeidsmiljø smitter jo også over på barna, og foreldrene ser at vi trives sammen som voksne.

Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Den aller viktigste oppgaven vår er å vise omsorg og være tilstede for barna og foreldre. Et godt og tillitsfullt samarbeid mellom hjemmet og barnehagen er viktig for det enkelte barns trivsel, utvikling og læring, sier hun.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– Sosialkompetanse og det at de står støtt i seg selv er et godt grunnlag i overgang barnehage – skole.

Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 2. september. Vinneren får 25.000 kroner og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2019».

 

FAKTA: ÅRETS BARNEHAGE

Prisen «Årets barnehage» deles årlig ut av PBL til en av deres medlemsbarnehager. Målet med prisen er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at en kandidat skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2019:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

 

Her er de fem finalistene i «Årets barnehage 2019»:

  • Asphaugen friluftsbarnehage, Lenvik
  • Haugland gardsbarnehage, Time
  • Heimtun barnehage, Vikna
  • Kidsa Øvsttun barnehage, Bergen
  • Skrapeklev barnehage, Porsgrunn

Du kan stemme på din favoritt her.

Barnehage.no vil fra mandag til fredag denne uken presentere alle kandidatene i egne intervjuer. Tirsdag kan du lese om Haugland gardsbarnehage i Time.

 

Powered by Labrador CMS