Årets barnehage 2019
I Kidsa Øvsttun jubler små og store for å ha blitt nominert til Årets Barnehage 2019. (Privat)

Finalist 4: – Friluftsliv for alle er viktig

I Kidsa Øvsstun barnehage tar de med seg barna på en rekke overnattingsturer i løpet av året.

"Bare en helt rå barnehage med helstøpte ansatte med gode verdier. Tydelig fokus på å utvikle barn som er trygge i seg selv og selvstendige i valg. De utvikler empatiske og kreative barn med utstrakt bruk av naturressurser og naturopplevelser. Skjærgårsleir, overnatting i lavvo, skileirskole, skøyter og skiturer er mange av opplevelse barnehagen tilbyr og er med på å gjøre barna selvstendig og trygg uten mamma og pappa."

Slik lyder en av en rekke nominasjoner på Kidsa Øvsttun barnehage i Bergen.

– Dette var veldig kjekt og overraskende. Det er en fantastisk glede å bli nominert, og så er det en god tilbakemelding til hele personalet som gjør en god jobb i hverdagen.

Det sier Anne Elin Teigland. Hun er styrer i barnehagen.

Friluftsliv

Helt siden oppstarten i 1991 har barnehagen hatt fokus på friluftsliv. I starten var det to friluftsgrupper med 13 barn i hver gruppe. Totalt hadde barnehagen plass til 47 barn. I 2011 ble det bygget en ny bygning til barnehagen, og dermed kunne de ta inn 90 barn, hvorav 26 er småbarn.

Siden da har friluftsliv for alle vært viktig. Helt fra man begynner i barnehagen og fram til overgangen i skolen. Vi bruker uteområdet vårt til å gå på ski og sykle, i tillegg bruker vi en skøytebane i nærområdet. I tillegg leier vi et friluftsområde på elleve mål et stykke unna barnehagen. Der har vi blant annet egen lavvo, og her får de eldste barna fra fire år og oppover være med.

Hvert år arrangerer barnehagen en rekke overnattingsturer, og de eldste barna får hente seg emner og lage egen kniv med slire.

– I tillegg har de samlepose på sekkene sine, hvor som de fyller med alt mulig som de finner, og som vi lager ting av.

Også de yngste barna har et friluftstilbud. Barnehagen har nemlig bygd opp sitt eget turområde (Toddlerland) for de aller yngste hvor de får sine begynnende erfaringer med friluftsliv.

FAKTA: KIDSA ØVSTTUN

• Kidsa Øvsttun er en privat privat barnehage i Bergen kommune, som eies av Kidsa Barnehager AS.
  • Det er 90 barn i barnehagen, og de har 20,3 årsverk.

Barnehagen er også opptatt av forskning og utvikling, og har vært med på et Erasmus+-prosjekt som gikk på utvikling av barnehagelærerens kompetanse knyttet til foreldresamarbeid og migrasjon over landegrensene.

Her har hele personalet hos oss gått gjennom ti moduler. Vi har vi også hatt et prosjekt med Kroatia, Hellas, Polen og England hvor vi har sett på dette, og vårt arbeid har ført til en lærebok for studenter i Kroatia, og vi er i gang med å gi ut en bok i England hvor alle landene har skrevet to-tre kapitler hver.

Kvalitet

– Hvorfor tror du dere er nominert til prisen?

– Jeg tror at det er for den kvaliteten vi legger i arbeidet vårt hver eneste dag dag. Vi er  tilstede med barna og ser og trygger hver enkelt og gjør så de får et godt selvbilde og selvstendighet i løpet av alle årene de er hos oss. Vi er opptatt av trygg tilknytning, og Circle of Security har vært i fokus helt siden vi startet. Vi ruster barna for framtiden. I tillegg har vi et veldig faglig dyktig og stabilt personale som har jobbet sammen i mange år. Og det at vi har et godt arbeidsmiljø smitter jo også over på barna, og foreldrene ser at vi trives sammen som voksne.

Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Den aller viktigste oppgaven er å vise omsorg og være der for barnet, og det at foreldrene føler seg trygge på at vi gjør en god jobb for barna. Det er det aller viktigste. At man ser hver enkelt, og at vi lytter til hver enkelt av foreldrene, sier hun.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– At de står støtt i seg selv. At de har muligheten til å gi beskjed der de trenger det, men også være nysgjerrig .  I tillegg er det den sosiale biten, så er det også småting man trenger å mestre før man går over til skolen, blant annet å kle av og på seg selv.

Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 2. september. Vinneren får 25.000 kroner og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2019».

FAKTA: ÅRETS BARNEHAGE

Prisen «Årets barnehage» deles årlig ut av PBL til en av deres medlemsbarnehager. Målet med prisen er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.

Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at en kandidat skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2019:

• Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

Her er de fem finalistene i «Årets barnehage 2019»:

• Asphaugen friluftsbarnehage, Lenvik
  • Haugland gardsbarnehage, Time
  • Heimtun barnehage, Vikna
  • Kidsa Øvsttun barnehage, Bergen
  • Skrapeklev barnehage, Porsgrunn

Du kan stemme på din favoritt her.

Barnehage.no vil fra mandag til fredag denne uken presentere alle kandidatene i egne intervjuer. Tirsdag kan du lese om Haugland gardsbarnehage i Time.

Debatt