Forskning
Den store utbyggingen av barnehagehager har gitt barnehagelæreryrket høyere status. Det gjør at færre barnehagelærere forlater yrket enn tidligere. (Foto: Istockphoto)

Barnehagelærerne rømmer ikke barnehagen lenger

I år 2000 forsvant rundt halvparten av pedagogene fra barnehagen kort tid etter endt utdanning. I dag blir over 80 prosent værende i jobben.

NOVA-forsker Lars Gulbrandsen har sett på stabiliteten hos barnehagelærere, og funnet ut at de blir stadig mer stabile.

– Rundt årtusenskiftet var det bare litt over halvparten som hadde utdannet seg til barnehagelærer som valgte å jobbe i barnehagen. Nå har det tallet steget til 80 prosent, sier han til NRK.

Det innebærer — dersom statistikken holder seg — at 32 av 40 barnehagelærerstudenter kommer til å være i jobb i barnehage to år etter endt utdanning.

Gulbrandsen peker på at studentene er blitt eldre, og at en tredjedel av dem tar utdanningen samtidig som de jobber i barnehage og dermed har en tilknytning til arbeidslivet. I tillegg mener han at yrket har fått høyere status.

– Den store barnehagutbygginga har medført at det å være barnehagelærer har fått høyere status, det er ikke minst viktig at barnehager har blitt en del av utdanningsløpet. Samtidig er alle politiske partier i stor grad for utbygging av barnehager, sier Gulbrandsen til NRK.

Debatt