DEBATT
«Høres ut som et nytt vers i sangen om Bakvendtland»
Arendal kommunes forslag om å redusere antall telledatoer gjør det vanskeligere for familier å få barnehageplass utenom hovedopptaket, skriver innleggsforfatterne.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Blir dette vedtatt, svekkes valgfriheten, barns oppvekstvilkår forverres, barnehager forskjellsbehandles – og politikernes valgløfter brytes.
Se for deg at du og din familie har flyttet til en ny kommune og har barn med behov for barnehageplass. Barnehagen familien ønsker å bruke har flere ledige plasser. Men når dere spør om å få plass, får dere beskjed om at kommunen heller vil holde en av foreldrene et halvt år utenfor arbeidslivet, enn å la dere ta ledig kapasitet i bruk.
Dette høres ut som et nytt vers i sangen om Bakvendtland, men kan fort bli en realitet i Arendal kommune.
Denne sommeren er et forslag om å redusere antall telledatoer i barnehagene i Arendal ute på høring. Kommuneadministrasjonen mener det er mulig å spare 15–20 millioner kroner i året på bare å rapportere antall barn med plass i barnehage én gang i året.
Så langt høres det kanskje tilforlatelig ut. Men konsekvensene kan bli store.
Bakgrunnen for regnestykket er at private barnehager bare får tilskudd for det antall barn som til enhver tid er rapportert med plass i barnehagen. Tar de inn flere barn, vil de ikke utløse tilskudd før ved neste telling.
Og så lenge foreldrebetalingen i snitt bare dekker om lag 15 prosent av kostnadene barnehagene har, sier det seg selv at barnehagene ikke kan ta inn barn de ikke får tilskudd for.
Kommuneadministrasjonen har selv skissert flere uheldige konsekvenser av forslaget:
- Færre barn får tilbud om barnehageplass når det er behov eller ønskelig.
- Færre barn får mulighet for oppstart og bytte av barnehage i løpet av året.
- Flere barnehager vil stå med ledig kapasitet som ikke utnyttes.
- Flere barnehager risikerer å måtte nedbemanne.
- Flere familier risikerer utfordringer knyttet til permisjon, arbeid og utdanning.
Lokallaget i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) er bekymret for hvilke konsekvenser forslaget vil ha for barn og familier. Vi stiller oss undrende til om kommunen vil oppfylle sin plikt til full barnehagedekning. Og vi mener et tiltak som dette vil svekke arbeidet med blant annet å avdekke og utjevne fattigdom – og fremme gode oppvekstvilkår for alle barn.
Dessuten frykter vi at foreldre – i den grad de får barnehageplass i det hele tatt – vil bli nødt til å takke ja til plass i den barnehagen kommunen peker ut for dem, i stedet for at de får velge selv blant ledige plasser.
Foran lokalvalget i fjor ble de politiske partiene i Arendal, på PBLs nettside barnehagevalget.no, bedt om å ta stilling til en serie påstander om barnehagepolitikk.
En av dem var: «Mitt parti vil jobbe for at alle barn skal få tilbud om barnehageplass etter endt foreldrepermisjon, uansett når på året de er født».
Alle partiene i Arendal som deltok – Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne, oppga da at de var «helt enig» i dette.
Å redusere antall telledatoer, vil være et steg i motsatt retning av hva partiene lovte før valget.
Derfor er det god grunn til å følge med på hvordan de folkevalgte nå vil forholde seg til spørsmålet.
Vi ønsker at Arendal kommune skal være en kommune som fremmer bolyst, ikke minst for barnefamilier. Forslaget om å kutte i antall telledatoer er et steg i feil retning. Og den kortsiktige gevinsten kan bli et langsiktig tap.
Vi håper mange innbyggere i kommunen vil sette seg inn i saken og si sin mening innen høringsfristens utløp 11. august.
Signert styret i lokallaget PBL Arendal:
Maria Aabøe Moen (Bråstad barnehage), leder
Siri Fyhn Lilleødegaard (Alvehetta FUS barnehage)
Ann Kristin Solie Olsen (Trollstubben barnehage)
Solveig Christiansen (Asdal barnehage)
Siv Iren Eilertsen (Drømmevika barnehage)
Erina Bøhn (Læringsverkstedet, Portveien His barnehage)