De ansatte i Krokusen barnehage i Sandefjord streiker for å få tariffavtale og de samme lønns- og pensjonsvilkårene som sine kolleger i offentlige barnehager.
De ansatte i Krokusen barnehage i Sandefjord streiker for å få tariffavtale og de samme lønns- og pensjonsvilkårene som sine kolleger i offentlige barnehager.

Går til streik: Reagerer på forskjellsbehandling og ingen tariffavtale 

Fire av seks ansatte i Krokusen barnehage i Sandefjord streiker, men barnehagen driver videre med vikarer. – Klassisk streikebryteri, sier Fagforbundets Inger Holøs.

Publisert

Det er Frifagbevegelse som skriver dette på sine hjemmesider. Saken er også omtalt i dagens utgave av Sandefjords Blad (krever innlogging).

Fagforbundet har i lang tid krevd tariffavtale for sine fire medlemmer i barnehagen, men eieren sier nei. Etter tvungen mekling 22. august, tok Fagforbundet de fire medlemmene sine ut i streik.

– Vi ønsker lønn etter utdannelse, ansiennitet og erfaring. Vi vil ikke at det skal være trynefaktoren som avgjør hvilke betingelser vi får, sier en av de streikende ansatte, Heidi Aske, til Sandefjords Blad.

– Uforståelig forskjellsbehandling

Eieren av barnehagen i Sandefjord eier også Hundremeterskogen barnehage i Oslo. Også der har Fagforbundet i lang tid jobbet for å få en tariffavtale for sine medlemmer, og der har eieren gått med på å inngå en avtale.

Den gjelder fra i dag.

– Vi har møtt en steil arbeidsgiver. Mens eieren har akseptert at de ansatte i en annen barnehage hun eier skal få tariffavtal, så sier de nei til å inngå en tilsvarende avtale for sine ansatte i Krokusen i Sandefjord. Det er en uakseptabel og uforståelig forskjellbehandling, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets politiske ledelse til frifagbevegelse.no.

Hun viser til at private barnehager får de samme tilskuddene som andre private og offentlige barnehager, og det er derfor ingen grunn til at man skal ha lavere lønn- eller pensjonsnivåer enn andre barnehager.

– En tariffavtale gir deg rettigheter i forhold til lønns- og arbeidsvilkår, og er en grunnleggende forutsetning for trepartssamarbeidet som det er bred samfunnsmessig støtte for, sier Anne Green Nilsen.

Overskudd i fjor

Krokusen barnehage hadde ifølge E24.no og Proff.no driftsinntekter i 2017 på snaut 4,5 millioner og et overskudd før skatt på 357.000 kroner. Barnehagen har 25 barn og fem-seks ansatte, ifølge deres egen hjemmeside. 

Sandefjords Blad besøkte barnehagen i går.

De snakket med rådgiver i Fagforbundet, Petter Brynhildsen, som sto streikevakt utenfor barnehagen sammen med de streikende.  Han reagerer på at eieren av barnehagen har satt inn vikarer for de streikende. 

– Når eieren kommer inn fra Oslo for å jobbe, og hun tar med seg fem medarbeidere for å drive barnehagen, er det ingen tvil om at vi oppfatter det som streikebryteri. Vi har tatt kontakt med våre advokater, sier han til avisen.

Fagforbundet er også klare på at de er villige til å stå hardt på kravene. 

– Vi har hatt tilsvarende streiker i Trondheim og Bergen som varte i seks uker. Vi har midler til å lønne streikende lenge, sier Brynhildsen.

Ble lagt ned

Tidligere i år var det en tilsvarende konflikt på Inderøya i Trøndelag. Eieren av Elvebakken barnehage AS gjorde det klart at hun heller vil legge ned barnehagen enn å fortsette med tariffavtalen. Det endte med at barnehagen ble nedlagt.

Fagbladet Frifagbevegelse.no skriver at de gjentatte ganger har forsøkt å få kontakt med eier uten å lykkes. Sandefjords Blad skriver at de ble vist på dør da de forsøkte å få kontakt. Barnehage.no har vært i kontakt med styrer i Krokusen barnehage, som ikke vil kommentere saken. 

Powered by Labrador CMS