Statsminister Erna Solberg (H) koste seg i sangstunden i Vågønes barnehage onsdag formiddag.
Statsminister Erna Solberg (H) koste seg i sangstunden i Vågønes barnehage onsdag formiddag.

Erna på besøk i barnehage: Spekulativ debatt

Statsminister Erna Solberg på barnehagebesøk: * Tar oppgjør med profitør-retorikken. * Frykter et Ap presset av SV og Rødt. * Forsvarer utbytte så lenge kvaliteten er høy.

Publisert Sist oppdatert

Det ble mye kos, sang og musikk da statsminister Erna Solberg var på besøk i Vågønes barnehage i Bodø onsdag.

Men overfor barnehage.no benyttet Solberg anledningen til å ta et oppgjør med retorikken som deler av venstresiden retter mot mange private aktører innenfor barnehagesektoren.

– Den debatten som venstresiden har løftet opp om velferdsprofitører synes jeg er veldig rar. Jeg synes også den er spekulativ. For det er bare én gruppe vi før har kalt profitører, og det er krigsprofitørene, de som samarbeidet med nazistene under 2. verdenskrig. De spiller på ord og klang som har en veldig spesiell mening, sier Erna Solberg.

– Har ikke skjønt dynamikken

Hun gir uttrykk for at dem som er mest kritiske mot de såkalt kommersielle barnehagene ikke har skjønt den rollen som private har i velferden med å utvikle nye tjenester og skape andre alternativer, og den dynamikken som de private er med på å skape.

– Og jeg er redd for at Arbeiderpartiet, som på noen områder har vært imot private løsninger, men som for private barnehager har sett nødvendigheten av det, skal føle seg mer presset av et Rødt på vippen eller et SV som blir sterkere, til å gjøre det enda vanskeligere for private barnehager, sier hun.

Statsministeren var også opptatt av å snakke med daglig leder og styreleder i Vågønes barnehage om deres syn på Bodø kommunes vedtak om å prioritere kommunale barnehager og private, ideelle aktører framover.

Les også: Bodø vedtok forskjellsbehandling

Mer opptatt av eierne?

– Høyre blir beskyldt for å ha mer omsorg for de private barnehageeierne enn for barna? Hva tenker du om den kritikken?

–  Jeg er ikke så opptatt av eierne i denne sammenhengen. Jeg er opptatt av at vi skal få bedre kvalitet i tilbudet. Og jeg mener, at får du ulike alternativer, så kan foreldrene velge, og så er det de beste tilbudene som kommer til å være de som overlever. Du ser flere steder at det er de private barnehagene som scorer høyest på foreldretilfredshet og kvalitet i barnehagene. Og jeg vet jo at et tilbud som ikke er godt nok og som er privat, vil ikke bli valgt i en konkurransesituasjon. Da forsvinner det helt naturlig, sier Erna Solberg og legger til:

– Jeg er opptatt av at ungene skal stå i sentrum i barnehagen, at de eldre skal stå i sentrum i eldreomsorgen, og pasientene skal gjøre det i helsevesenet. Når vi da likebehandler når det gjelder penger, burde det være fullt mulig å ha private alternativer.

– Må få ta ut penger

– Også om penger bevilget til velferd ender opp som privat profitt?

– Det med privat profitt stiller jeg alltid spørsmål ved: hva er det? For det første må alle som investerer, få lov til å ta ut penger av en aktivitet. Hvis du leverer et bedre tilbud som er mer attraktivt, men kan drive det på en bedre og mer lønnsom måte, hvis du klarer å få et overskudd av det, synes ikke jeg det er negativt. Og hvis større selskaper klarer å bygge seg opp, for eksempel ved å forvalte eiendomsmassen på en god måte, kanskje ved å ha større barnehager og drive på en annen måte, så er det viktigste vi skal stille krav om som myndigheter, er kvalitet til barna. Vi skal ha kontrollen på at pengene er der og sikre at de som ikke driver godt nok, blir avskiltet. Enten de er private eller offentlige.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

 

Powered by Labrador CMS