Pål Hafstad Thorsen (Ap) er byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen. Foto: Bergen kommune
Pål Hafstad Thorsen (Ap) er byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen. Foto: Bergen kommune

Overrasket over at de ikke søker bredere kompromiss

Pål Hafstad Thorsen (Ap) mener regjeringen overkjører det lokale selvstyret og er overrasket over at regjeringspartiene ikke søker et bredere kompromiss om bemanningsnormen.

Publisert

Byråden for barnehage, skole og idrett i Bergen er skuffet over både innholdet i bemanningsnormen og måten et knapt flertall på Stortinget nå kjører saken på.

- For det første, så må jeg si at Bergen kommune støtter innføring av en bemanningsnorm i barnehagesektoren, og mener at det er på høy tid med innføring av en slik norm. Barns behov for stabile og kompetente voksne er sentralt for å ivareta deres behov for trygghet, trivsel, vekst og utvikling.

- Men, det at regjeringspartiene sammen med KrF nå har sikret flertall for den nye bemanningsnormen uten å ha søkt å finne et bredere kompromiss med flere partier på Stortinget overrasker meg med tanke på hvor stor og viktig denne reformen er. Vi trenger mer penger, mer tid, og gode overgangsordninger slik at alle barnehager klarer å innfri bemanningsnormen, og jeg mener flertallet har landet på en dårlig løsning nå, sier Pål Hafstad Thorsen i en uttalelse.

Byråden har selv vært i møter på Stortinget og har opplevd at stortingspolitikerne fra alle partier har vært lydhøre og har ønsket å komme frem til et kompromiss. At regjeringspartiene og KrF nå har kommet til enighet uten å involvere andre partier, tolker han som at statsråd Jan Tore Sanner "nå har smelt igjen døren og instruert dem til ikke å komme kommunene og de private barnehagene i møte."

- Det er svært alvorlig at regjeringen nå trøkker gjennom en reform som er så kraftig underfinansiert, spesielt etter stor motstand fra både den private barnehagesektoren og fra kommunene. Min tolkning er at regjeringen nå ber kommunene kutte i det generelle velferdstilbudet for å innfri nye statlige normer og krav, og det er en overkjøring av det lokale selvstyret, sier Pål Hafstad Thorsen.

Powered by Labrador CMS