Barna fikk prøve seg på å gå tre stykker på ett par ski, slik den sagnomsuste Arnljot Gelline gjorde da han reddet to menn ved å ta dem opp på sine egne ski.

Arrangerte egne vinterleker: – Vi ønsker at barna skal ha glede av å være ute

Eitillstad FUS barnehage samlet rundt 140 barnehagebarn til vinterleker på barnehagens uteområde. – Lekene er basert på samhold og fellesskap. Det handler om å gjøre noe sammen, ha det gøy ute og være aktiv, sier daglig leder Tor Espen Hylland.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag denne uken var barn fra de fire FUS-barnehagene Eitillstad, Baglerbyen, Kværnerbyen og Lillohøyden barnehage, samlet i Eitillstad FUS barnehage for å delta i de årlige Arnljot Gelline-lekene.

– Lekene er basert på samhold og fellesskap. Det handler om å gjøre noe sammen, ha det gøy ute og være aktiv, sier daglig leder Tor Espen Hylland i Eitillstad FUS barnehage.

– Vi har et ønske om at barna skal ha glede av å være ute, og er også veldig opptatt av at de ansatte skal være aktive med barna og tilstedeværende når de er ute. De skal inspirere barna til å finne på ting. Det betyr for eksempel å tulle og tøyse. Dette smitter med en gang, legger han til.

Masse snø

Dette er den fjerde vinteren lekene arrangeres. I fjor glimret snøen med sitt fravær, men i år var akeføret upåklagelig, og barna kastet seg med stor iver ut i aktivitetene.

De fikk blant annet prøve seg på å kaste ball på blink, aking, tauklatring, hinderløype og skigåing med tre barn på ett par ski.

Videoen under er fra årets Arnljot Gelline-leker:

Historisk helt

Det er ingen tilfeldighet at arrangementet har fått navnet Arnljott Gelline-lekene. Arrangør Eitillstad FUS barnehage ligger nemlig i Arnljot Gellines vei, oppkalt etter en sagnomsust helt som levde fredløs i Jämtlandsskogene på Olav den Helliges tid.

Historien vil ha det til at norskekongen hadde sendt en del skatteoppkrevere over til Jämtland, og disse ble ofte dårlig mottatt og måtte flykte for å berge livet. To av dem traff på sin flukt på skoggangsmannen Arnljot Gelline, som tilbød dem sin hjelp til å flykte over Kjølen.

Dette var på vinterstid, og skiene var eneste framkomstmiddel. Men Arnljot syntes det gikk for smått med disse to, så han tok dem likså godt opp på sine egne ski. Eller la oss sitere et utdrag fra Snorre:

«Men straks Arnljot satte skistaven i bakken var han langt i fra dem. Da bida han og sagde at på den måten kunne de ingen veg koma, og bad dem stige opp på skiene med seg. De så gjorde og Torodd Snorreson stod nærmest og holdt seg under beltet hans Arnljot, og følgesvennen hans Torodd holdt seg i ham».

Arnljot sluttet seg til kong Olav Haraldsson den Hellige, og falt i slaget på Stiklestad i 1030.

Ville skape egne tradisjoner

Eitillstad barnehage åpnet i 2012. Daglig leder Tor Espen Hylland forteller at ønsket om å skape egne tradisjoner i barnehagen, var én av grunnene til at vinterlekene oppsto for tre år siden.

– Vi holder til i Arnljot Gellines vei og jeg begynte å lese litt om ham og fant ut at det passet perfekt å sette hans navn på vinterlekene, forteller han.

Arrangementet krever en del planlegging og forberedelser, opplyser den daglige lederen.

– Vi lager plakater, gjør klar øvelsene, henger opp ballonger. Barna er også med i forberedelsesfasen, sier han.

Hylland er også svært takknemlig for at noen av foreldrene ønsker å være med og bidra under vinterlekene.

– Hvert år når vi spør er det alltid foreldre som melder seg. Noen står ved bålpanna og noen deler ut pølser. Det setter vi kjempestor pris på, sier den daglige lederen.

Premie til alle

Etter å ha deltatt i aktiviteter og kost seg med pølser til lunsj fikk alle de 140 barna premie og hvert sitt diplom.

I likhet med tidligere år ble også vandrepokalen videreført. Denne gangen var det Eitillstad FUS barnehage som fikk vandrepokalen.

– Alt er bare lek og moro. Det er ikke konkurranse om vandrepokalen. Den går på automatisk rundgang mellom barnehagene, forteller Hylland, som var strålende fornøyd med dagen og med været under årets utgave av Arnljot Gelline-lekene:

– Dette er første gang vi har vært så heldige å ha mye snø, avslutter han.

Powered by Labrador CMS