Anniken Johansen og ungene foran dagens lunsj. Suppe, frukt, smoothie, blant annet.
Anniken Johansen og ungene foran dagens lunsj. Suppe, frukt, smoothie, blant annet.

De har fått beviset på at de satser på barnas helse: «Må bygge grunnmuren mens de er små»

Sju år etter at prosjektet startet, har Anniken Johansen endelig fått skiltet som viser at Norlandia Andungen barnehage er helsefremmende.

Publisert Sist oppdatert

– For vår del er det viktig med god omdømmebygging. Og at vi får kredit for den jobben vi gjør, sier Anniken Johansen.

Norlandia Andungen barnehage på Andenes er en av 30 i Nordland som nå kan smykke seg med merkelappen «Helsefremmende barnehage».

Skiltet de skal få opp på veggen viser at de tar helse på alvor i alt de driver med.

– Det er viktig å ta vare på helsa. De som blir eldre vil klare seg selv så lenge som mulig. Da må vi starte med de minste. Vi må bygge grunnmuren mens de er små, sier Anniken Johansen.

Ti konkrete krav

Prosjektet Helsefremmende barnehage ble opprinnelig satt i gang for mange år siden. En nasjonal arbeidsgruppe bestående av Telemark fylkeskommune, Oppland fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Fylkesmannen i Vestfold, Elevorganisasjonen og Nordland fylkeskommune arbeidet fram et grunnlag.

Arbeidet med nasjonalt kriteriesett er ikke ferdig. Derfor har noen av fylkene fått godkjenning til å kjøre sine egne løp.

Sist sommer ble totalt 15 skoler og barnehager i Østfold godkjent. I Vestfold ble det satt i gang et prosjekt i 2013. Også Telemark har et eget opplegg.

 

For å få skiltet i Nordland må barnehagen oppfylle ti konkrete krav:

  1. Helsefremmende arbeid er forankret i barnehagen.
  2. Barnehagen arbeider systematisk for å fremme psykisk helse og et godt psykososialt miljø.
  3. Alle barn er fysisk aktive minst 90 minutter hver dag.
  4. Nasjonale retningslinjer for mat og måltider i barnehagen følges.
  5. Barnehagen er tobakksfri.
  6. Barnehagen har fokus på god hygiene.
  7. Barnehagen bidrar til at barna erfarer og lærer hva som er helsefremmende.
  8. Barnehagen har godt samarbeid med foresatte og tverrfaglige tjenester etter behov.
  9. Barns medvirkning vektlegges.
  10. Barnehagen arbeider systematisk med sikkerhetsfremmende og ulykkesforebyggende arbeid.

Hvert av kravene har utfyllende spesifiseringer. Du kan lese mer om dem her.

Kortreist og sunt

I Norlandia Andungen barnehage har jobben mot å få sertifiseringen endret hverdagen – til det bedre, skal vi tro Anniken Johansen.

Nå tar de for seg av alt naturen gir og lager all mat fra bunnen av. Kortreist mat: Egg, poteter, lammeslakt, elgkjøtt og fisk er noe av det som Andøy-bønder og fiskere tilbyr.

– Og så kan vi spise masse av det vi selv finner, sier hun og legger til at hun selv aldri har våget seg til å plukke matsopp før ett av barna lærte henne det ute på tur.

Barna med på å bestemme

Barnas medvirkning gir mer selvstendige og robuste barn. Og en litt mer uforutsigbare dager for de voksne. Det blir da viktig med voksne som gjør seg interessante, voksne som er «på» hele tiden - som så blir de beste rollemodellene for barna.

– Det er mer spennende å ta tak i det ungene selv vil, enn bare å følge en plan som vi voksne har laget, sier Johansen og forklarer:

– Det er noen unger som vil ut klokka halv ni. Da kan ikke vi si at «nei, du må vente til klokka tolv». Da får noen av de voksne gå ut sammen med de av barna som vil være ute og leke.

Dokumenterer i ettertid

Anniken Johansen sier at det er mye god læring for barna i den medbestemmelsen de får. De skjønner at hvis alle vil forskjellige ting, så kan ikke den enkelte få sitt ønske oppfylt hver gang.

– Har dere ikke ukeplaner?

– Vi har en plan som viser at noen skal dra avgårde på tur eller at noen har bursdag. Men ellers er ikke ukeplaner og dagsplaner så viktige for oss. Da er vi bedre på å dokumentere i etterkant hva vi faktisk har gjort slik at vi kan vise til at vi har det innholdet som en barnehage skal ha. Vi skal dokumentere at vi arbeider utfra årsplanen, Norlandia-barnehagenes styringsdokument, rammeplanen og kriteriene som helsefremmende barnehage. Vi er hele tiden «på jakt» etter fagområdene i hverdagen, sier Anniken Johansen.

30 i Nordland

En rekke barnehager i Nordland har vært med på prosjektet og vil, når alt det formelle er på plass, få skilter som viser at de er helsefremmende. Følgende 30 barnehager er først ut:

Grane: Karius og Baktus kulturbarnehage, Grane kommunale barnehage.

Hamarøy: Skutvik barnehage.

Hattfjelldal: Varntresk oppvekstsenter, Susendal oppvekstsenter og Hattfjelldal oppvekstsenter.

Herøy: Herøy barnehage og Solli barnehage.

Meløy: Reipå barnehage.

Andøy: Norlandia Andungen barnehage.

Nesna: Nesna barnehage, Rødstua barnehage og Rabben Studentbarnehage.

Hemnes: Hemnes barnehage, Finneidfjord barnehage, Bjerka barnehage, Korgen fysakbarnehage, Tømmerheia naturbarnehage og Sørfjellet gårds- og friluftsbarnehage.

Vefsn: Fagerthun barnehage.

Fauske: Valnesfjord barnehage, Vestmyra barnehage, Erikstad barnehage, Hauan barnehage, Lyngheia barnehage, Stemland barnehage og Sulitjelma barnehage.

Sørfold: Løkta barnehage.

Rødøy: Jektvik barnehage og Tjongsfjord barnehage.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Powered by Labrador CMS