Cathrine Jakobsen hentet Emil og Mathias tidlig, og uttrykte stor sympati med markeringen.
Cathrine Jakobsen hentet Emil og Mathias tidlig, og uttrykte stor sympati med markeringen.

– Det gir ikke samme effekt å protestere i stillhet hjemme i stua

I dag stengte rundt 1000 private barnehager over hele landet klokka to, for å markere motstand mot regjeringens forslag til å kutte i tilskuddet. – Jeg skjønner godt at de protesterer. Det er framtida det handler om, sier oldemor Bente Johansen - som steppet inn når foreldrene ikke var ferdige på jobb.

Publisert Sist oppdatert
Foreldre hentet tidlig da Trålveien idrettsbarnehage markerte motstand mot tilskuddskutt onsdag.
Foreldre hentet tidlig da Trålveien idrettsbarnehage markerte motstand mot tilskuddskutt onsdag.

Trålveien idrettsbarnehage er en av flere i Bodø som hører til Norges største private barnehagekjede, Læringsverkstedet.

Styrer Linda Jensen Horn leder en barnehage med fire avdelinger, 19 ansatte og 77 barn. Vanligvis åpen mellom 06.45 og 17.45, men onsdag deltager i PBLs landsomfattende aksjon med varslet stenging klokken 14.

– Viktig signal til politikerne

Blant foreldrene som hentet tidlig denne dagen, var Cathrine Jakobsen.

David Johann hentet sønnen Alexander i barnehagen sammen med storebror Emil.
David Johann hentet sønnen Alexander i barnehagen sammen med storebror Emil.

– Jeg støtter aksjonen helt og fullt. Vi er så fornøyde med den barnehagen vi har valgt, og vi har valgt den fordi den gir et tilbud vi ikke får andre steder. At det skal kuttes så mye i tilskuddene synes jeg er utrolig. Hvis det kan bidra til oppmerksomhet om saken er det ingen problem for oss å hente tidlig. Som jeg ser det, vil de foreslåtte kuttene gå ut over kvaliteten for barna, sier hun.

Også David Johann forteller at han støtter aksjonen hundre prosent.

– Jeg håper de når fram til politikerne. Det er et viktig signal som sendes til de som bestemmer og sitter på pengene, sier han.

– Kuttene rammer barna

– Noen har hevdet at man ved å ta i bruk en slik aksjonsform skyver barna foran seg og belaster foreldre unødig. Hva tenker du om det?

Rett før klokken 14 var det stor trafikk i porten.
Rett før klokken 14 var det stor trafikk i porten.

– Jeg ser det ikke sånn. Selvfølgelig kan det være noen som ikke har mulighet til å hente tidlig, men jeg synes ikke man skyver unger foran seg. Man får fram alvorlighetsgraden for alle private barnehager, og alternativet til å si fra er dårligere barnehagetilbud rundt om, svarer Jakobsen.

– Det er barna kuttene går ut over. Å hente et par timer tidligere én dag i året, bør absolutt være mulig, sier Johann, som heller ikke er enig i at stengeaksjonen rammer foreldrene unødvendig.

Han ser den som et nødvendig virkemiddel.

– Det gir ikke samme effekt å protestere i stillhet hjemme i stua. Om noen føler seg tråkket på, så bidrar det til at man oppnår debatt, sier Johann.

Linda Jensen Horn er styrer i Trålveien idrettsbarnehage i Bodø.
Linda Jensen Horn er styrer i Trålveien idrettsbarnehage i Bodø.

Opplever bred støtte

Styrer Linda Jensen Horn har inntrykk av at foreldrene i Trålveien idrettsbarnehage respekterer og i stor grad støtter opp om markeringen.

– Det er ingen som har meldt fra om at de ikke kommer til å hente ungene tidligere i dag. Noen har hatt praktiske utfordringer og derfor vært usikre på om de kom til å rekke det. Men ingen har meldt at de ikke støtter aksjonen. Responsen har vært udelt positiv, sier Horn.

Klokken 14.15 onsdag kunne hun konstatere at alle barna var hentet.

Ikke alle stiller seg bak

Samtidig er ikke alle foreldrene enige i markeringen. I en mail til barnehage.no, underskrevet av et knippe foreldre i nettopp Læringsverkstedet-barnehager, står det blant annet:

– I dag har dere bedt oss om å hente barna våre i barnehagen klokka 14, tre timer før ordinær stengetid. (...) Vi mener at dette i beste fall er å blande kortene, og at diskusjonen rundt offentlige tilskudd til private barnehager må tas i riktige kanaler. Med denne aksjonen skyver PBL våre barn foran seg i protest mot kutt av en overfinansiering betalt av våre skattepenger. Vi ønsker ikke at barna våre, som går i en barnehage med ansatte som ser dem, møter dem, engasjerer dem, skal brukes som politiske verktøy.

Samtidig understreker foreldrene, med Tonje Skeie Bakke i spissen, at de likevel har hentet barna klokka 14.

– Fordi vi ikke vil la barna våre stå til inntekt for oss foreldre sitt syn på PBL sin aksjon.

– Støtter muligheten

Litt over klokken 14 tuslet siste fargerike kjeldress ut porten også i Stemland gårdsbarnehage.

Miriam Leithe Hansen er mamma til Linnea (3). Til venstre Ina Marie Pettersen Urheim, som jobber i barnehagen. – Vi må vise at vi står sammen, sier de to.
Miriam Leithe Hansen er mamma til Linnea (3). Til venstre Ina Marie Pettersen Urheim, som jobber i barnehagen. – Vi må vise at vi står sammen, sier de to.

– Jeg synes det er helt greit at de sier fra på denne måten. Det handler om å markere at det ikke er greit å kutte i tilskuddene på den måten de gjør.

Det sier Miriam Leithe Hansen, mamma til Linnea (3). Et av barna i den eneste private barnehagen i Valnesfjord i Fauske kommune. Barnehagen holder til i nye lokaler på tunet til gården, har plass til 30 barn, og gårdsdriften er en viktig del av barnehagehverdagen.

– Hvor mye vet du om dagens aksjon?

– Vi har fått god informasjon i forkant, og det henger også plansjer med informasjon ved inngangen og inne i barnehagen. For vår del er det en viktig sak å støtte: Å ha mulighet til å ha Linnea i en privat barnehage med et godt tilbud.

Hun er godt oppdatert. Ikke alle foreldrene har satt seg like godt inn i problemstillingen.

Anders Pedersen var blant fedrene som måtte hente barna tidligere.
Anders Pedersen var blant fedrene som måtte hente barna tidligere.
Raymond Hansen foran inngangen til barnehagen, prydet med infoplakater om saken.
Raymond Hansen foran inngangen til barnehagen, prydet med infoplakater om saken.

–Jeg har egentlig ikke satt meg helt inn i temaet, sier Anders Pedersen på vei inn for å hente datteren Astrid.

– Likevel synes du det er greit at barnehagen aksjonerer med å stenge?

– Ja, jeg synes det er helt greit at de tar et standpunkt og markerer når de er uenige.

Det samme sier Raymond Johansen:

– Jeg vet ikke så mye ut over at de protesterer mot kutt i tilskuddene til de private barnehagene.

– Likevel synes du det er greit?

– Ja. Hvordan skulle de ellers gjort det for å bli hørt? sier han med et smil.

En tredje pappa, Arne Kristian Bye, stiller også tidligere enn vanlig i barnehagen.

– Det er ikke en prinsippsak for meg at datteren min absolutt skal gå i en privat barnehage, men vi ville gjerne til en gårdsbarnehage. Vi ønsker jo at barnehagen skal gå godt, slik at de kan fortsette å gi et godt tilbud.

Bente Johansen er oldemor til Tor Erland Trones.
Bente Johansen er oldemor til Tor Erland Trones.

En som også har sterke meninger om tematikken, er Bente Johansen. Hun er oldemor til Tor Erland Trones, og stepper inn når barnehagen stenger tidlig og foreldrene ennå ikke er ferdig på jobb.

– Jeg vet i alle fall at det handler om nedskjæringer. Og jeg vet at Arbeiderpartiet er kommet til makta, så da var det vel ikke annet å vente.

Hun er klar på at det er riktig å si fra når man er uenig.

– Jeg skjønner godt at de vil verne om arbeidsplassene sine. Det ville jeg også gjort. Satt meg på gjerdet og kauka, sier hun med et smil. Før hun avslutter:

– Men det er en viktig sak. Det handler om framtida vår.

– Spent

Styrer Ann Merete Land forteller om udelt positive tilbakemeldinger fra foreldrene.

– Jeg har stått litt her i gangen og snakket med dem nå når de kom for å hente, og har inntrykk av at de både forstår hvorfor vi gjør dette - og støtter oss. Det er en viktig sak for oss. I år går økonomien godt, men det er bare to år siden vi gikk med underskudd. Så det er veldig uforutsigbart, sier hun.

Vedtaket om tilskudd fra kommunen i 2022 har hun allerede fått. Nå er hun spent på det endelige budsjettvedtaket.

– Kutter de i pensjonen, må jeg justere budsjettet for neste år.

Land har registrert debatten i forkant av aksjonen, og sier hun var litt spent på tilbakemeldingene fra foreldrene.

– Det har vært en del saker i mediene og kommentarer på Facebook som gjør at man frykter det blir veldig negativt fokus. Men i denne barnehagen er det i alle fall ingen tvil om at eventuelle overskudd går til barna.

Powered by Labrador CMS