Styrer Heidi Mæland i Akasia Råtun barnehage i Bergen tok imot barna med ballonger, plakater og rød løper da barnehagen åpnet igjen i dag.
Styrer Heidi Mæland i Akasia Råtun barnehage i Bergen tok imot barna med ballonger, plakater og rød løper da barnehagen åpnet igjen i dag.

Barnehagene åpnet igjen: Her har de rullet ut den røde løperen

– Etter fem uker hjemme, blir det nå tilvenning på nytt. At vi lagde en skikkelig velkomst, gjorde at det ble litt lettere for barna å slippe taket. Det ble litt magisk, sier styrer Heidi Mæland i Akasia Råtun barnehage i Bergen.

Publisert

Der rullet de rett og slett ut den røde løperen, pyntet med ballonger og skilt med velkommen tilbake og vi har savnet dere

– Vi begynte å snakke om det under forberedelsene til gjenåpning. Vi ville at barna skulle få en oppriktig og varm velkomst, rett fra hjertet, sier styrer Heidi Mæland. 

– Hva ble responsen da barna kom i dag? 

– De ble veldig glade. Noen av foreldrene hadde tårer i øynene, og det ble nesten litt høytidelig og magisk. Da ble vi også rørt. Barna betyr veldig mye for oss. Det gjorde også at avleveringen gikk mye lettere enn vi hadde sett for oss på forhånd. 

Akasia Råtun barnehage ligger sentralt til like ved Lagunen i Bergen, og er nærmeste nabo til Fana Stadion. Barnehagen har hundre plasser og 23 ansatte, lekerom, sanserom, bibliotek og gymrom - og sitt eget barnekor for alle 3-6 åringene på huset. 

– Vi har gitt et omsorgstilbud i hele perioden barnehagene har vært stengt, men med relativt få barn, sier styreren. 

I en undersøkelse blant medlemsbarnehagene i PBL, som ble publisert i går, kommer det fram at 84 prosent av PBL-barnehagene er i gang med et tilbud til alle barn fra i dag, og innen onsdag morgen er 97 prosent av PBL-barnehagene åpnet igjen.

– Godt forberedt

De ansatte i Akasia Råtun barnehage har brukt tiden fram mot åpning godt. 

– Vi startet for fullt med en gang veilederen kom. Vi har jobbet ut fra den, men lokalt tilpasset vår barnehage. Vi har samkjørt handlingsplanen vår med veilederen, og våre egne HMS-systemer. Vi har også jobbet mye med informasjon til foreldrene, sier Mæland, og oppsummerer: 

– På tross av at vi fikk ganske kort tid på oss, er vi godt forberedt. Vi har jobbet veldig godt sammen, alle i personalet er involvert. Vi har fulgt sjekklisten før åpning, slik at alle hensyn til smittevern og de ansatte er tatt - slik at vi er rustet til å ta vare på barna. De er de viktigste, og skal ha den omsorgen de trenger. 

I det ligger også nøye planlegging av kohortene, og hva det å jobbe i små grupper innebærer for de ansatte. 

– Dette er jo nytt for alle, men vi er godt forberedt. Vi har hatt webinar med bedriftshelsetjenesten, og fått god veiledning fra eierne våre. De ansatte er trygge. Det gjør at det blir trygt for oss å starte opp igjen. 

– Hva med informasjonen fra myndighetene - har den vært god nok? 

– Ja, informasjonen har vært god på alle nivåer. VI har hele veien snakket om at vi må forholde oss til fakta, og den informasjonen som foreligger. Veilederen er laget av fagfolk, og vi stoler på den. Så jeg opplever at både de ansatte og foreldrene er trygge nå i forbindelse med åpning, sier styreren. 

Redusert åpningstid

Som resten av barnehagene i Bergen har Akasia Råtun åpent sju timer så lenge smittesituasjonen er som den er. 

– Så det blir litt kortere åpningstid enn vi vanligvis har. 

Områdeleder Hilde Ersvær i Akasia Barnehage sier alle deres 18 barnehager i Bergen åpner i dag. Samtlige har åpent sju timer. 

– De aller fleste ansatte er tilbake på jobb og gleder seg til å møte barna igjen, sier hun. 

– Har det vært noen utfordringer knyttet til gjenåpningen?

– Det er selvsagt mange tusen små og store spørsmål vi har fundert over i forbindelse med gjenåpning av barnehagene, men så langt har vi funnet løsninger som gjør at vi får det til på en god måte for barn og ansatte, sier Ersvær. 

Powered by Labrador CMS