Instituttleder Mette Tollefsrud ved Institutt for barnehagelærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), bekrefter at det ikke blir tatt opp studenter ved deltidsstudiet høsten 2018.
Instituttleder Mette Tollefsrud ved Institutt for barnehagelærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), bekrefter at det ikke blir tatt opp studenter ved deltidsstudiet høsten 2018.

Legger studiet på vent, men vil komme sterkere tilbake

Når HiOA har bestemt seg for å ikke ta opp studenter til høsten på deltidsstudiet, er det for å komme tilbake med noe som treffer framtidige barnehagelærere bedre.

Publisert Sist oppdatert

Mette Tollefsrud, instituttleder ved Institutt for barnehagelærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), bekrefter overfor barnehage.no at det ikke blir tatt opp studenter ved deltidsstudiet høsten 2018.

Les også: Deltidsstudiet Catherine tar skal legges ned: «Vet ledelsen virkelig hvor stort tap dette blir?»

De plassene som faller bort vil i stedet bli omdisponert til heltidsstudenter og deltidsstudenter som er med på arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU).

 – Dette ikke at vi ikke skal tilby et deltidsprogram i framtida. Men vi ser et sterkt behov for å gå gjennom studieporteføljen og se hvordan vi kan legge opp et deltidsprogram som treffer bedre enn det vi har i dag, sier Tollefsrud.

Færre søkere

Denne høsten fikk alle kvalifiserte søkere tilbudt plass på deltidsutdanningen. Slik har det vært de senere årene, også etter at instituttet har redusert antall studieplasser og gått fra 3 til 2 klasser.

Mette Tollefsrud forklarer at antall søkere til deltidsutdanningen har vært sviktende over de siste tre-fire årene. Hun antyder at dette kan muligens kan skyldes at studiet ikke hatt en nok tydelig profil, som et tydelig alternativ for potensielle studenter som av ulike årsaker trenger å studere på deltid.

Setter ned arbeidsgruppe

Nå setter HiOA ned en bredt sammensatt arbeidsgruppe som skal se på hvordan denne utdanningen skal være i framtida. I arbeidsgruppa vil både studenter, praksisfeltet og ansatte ved barnehagelærerutdanningen være representert.

– Det skjer masse bra på deltidsstudiet, og vi har både dyktige lærere og gode studenter. Men vi er nødt til å ta en gjennomgang for å se om programmet møter behovet til framtidas barnehagelærere. Vi vil komme inn på spørsmål om hvor ofte studentene skal ha undervisning, og om det for eksempel skal være mer samlingsbasert. Og så må vi se på det framtidige behovet for digitale arbeidsmåter og på møtet mellom praksisfeltet og utdanningen, sier Tollefsrud.

– Men er det ikke mulig å la en arbeidsgruppe gjøre den jobben uten først å legge ned det eksisterende tilbudet?

– Jo, alt er mulig. Men som sagt er søkertallet synkende og vi har valgt å gi oss selv tid til å gjøre disse prosessene skikkelig. Vi skal også sette i gang en ny master fra neste år, og i sum blir det et stort arbeid som vi ikke skal ta lett på, sier instituttlederen.

Forstår bekymringen

Tollefsrud understreker at hun forstår student Catherine Nysveen som denne uka skrev et debattinnlegg til barnehage.no hvor hun beklaget avgjørelsen om å avvikle deltidsstudiet. Instituttlederen er enig med studenten at det er beklagelig at folk som hadde tenkt å starte på dette deltidsprogrammet fra neste høst ikke får den muligheten ved HiOA. Særlig i en tid da behovet for nye barnehagelærere er ekstra stort.

Men nettopp derfor ønsker det viktig for HiOA å ha et deltidsstudium som treffer målgruppen best mulig.

– Vi trenger dyktige studenter som er klare til å ta utdanning. Og det skal vi også sørge for at de får. Men vi klarer ikke å gjøre alt samtidig. Det er viktig for oss at dette arbeidet og de anbefalingene vi skal gå videre på hviler på et grundig arbeid.

 Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS