Breidablikk barnehage er blant dem som ikke har kunnet gi et fullverdig tilbud den siste tiden, som følge av lav bemanning.

4 dagers arbeidsuke: Sendte forslag i retur etter protester

Nå skal formannskapet ta stilling til et forslag som kan skape splittelse i Alta.

Publisert

Sist torsdag sto saken om «tiltak for å rekruttere og beholde ansatte i kommunale barnehager i Alta» på møteagendaen til Hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering (HOKI).

Forslaget fra administrasjonen, ved kommunalleder for oppvekst Bjørn Pedersen, var å tilby anslagsvis 150 ansatte på avdeling i kommunale barnehager 4 dagers arbeidsuker med full lønn. Eller 80 prosent jobb for 100 prosent lønn, om du vil.

Les mer her: Vil gi alle ansatte på avdeling én fridag i uka

– Går ut over halvparten

Men et varsko i ellevte time, fikk politikerne til å droppe realitetsbehandling i oppvekstutvalget, og i stedet sende forslaget tilbake til administrasjonen, behandling i partiene og deretter formannskap og kommunestyret. Det skriver Altaposten (krever abonnement).

Varskoet kom fra de private barnehagene i Finnmarks største by. De er 14 i tallet, og sørger for litt over halvparten av barnehageplassene i kommunen.

– Vi er selvfølgelig redde for at våre ansatte går over til kommunen. Det vil jo gå ut over halvparten av alle barnehager, og halvparten av alle barnehagebarn i Alta. Også barn i de private barnehagene er kommunen sitt ansvar, sa representanter for PBL og Virke lokalt til avisa.

Styrerne ga uttrykk for at forslaget hadde kommet brått på, og reagerte på ikke å ha blitt tatt med på råd under saksutredningen. For også de private barnehagene merker at etterspørselen etter barnehageplasser er blitt langt større enn etterspørselen etter barnehagejobber i Alta.

Vil ha hurtig behandling

Mandag fikk styrerne fra de private barnehagene, som også har sine forslag til løsninger på bemanningssituasjonen, anledning til å møte hovedutvalgsleder Anita Håkegård Pedersen (Ap) for å diskutere saken.

– Vi tenkte at når vi fikk henvendelser fra PBL, så måtte vi se litt på det, sier hun til Altaposten.

Pedersen gir uttrykk for at samarbeidet mellom kommunale og private barnehager har vært godt, og at hun ønsker det skal fortsette slik. Hun er imidlertid klar på at det er krise, og at det haster å behandle forslaget politisk, noe som skal skje i formannskapet allerede torsdag 8. mai, og i kommunestyret 22. mai.

Der er administrasjonen blitt bedt om å fremlegge etterspurt tilleggsinformasjon til saksframlegget. Herunder økonomi, tariffavtaler og forholdet mellom offentlige og private barnehager.

Det er Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre som samarbeider om å styre Alta i inneværende periode, men partiene har ikke flertall i kommunestyret alene.

Foreldre reagerer

Samtidig som administrasjonens forslag til rekrutteringstiltak har vakt en del oppmerksomhet, skriver iFinnmark om en henvendelse fra Samarbeidsutvalget i Breidablikk barnehage til Alta kommune, hvor det pekes på personalmangel som følge av sykmeldinger og ubesatte stillinger.

– Dette har ført til at barnehagen ikke har kunnet tilby et fullverdig barnehagetilbud til barnehagens barn i perioden fra 5. mars. Konsekvensene for barna og oss foreldre er flere. Gjennomsnittsbarnet i barnehagen har ikke hatt tilbud om barnehage 2-3 dager i perioden fra 5. mars. I tillegg reduseres det pedagogiske tilbudet for barna som er i barnehagen. Lav bemanning har eksempelvis ført til at avdelinger med de minste barna har måttet være inne hele dagen uten å kunne gå ut, og at planlagte turer utenfor barnehagens område nedprioriteres, refererer iFinnmark (krever abonnement).

Foreldrene reagerer på den uforutsigbare situasjonen som har oppstått, der de har måttet ta fri fra jobb de dagene barnehagen ikke kan tilby plass til alle barna, og etterspør tiltak.

Advarer mot kannibalisme

– Kommunale og private barnehager i hele Norge har betydelige utfordringer med å rekruttere kompetent arbeidskraft. Det er bra at Alta kommune griper tak i disse utfordringene lokalt, men det vil være en unnlatelsessynd dersom kommunen som barnehagemyndighet ikke ser barnehagetilbudet til alle barn i Alta som en helhet når de skal rekruttere flere ansatte til barnehagene, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, i en kommentar til saken.

Det store spørsmålet er hvordan barnehagesektoren totalt sett kan lykkes med å rekruttere mange nok kvalifiserte ansatte, påpeker han.

– Uten å ha hele løsningen, så kommer vi ikke unna å se samlet på kommunale og private barnehager, og vi kommer ikke unna at tiltak må finansieres samtidig i kommunale og private barnehager.

I dag får som kjent offentlig finansierte private barnehager tilskudd basert på to år gamle regnskap i kommunale barnehager.

PBL advarer mot kannibalisme; at de kommunale barnehagene tapper de private for arbeidskraft. 

– Høy kostnad, uviss gevinst

Og påpeker at Alta kommune vil måtte oppfylle lovfestet rett til barnehageplass, også hvis private barnehager må legges ned som følge av rekrutteringstiltaket til kommunale barnehager.

Når det gjelder innretningen på forslaget fra administrasjonen, så mener PBL at Alta kommune gjør rekrutteringsutfordringene større enn de allerede er.

– Med 80 prosent stilling og 100 prosent lønn, så starter man med å kvitte seg med 20 prosent av årsverkene i sektoren. Skal dette innføres i alle barnehagene i Alta, betyr det at man må rekruttere 50-60 ansatte før man er tilbake på dagens antall årsverk, som oppleves som kritisk lavt. Kostnaden er skyhøy, og gevinsten i beste fall usikker. Dette er ikke veien å gå, sier Schjelderup.

Styrere i kommunale barnehager i Alta ser annerledes på saken, og gir overfor Altaposten (krever abonnement) uttrykk for at de mener private barnehager uansett har helt andre rekrutteringsmuligheter enn kommunale.

De peker også på at målet med kommunens forslag var å lokke reservestyrken tilbake i barnehagen, altså tidligere barnehageansatte som har forlatt for jobb i andre yrker.

PS: Etter at gratis barnehage ble innført i Nord-Troms og Finnmark fra og med starten av barnehageåret 2023, har antallet søknader vært noe høyere enn årene i forveien.

Powered by Labrador CMS