DEBATT

Naomi Lohrbauer er tidligere barnehagemedarbeider og nå student, og problematiserer synet på barnehagen som oppbevaringsplass.
Naomi Lohrbauer er tidligere barnehagemedarbeider og nå student, og problematiserer synet på barnehagen som oppbevaringsplass.

– Folk må slutte å «shame» foreldre som sender barna i barnehagen når de selv har fri

Nei, det er faktisk ikke problematisk å sende ungen i barnehagen selv om foreldre har en fridag fra jobb.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Folk flest må slutte å «shame» foreldre, og vi barnehageansatte må slutte å irritere oss over at barna som har betalt for barnehageplass, faktisk kommer i barnehagen.

Det finnes mange argumenter for og imot det å sende barna i barnehagen når du har fri. Noen mer saklige enn andre. I kommentarfelter ser man gjerne folk som setter spørsmålstegn ved om disse foreldrene i det hele tatt liker å tilbringe tid sammen med barna sine, hvis de selv tar en hviledag og barnet er i barnehagen. 

Dette er en usaklig argumentasjon, og på grensen til det latterlige. 

Andre poengterer at særlig de minste barna har godt av å tilbringe tid med foreldre. Gitt at barna har et godt hjemmemiljø, er det vanskelig å bestride dette. 

Problemet med denne debatten er jo at barnehagens funksjon som en pedagogisk virksomhet så vidt blir nevnt. Om i det hele tatt. For ikke lenge siden kom også debatten om hvorvidt det er slitsomt å være småbarnsforelder eller ikke. Dermed blir debatten om voksenfri igjen relevant.

Vi må løfte barnehagen som pedagogisk virksomhet og sosial arena

«Barnehagen er ikke et offentlig sted for å oppbevare barna når foreldre vil ha fri…», sa Ap-politiker og barnehagearbeider Leon Bafondoko til VG i januar.

Det første delen av utsagnet kan jeg si meg enig i. Barnehagen skal være mer enn kun et «oppbevaringssted» for barna. Problemet med utsagnet til Bafondoko, er at det belyser et noe nedlatende syn på barnehagen som institusjon. Det at han selv jobber som miljøveileder i barnehage, gjør ikke saken noe bedre. Hvis barna likeså godt kan være hjemme hvis foreldrene har fri, ignorer man alle de pedagogiske mulighetene barnehagen har å tilby.

Dessuten har barnehager gjerne mer ressurser enn en enkel husholdning. Hvor mange hjem er det for eksempel som har en mini-gymsal der barnet kan få utfolde seg og øve på grovmotoriske ferdigheter? Hvor mye hylleplass har det gjennomsnittlige hjemmet til å oppbevare titalls brettspill og lignende? Å påstå at ingen barn har brettspill hjemme blir selvsagt for dumt. Men variasjonen og utvalget er likevel større i barnehagen. I barnehagen har dessuten barna mulighet til å spille sammen med jevnaldrende. Gjennom dette får de øvd på problemløsning og kognitive utfordringer i fellesskap. Å vinne 9 av 10 ganger over foresatte på brettspill hjemme, blir liksom ikke det samme som å prøve og feile (og mestre) i for eksempel brettspill barnehagen.

Noen vil kanskje trekke inn kvalitetsforskjeller blant barnehagene. Og ja, det er absolutt en realitet man ikke kan ignorere. Dette er derimot en helt annen problemstilling som må diskuteres og løftes opp separat.

I tillegg trives mange barn i barnehagen. For noen barn er barnehagen faktisk en arena der de kan slappe av og få litt fri fra en vanskelig hjemmesituasjon. Det kan bli problematisk hvis vi skal påføre skam på foreldre for å sende dem der. Kanskje barnehagen er den eneste tiden barnet kan slappe av ordentlig? Blir det da riktig å ta dette bort fra disse barna, fordi vi mener foreldre burde holdt de hjemme?

Sutrete foreldre?

Nå har også debatten om hvorvidt det er slitsomt å være forelder eller ikke dukket opp. Der blant annet Harald Eia påstår til VG at det ikke er selve foreldrerollen som er slitsom, men alt annet i hverdagen. 

Det er selvfølgelig fint at han ikke opplever foreldrerollen som slitsom. Men med et slikt utsagn han fremstår noe bastant og unyansert. For ikke alle foreldre har like barn, og ikke alle foreldre er like. Småbarnsforeldre har aldri jo «fri». Jeg mener man er ikke noe dårligere forelder selv om man vil ha en hviledag, eller et par timer for seg selv. Barn tjener også på uthvilte foreldre. Hvis det å innimellom ta seg fri på en onsdag, og koble litt av hjelper foreldre å «lade opp batteriet», hvorfor skal det da bli sett ned på?

For dere som argumenterer for at man skal holde barna hjemme hvis man selv har fri: Mener dere også at disse foreldrene skal få tilbakebetalt tilsvarende pengesum? Hvis barnehageordningen blir slik, mener jeg absolutt det. For la oss ikke glemme at foreldrene faktisk har betalt for denne barnehageplassen.

Som tidligere medarbeider i barnehage har jeg dessverre opplevd at ansatte kan sukke når foreldre sender barna i barnehagen, selv om de har fri. Dette er en potensielt ødeleggende holdning vi som ansatte i barnehage burde holde oss gode for. Lar man slike holdninger få feste røtter, kan det i verste fall føre til dårlig psykososialt miljø og vanskeliggjøre foreldresamarbeidet.

Vi burde slutte å dømme foreldre for å ta fridager. Om det så er for å koble av og ta en kaffe og bolle på verandaen. Eller om det er for å gjøre ærender. Vi bør også slutte å undervurdere den jobben barnehagen gjør for både samfunnet generelt, og særlig for enkeltbarnet.

Powered by Labrador CMS