Hege Bae Nyholt (R) spør om kunnskapsministeren har oversikt over hvor mange som ikke går i barnehage, eller mister plassen, fordi de ikke har råd.

Småbarnsforeldre sliter med barnehageregninga: – Det å ikke kunne betale for seg er skambelagt

Småbarnsforeldre i Bergen skylder 39,5 millioner til barnehage og SFO. Det får Hege Bae Nyholt (Rødt) til å reagere. 

Publisert

Bergens Tidende har sett på småbarnsforeldrenes gjeld til kommunen på grunn av at de ikke har råd til å betale for barnehage og SFO.  Totalt skylder foreldre kommunen 39,5 millioner kroner, hvorav 36,7 millioner har gått til inkasso.

– Økte priser og inflasjon gjør at personer som ikke har hatt inkassosaker tidligere, kan ha problemer med å betale, sier Kay André Brudvik Haugen, leder for innkrevingsavdelingen i Bergen kommune, til avisen.

I artikkelen kommer det også fram at 1 447 husstander i Bergen har inkassosaker knyttet til skole og SFO - en av 20 familier med barn under 18 år. De siste to og et halvt årene har inkassogjelden knyttet til skole og barnehage økt med 12 millioner kroner. 

Nå reagerer leder for Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Hege Bae Nyholt. I et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) spør hun om statsråden har oversikt over utviklingen i hvor mange familier som mister plass i, eller helt lar være å bruke, helt sentrale velferdstjenester som barnehage og SFO, fordi de ikke kan betale for disse. 

–  Denne perioden har vært preget av voldsom prisvekst, som vi vet rammer barnefamilier særlig hardt. Barnehage og SFO aller viktigst for barna tilbudet er til for. Det er helt sentrale arenaer for læring, lek og sosial utvikling. Ikke minst er det en helt sentral forutsetning for sosial utjevning. Når noen ikke får delta, mister de alle disse mulighetene, skriver hun blant annet. 

Hun understreker samtidig at utviklingen som rammer småbarnsfamilier i Bergen også sannsynligvis vil ramme familier i resten av landet. 

–  Det å ikke kunne betale for seg er skambelagt. Det framkommer videre i artikkelen i Bergens Tidende at det må antas å være et stort og økende underforbruk av disse velferdstjenestene på grunn av dårlig familieøkonomi. Et underforbruk av barnehage og SFO vil ramme de barna og familiene som trenger disse tjenestene mest, hardest. Det er svært alvorlig, og særlig i tider der de økonomiske forskjellene mellom folk i Norge øker.

Ifølge Haugen i Bergen kommune har de svært lav terskel for å inngå betalingsavtaler med familier som sliter. 

Han sier til Bergens Tidende at de har merket en stor økning i antall saker fra 2022.

– Det er foreløpig ingenting som tyder på at tallet kommer til å gå ned, sier han.

Even Sørland (Ap) er leder i utvalg for barnehage, skole og idrett. Også han peker på at høye renter og høy prisvekst har gjort hverdagen krevende for mange familier. For noen er situasjonen kritisk.  

– Dette er dramatisk. Samtidig er det kanskje ikke så overraskende.

Skole- og barnehagebyråd Daniel Hägglund (Frp) sier at barnehager kan si nei til å ta inn barn dersom foreldrene ikke betaler, men kommunen har likevel en plikt til å tilby barnet barnehageplass.

– Byrådet har ikke drøftet om vi skal sette i verk nye tiltak for å få inn gjeld fra foreldre som ikke betaler SFO. Vi tror at det meste av inkassogjelden gjelder ubetalte barnehageregninger, noe som er vanskelig å få gjort noe med, sier Hägglund, og forteller at byrådet er i ferd med å gå igjennom rabattordninger for å gjøre dem enda mer treffsikre.

Powered by Labrador CMS