DEBATT

Vi må slutte å tenke: «Neeeeei! Barna er syke igjen, mer borte fra jobb, mer dårlig samvittighet», skriver artikkelforfatteren.

– Ikke la noen gi deg dårlig samvittighet for å være hjemme med sykt barn

«Neeeei, barnehagen ringer …. Igjen!»

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Hvem skal hente? Hvem skal være hjemme? Hvem har det mest travelt på jobb? Hvilken jobb er «viktigst»?

Høsten er over, og den har vært lang. Det har allerede vært mye sykdom. 

Nå viser kalenderen vinter og jul, mens mediene melder om koronabølge, influensasesong - og FHI slår fast at sesongen for omgangssyke med norovirus nå er like om hjørnet.

Tiden med barnehagebarn er tøff nok som den er, med våkenetter, trassalder, grensetesting og bekymringer. I tillegg til alt dette så kommer sykdomsperiode på sykdomsperiode. Skal det ingen ende ta?

Jeg har selv tenkt den tanken, mange ganger, tro meg. Men alt har en ende. Du kan trøste deg med at det tar slutt etter hvert som årene går.

Nå hender det at jeg tar meg i å tenke: Jammen savner jeg den tiden når barnehagen ringte, og sa at jeg måtte komme og hente mine søte små som var syke. 

Nå som mine egne barn er blitt så store, har jeg reflektert mer og mer rundt dette med syke barn og arbeid. Småbarnslivet er som regel en ganske liten del av livet, om en ser på hele livsperspektivet. En skal jobbe i ganske mange år etter at barna er blitt store. Så vi må slutte å tenke: «Neeeeei! Barna er syke igjen, mer borte fra jobb, mer dårlig samvittighet.» 

Silje Dyvik er pedagogisk leder.

Overfor hvem? Arbeidsgiveren din som du alltid står på for? Ikke bry deg, sjefen er der fortsatt når du kommer tilbake. Da kan du med god samvittighet sende et 100 prosent friskt barn i barnehagen, og gi 100 prosent innsats på jobb igjen. Fram til neste sykdomsperiode kommer. Og ja, du vet den kommer. 

Men den tar også slutt.

Fra foreldrenes ståsted kan jeg godt skjønne at det er kjipt når barnehagen ringer for andre, tredje og fjerde gang på noen få uker. Det er kjipt å måtte legge arbeidet til side. Arbeidsoppgavene forsvinner jo ikke mens du er hjemme med ditt syke barn. Men glem ikke hvorfor du legger arbeidet til siden. Det er nemlig for å ta vare på det mest dyrbare du har, og når barnet er sykt så har det behov for å være hjemme med sine omsorgspersoner.

For i barnehagen er det ikke alltid rom for å sitte på fanget til en trygg voksen, bare for å slappe av i en time eller to. For de trygge voksne i barnehagen, de har så mange andre barn som de også må ta seg av.

Så, hvilken jobb er egentlig viktigst? 

Den viktigste jobben av de alle, er faktisk det å være en omsorgsperson. Så ikke la noen gi deg dårlig samvittighet for å være hjemme med barnet ditt som er sykt!

Powered by Labrador CMS