Det tar vanligvis 12-48 timer fra man blir smittet til man blir syk.

De første utbruddene er meldt

De første utbruddene med norovirus er meldt til FHI. Antallet er ikke nødvendigvis representativt.

Publisert Sist oppdatert

 - Siden 1. oktober er det meldt om 5 norovirusutbrudd til Vesuv. Samtidig vet vi at mange utbrudd ikke varsles, så dette tallet er nødvendigvis ikke representativt. Antall meldte utbrudd så langt denne høsten ser ut til å ligge på samme nivå som i fjor, sier lege Hilde Marie Lund ved FHI i en artikkel publisert på Folkehelseinstituttets nettsider.

Vesuv er FHIs utbruddsvarslingssystem. Hit meldes utbrudd av norovirusinfeksjon i helseinstitusjoner og utbrudd der det er mistanke om smitte via næringsmidler.

Relevante råd

FHI slår fast at sesongen for omgangssyke med norovirus nå er like om hjørnet.

Ifølge ekspertene er det først og fremst god håndhygiene som forebygger. Derfor bør det legges til rette for at det er enkelt å få vasket hendene der folk er samlet, herunder i barnehager. Studier har vist at alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot norovirus.

Rådet ved smitte er like klinkende klart som før: Barn i barnehage bør ikke vende tilbake til barnehage før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.

Det samme gjelder helsepersonell og personer som håndterer mat på jobb.

Slik arter det seg

Det tar vanligvis 12-48 timer fra man blir smittet med norovirus til man blir syk. Symptomene er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg får mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter at symptomene har gitt seg.

FHIs temaside kan du lese mer om omgangssyke forårsaket av norovirus.

Powered by Labrador CMS