DEBATT

Pedagogisk leder Andreas H. Langfjell jobber i Norlandia Bjørneborgen barnehage i Bodø. Foto: Trine Jonassen (arkiv)
Pedagogisk leder Andreas H. Langfjell jobber i Norlandia Bjørneborgen barnehage i Bodø. Foto: Trine Jonassen (arkiv)

«Ville man gått inn på et sykehus og spurt om «en voksen» kunne ta en blodprøve?»

«Ingen andre yrkesgrupper ville godtatt å bli titulert slik,» skriver barnehagelærer Andreas H. Langfjell.

Publisert Sist oppdatert

I mange mange år ble vi ansatte i barnehagene kalt for tanter og onkler. Dette var helt innafor å bruke slike ord når man skulle snakke om ansatte i barnehagene at man brukte disse ordene.

Nå har vi heldigvis kommet lengre enn det, og det er for det meste slutt på slike tullete bemerkninger. Men, vi har ennå langt igjen før vi etter mitt skjønn blir benevnt med den respekten som yrket vårt fortjener.

Selv om vi har kommet oss bort fra flåsete uttrykk som barnehagetante/barnehageonkel, så brukes det på langt nær gode nok uttrykk for de ansatte i barnehagen ennå.

I veldig mange sammenhenger, også når vi omtaler oss selv, så bruker vi ordet Voksne når vi snakker om barnehageansatte. Hvorfor? Hvorfor bruker ikke vi ordet ansatte? Eller Barnehagelærer, Førskolelærer, Barnehageassistent?

Min tanke er ikke at vi i barnehagen skal sitte på vår høye hest og bli titulert i royale ordelag, men at fagfolk innenfor barnehagen skal bli tatt på alvor

Å bruke ordet voksne yter ikke rettferdighet til den jobben som vi gjør. Det setter ikke barnehageansatte på den hylla de hører hjemme.

Bruken av ordet voksne er med på å holde barnehagens anseelse i samfunnet nede. I barnehagen snakker vi mye om at vi skal være profesjonelle i jobben vår, i møtet med foreldre og barn skal vi være de profesjonelle. Da holder det ikke at vi skal dra oss selv ned med å bare kalle oss selv, og godta at andre kaller oss, for voksne.

Ingen andre yrkesgrupper ville godtatt å bli titulert slik. Ville man gått inn på et sykehus og spurt om «en voksen» kunne ta en blodprøve? Ville man gått på politistasjonen og spurt om «en voksen» kunne hjelpe de med en anmeldelse? Ville man tatt kontakt med skolen for å snakke med «en voksen» i sitt barns klasse?

Min tanke er ikke at vi i barnehagen skal sitte på vår høye hest og bli titulert i royale ordelag, men at fagfolk innenfor barnehagen skal bli tatt på alvor. Barnehageyrket er et krevende yrke. Man fyller mange roller i barnehageyrket, mange flere enn man tror. Pedagogene i barnehagen har alle 3-årig utdannelse fra høyskole, fortjener ikke det en annen tittel enn Voksen?

Barnehagene trenger et løft i samfunnet for å få frem sin enorme verdi, noe som de siste dagers mediahendelser har vist. Det er fortsatt en lang vei å gå før barnehagene får den anseelsen i samfunnet som den fortjener. Og her kan vi selv gjøre en god innsats, og det kan være lurt å starte med hvordan vi titulerer oss selv.

Dette innlegget er først publisert på Andreas H. Langfjells bloggfjell.blogg.no. Se andre innlegg der.

Powered by Labrador CMS