DEBATT

- Mitt råd er å bruke hjemmekontor-tiden til å planlegge de resterende månedene frem mot sommeren, skriver styrer og pedagogisk leder Silje Askjellerud.
- Mitt råd er å bruke hjemmekontor-tiden til å planlegge de resterende månedene frem mot sommeren, skriver styrer og pedagogisk leder Silje Askjellerud.

– Vi skal vinne barnehagehverdagen tilbake igjen!

Vi skal ha samling, vi skal på tur, vi skal klemme og vi skal undre, leke og lære sammen med barna igjen. Alt er bare nå satt litt på pause, skriver artikkelforfatteren.

Publisert

Tirsdag kom budskapet fra Regjeringen. Tiltakene forlenges, som betyr at barnehager tidligst åpner for ordinær drift tirsdag 14. april. Tiltakene er strenge, men nødvendige.

Det som er viktig nå er å holde tanken om at vi skal vinne barnehagehverdagen tilbake igjen. Vi skal ha samling, vi skal på tur, vi skal klemme og vi skal undre, leke og lære sammen med barna igjen. Alt er bare nå satt litt på pause.

Tankene som kom etter Regjeringens uttalelser i går var: Hvordan blir de første dagene i barnehagen? Hvordan har dette påvirket barna? Hva kan vi i personalet gjøre for å lette overgangen til hverdagen igjen på en best mulig måte?

Trygg, til stede, tilgjengelig

Se de første ukene i barnehagen som en ny tilvenningsperiode. De fleste av barna har vært mer hjemme enn normalt, de har hatt mindre samlek med andre barn og har ikke sett personalet og barnegruppen på en god stund.

Når dagene og ukene kommer må vi fokusere på å være til stede fysisk og psykisk. Barna trenger tilgjengelige og trygge voksne, de trenger oss som medskapere i undring og forståelse av situasjonen som har vært. De trenger at vi er på deres nivå, anerkjenner deres uttrykk, imøtekommer dem, at vi er deltakende i lek og har tilgjengelige fang ved behov.

Legg til rette for aktiviteter som skaper gjenkjennelse. Les de samme bøkene, syng de samme sangene og fortsett med prosjektene dere hadde før barnehagen ble stengt. Dette kan bidra til at tryggheten økes, og at mestringsfølelsen og flyten i barnegruppen kommer fortere.

Vi vet ennå ikke om hvordan situasjonen kan ha påvirket barna. Kanskje vil de fleste fortelle om alt det morsomme de har gjort hjemme mens barnehagen har vært stengt. Kanskje noen går rett inn i vanlige rutiner igjen, og kanskje det for noen vil være litt utfordrende å starte i barnehagen igjen. Det eneste vi vet er at det kommer til å være en variasjon i barnas uttrykk, og at det er våres jobb å imøtekomme og støtte barna uansett hvilke tanker, behov og følelser de har.

Lag planene nå og få mer tid med barna

Pedagogiske ledere og barnehagelærere har i løpet av en uke avsatt tid til planlegging, dokumentering og vurdering av pedagogisk innhold. Mitt råd er å bruke hjemmekontor-tiden til å planlegge de resterende månedene frem mot sommeren. På den måten har man da allerede frigjort tid som man kan vie til barnegruppen når barnehagen åpner igjen.

Jeg gleder meg til alle klemmene, til små hender som søker mine, til samlingsstunder, turer, lek og undringssamtaler. Jeg gleder meg til å få oppleve gjensynsgleden de små kommer til å uttrykke når de møter hverandre, personalet og barnehagens omgivelser igjen. Vi skal vinne barnehagehverdagen tilbake igjen, og det blir magisk.

Powered by Labrador CMS