Sylvi Selnes Wold og Bergheim barnehage gikk helt til topps når Tine kåret Årets matgledebedrift 2023.
Sylvi Selnes Wold og Bergheim barnehage gikk helt til topps når Tine kåret Årets matgledebedrift 2023.

Vant matgledepris: – Jeg måtte virkelig bruke hodet!

Etter å ha servert ost i alle varianter det siste halve året, stakk Berghem barnehage og kokk Sylvi Selnes Wold av med Årets matgledepris fra Tine. 

Publisert

Dermed er barnehagen den andre i historien som vinner prisen, som  Drømmehagen barnehage vant i 2019.

– Vi er rørt og stolte av kokken vår; ingen over, ingen ved siden! 

Det sier daglig leder Torstein Johannessen etter at Bergheim barnehage gikk helt til topps. 

Kokken er Sylvi Selnes Wold. Hun har jobbet i barnehagen i ni år. Denne uka måtte hun ta fri for å reise til Oslo. Der ventet prisutdeling og seks retters middag på Hotel Bristol.

– Der ble vi servert en osteinspirert meny, forteller hun. 

Som seg hør og bør: Siden mai har barnehagen vært gjennom tre ulike deler i konkurransen. Den første perioden skulle det lages mat med Norvegia og Jarlsberg. Andre periode var viet Cheddar og Chevre. Den siste perioden fikk kokken virkelig utfoldet seg, når alle Tines spesialoster, sju stykker, skulle være utgangspunkt for barnehagematen. 

Blant dem både blåmuggost og Ridderost. 

– Når man lager mat i en barnehage, og med både geitost og blåmuggost... Da måtte jeg bruke hodet! Jeg vil jo gjerne lage maten slik at de liker det, og det blir en god rett av det. Da fikk jeg virkelig brukt både meg selv og faget mitt. 

– Elsker ost

Hele konkurransen er grundig dokumentert på Instagram-kontoen til «Hu jenta som lager maten». Der ligger det bildeserier av alt fra havrekjeks med brunost og tindvedsyltetøy, via lune wraps med skinke, spinat og Ridderost til risotto med kylling og Norsk Alpeost. 

– Du har ikke blitt lei av ost? 

– Nei, jeg blir aldri lei av ost. Jeg elsker ost. Det er så mye forskjellig man kan gjøre med den. Konkurransen handlet jo nettopp om å være kreativ. 

Wold forteller at blåmuggosten gjerne ble blandet inn i ting. 

– Og så brukte vi den når vi hadde Raclette med skolestarterne. 

Raclette er en matrett som lages på et elektrisk stekejern, som består av en grillplate og små stekepanner. På platen kan man grille små porsjoner med grønnsaker, kjøtt, fisk eller andre ting - og så legger man det i en liten stekepanne og gratinerer det med ost. En lunsj ble alle skolestarterne samlet på tvers av avdelingene, og det ble åpnet Raclette-restaurant. 

– Noen syntes det var litt skummelt, mens andre spiste med begge hender, forteller kokken. 

I alt hadde 45 ulike bedrifter meldt seg på konkurransen om å bli årets matgledebedrift. I finalen konkurrerte barnehagen med en kantine og tre omsorgssenter. 

Og stakk til slutt av med seieren. 

– Det var helt utrolig artig.

Flere priser

Prisen er den andre Bergheim barnehage vinner i løpet av kort tid; tidligere i høst fikk de Grønn Barnebys pris for 2023 - for arbeidet med bærekraftig kosthold i barnehagen.

– Jeg synes det er artig å ha noe å strekke seg etter. Å kjenne på litt ubehag ved å gå ut av komfortsonen og bli målt på det du gjør. Det bidrar til at man forbedrer seg hele tiden, at man er litt framme i skoen og utvikler seg. Det er utenfor komfortsonen at magien skjer, sier Wold, og fortsetter: 

– Det å ha en Instagram-konto er også litt utenfor komfortsonen, men jeg har lyst til å vise fram det vi holder på med, og hva vi faktisk kan gjøre med barnehagematen. Man trenger ikke bare lage pølsegryte eller pannekaker. 

Barnehagekokken er tvert imot opptatt av å lage norsk husmannskost - på samme måte som mormor gjorde da hun selv var lita. 

– Hun lagde ordentlig mat med ordentlige, kortreiste råvarer. Jeg vil at ungene skal lære seg å like den maten. 

Hun forteller at også mange av de ansatte og foreldrene har fått øynene opp for at det finnes andre oster enn de man vanligvis har i kjøleskapet. 

– Vi har lært en del om ost alle sammen, blant annet at de har ulik smeltegrad og ulike egenskaper. Jeg har gått på noen smeller dette halvåret, det har vært lærerikt. 

Heder og ære

Premien er å reise med Tine Partner til Bocuse d'Or Europe neste vår - som tilfeldigvis går av stabelen på hjemmebane i Trondheim. 

– Det blir veldig stas; å få heie fram Håvard og bli inspirert av andre kokker og fagfolk. 

Håvard Werkland jobber i Speilsalen på Hotel Britannia i Trondheim. Han vant Årets kokk 2023 og skal representere Norge på hjemmebane under Bocuse d'Or Europe til våren. 

Men også barna i Bergheim barnehage fikk smake på hederen: 

– Mens jeg var og flotta meg i Oslo, fikk barna flotte seg med sjokomelk til lunsj. Det er også mulig at vi får en invitasjon til Tine, slik at barna får se hvor melka kommer fra. 

Powered by Labrador CMS