Helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, tar til orde for å innføre krav om vaksine i alle offentlige barnehager.
Helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, tar til orde for å innføre krav om vaksine i alle offentlige barnehager.

Vil ha vaksinekrav i offentlige barnehager

Helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, mener barnehager bør stille krav om vaksine før opptak for å beskytte de sårbare barna som av medisinske grunner ikke kan vaksinere seg.

Publisert

– Dette handler om å verne om de mest sårbare barna blant oss, sier hun til Nrk

Bakgrunnen er at Nrk skrev om fem år gamle Malene fra Førde. Hun lider av immunsvikt, og kan dø av en vanlig barnesyksom. Dermed er hun avhengig av at de som er rundt henne er vaksinerte. 

– Det er allerede i dag barnehager som stiller vaksinasjonskrav, særlig der foreldrene er oppriktig bekymret, seier Bruun-Gundersen.

Hun sier barnehagen skal være et trygt sted, også for de barna som trenger et miljø der de ikke blir utsatt for smittsomme sykdommer.

– Jeg vil oppfordre alle offentlige barnehager om å stille krav om vaksinasjon.

Hun får ikke, fremdeles ifølge Nrk, støtte verken fra fagmiljøene eller politikerkolleger på Stortinget. 

– Obligatorisk vaksinering er ikke veien å gå, er den tydelige beskjeden fra helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe.

Hun sier spørsmålet har vært diskutert flere ganger i Stortinget, men at det er bred politisk enighet om at vaksinering skal være frivillig. 

Hun får støtte fra avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet. Heller ikke han vil ha påbud, og frykter at det kan ha motsett effekt.

– I Norge har vi veldig høy vaksinasjonsdekning. Barna som ikke blir vaksinert, utgjør en veldig liten del av befolkningen. 96 prosent av alle toåringer er vaksinert mot meslinger, sier han. 

Powered by Labrador CMS