– Uten en god tilknytning og trygge barn, har ikke det pedagogiske arbeidet noe for seg
Daglig leder Jeanette Iren Fosse ble stum da hun fikk telefonen: Tertnesparken barnehage er finalist til Årets barnehage.
Den lille barnehagen med det varme hjertet kan dermed bli den første som henter utmerkelsen hjem til «byen mellom de syv fjell».
– Det hadde vært gøy! Sier Jeanette Iren Fosse til barnehage.no.
(Stem på din favoritt nederst i saken.)
Men da telefonen med nyheten kom, ble hun stum.
– Jeg ble helt sjokkert og tom for ord. Ikke fordi jeg ikke synes vi fortjener det, men det som slo meg var at «lille oss» var en av finalistene. Så ble jeg veldig glad. Vi jobber med hjertet vårt, og vi mener vi har verdens viktigste jobb. Det å få anerkjennelse for jobben vi legger ned hver eneste dag, betyr svært mye.
Foreldre, ansatte og andre med særlig interesse for gode barnehagetilbud har i vinter sendt inn forslag på mer enn 320 barnehager som kandidater til prisen. Blant disse har juryen plukket ut Tertnesparken barnehage som en av fem finalister.
Barnehagen er en av de eldste i bydelen Åsane i Bergen som fremdeles er i drift, og fyller 50 år i år. Våren 1974 stiftet fire driftige medlemmer i Husmorlaget «Komitéen for 6-årsklubben» på dugnad, leide lokaler og startet førskoletilbud for to grupper med 20 barn i hver. Tilbudet inkluderte etter hvert en mor og barn-gruppe for de minste barna, der det blant annet ble holdt foredrag om sikkerhetstiltak på kjøkkenet og om sikring av barn i bil.
– Det var en annen tid, sier Fosse og ler.
I dag er trygghet i vann noe av det Tertnesparken barnehage bruker mye energi på. Hver fredag drar først to av de minste, deretter en større gruppe eldre barn, i svømmehallen like ved.
– Jeg har ikke hørt om andre som gjør det, at de også tar med de minste i bassenget. Men vi mener det er viktig, og barna våre blir etter hvert som fisker i vannet. Det gir et godt grunnlag, og de blir veldig trygge. Alle de ansatte tar livredningskurs i vann, og de yngste drar med hver sin voksen.
Bevegelsesglede og livsglede
Barnehagen ligger i selve klubbhuset til Tertnes idrettslag, og med Åstveit svømmehall som nærmeste nabo. Rett utenfor døra ligger idrettsplassen og skogen. Det gir muligheter. Bevegelsesglede og livsglede er sentralt i barnehagehverdagen.
– Vi har et boltreområde inne i barnehagen der vi legger til rette for mye turning, lek og hinderløyper. De barna som er igjen når resten drar på svømming på fredager samles til Mini-Røris, som er bevegelser til musikk. Vi er mye på tur, og gjerne i ulendt terreng. De små har minst én turdag i uka, de største to.
Apropos de syv fjell: I år har de største barna i barnehagen besteget alle sju.
– Det er det første året vi har gjort. Når vi ser på utviklingen barna har hatt fra de startet og fram til nå... Det er helt enormt, sier Fosse, og legger til at barnehagen generelt sett har mye fokus på bevegelse.
Sykkeldag, aktivitetsdag på idrettsbanen og vinter-OL står også på planen for året.
– Det er litt ymse med tanke på snø, men da merker vi at foreldrene er veldig ivrige og følger med på værmeldingen. De synes det er gøy at vi gjør så mange ulike aktiviteter.
Nettopp det er noe som trekkes fram i nominasjonene til Tertnesparken barnehage.
Samt at «...barnehagen leverer fantastisk kvalitet med veldig begrensede midler, og at de ansatte både er kreative og strekker seg langt for å gi barna gode og spennende opplevelser.»
Visjonen om å være den lille barnehagen med det varme hjertet har også nådd ut til en av forslagsstillerne:
«Dette er en liten barnehage med stort hjerte. Ansatte strekker seg langt for barna der. Stabil personale med faste kjente vikarer. Barna føler seg trygg her, og det er gode relasjoner mellom barn og de voksne. De er flink til å være kreative og tenke utenfor boksen.»
Godt samarbeid med foreldrene
– Hva mener du er det som gjør Tertnesparken til en god barnehage?
– Jeg tror det ligger i visjonen vår, som er «den lille barnehagen med det varme hjertet». Både studenter og andre instanser som kommer på besøk, gir tilbakemelding på at det er veldig god atmosfære her. Vi bruker mye tid på relasjoner. De ansatte er gode på det. Vi jobber mye med tilknytning og tilvenning. Uten en god tilknytning og trygge barn, har ikke det pedagogiske arbeidet noe for seg. Det er det viktigste vi gjør: Å skape sterke relasjoner, i tett samarbeid med foreldrene.
Barnehagen har to avdelinger, 28 barn, og 60 prosent av de ansatte er barnehagelærere. Voksentettheten er viktig, og det settes inn ekstra bemanning når pedagogene har plantid.
– De ansatte er helt unike. De vil være her, de trives og de bryr seg om hvert enkelt barn, sier Fosse.
Det gir også grunnlag for et godt samarbeid med foreldrene.
– Vi har god dialog, og de er veldig engasjerte. Vi blir som en liten landsby. I dagens samfunn snakkes det mye om «landsbyen rundt barnet», og den opplever jeg at vi er.
Lederen forteller at hvis et barn har en vanskelig morgen, følger de ansatte opp med en telefon til foreldrene for å fortelle hvordan det går - og hyppig legger ut bilder slik at foreldrene kan følge med gjennom dagen.
– Det gjør også at hvis noe vanskelig må tas opp, så er det lettere når vi har den gode relasjonen i bunnen.
Solid ryggsekk med god selvfølelse
– Hva er barnehagens viktigste oppgave, mener du?
– Å skape robuste barn for framtiden. Med det mener jeg å gjøre barna trygge i seg selv. Vise de at alle barn betyr noe. Det er helt greit at vi er forskjellige, men vi er en del av et fellesskap der alle er viktige. Den fellesskapsfølelsen skal de oppleve i barnehagen, og de skal kjenne at «jeg er viktig og betyr noe for noen». Det betyr mye.
– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?
– Jeg ønsker at de skal komme på skolen med en solid ryggsekk med god selvfølelse, som trygge barn med troen på seg selv. Vi bruker Kjempebarna, som er et eget opplegg for skolestarterne. Det inneholder en rekke skoleforberedende aktiviteteter, men er samtidig ikke det viktigste for oss. Det betyr mer at barna lærer å være en god venn, at de kan håndtere konflikter, og er gode på samspill med andre. At de får mestringsfølelse, rett og slett, sier Fosse, før hun legger til:
– Og så håper jeg at de går ut herfra og savner oss litt. At de tenker at «her opplevde vi masse», vi fikk brukt kroppen masse, og at vi fikk utviklet oss til gode mennesker.
Her kan du stemme på din favoritt: