DEBATT

Eier og styrer i Småtjern naturbarnehage, Jørgen Kjørven, engasjerer seg i debatten om finansiering av private barnehager.
Eier og styrer i Småtjern naturbarnehage, Jørgen Kjørven, engasjerer seg i debatten om finansiering av private barnehager.

Hva er motivet for å kutte i finansieringen til private barnehager?

Jeg lurer på hva motivet for regjeringens forslag til kutt i tilskuddet til de private barnehagene er, og hvem dette egentlig gagner?

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Motivet kan ikke være likebehandling av barn i kommunale og private barnehager. Verken kommunens virkelige pensjonskostnader eller kapitalkostnader er med i grunnlaget for tilskudd til de private barnehagene.

Motivet kan ikke være at pengene skal komme barna til gode. Å fjerne midler fra barnehagene kan ikke være til fordel for barna.

Motivet kan ikke være å bevare verken enkeltstående-, små- eller ideelle barnehager. Ingen av de er tjent med kutt i tilskuddet.

Motivet kan ikke være økt kvalitet i barnehagen. Både strukturell-, prosess- og resultatkvalitet forutsetter god økonomi (joda, jeg vet at vi ikke snakker om resultatkvalitet i barnehagesektoren)

Tonje Brenna, du vet hvordan marginene er i de små barnehagene. Vi har i flere år sett at små- og enkeltstående barnehager (med ulike organisasjonsformer) forsvinner fra barnehagesektoren, blant annet på grunn av dårlig økonomi. Motivet kan altså ikke være mangfold.

Carl Jung sa noe sånt som: «Hvis du ikke kan forstå motivet for menneskers handlinger, se på resultatet – utled så motivet». Hvis Carl Jung hadde rett, vil vi kunne utlede regjeringens motiv om noen år.

Det ser ut som om det er tatt ett valg som ikke gagner noen! Jeg er ikke så bevandret i statsbudsjett og økonomisk politikk, men det er første gang jeg har hørt om en regjering som gjør prioriteringer som kun har som mål å gjøre livet «vanskeligere», for en del av befolkningen. Hvis det ikke er meningen at jeg skal drive barnehage, så er det kanskje bedre om det er SV eller Rødt som legger premissene. De vil i det minste gi mer penger til kommunale og ideelle barnehager. Ungene som ikke lenger får gå i min barnehage, vil i så fall ha barnehager med god økonomi som alternativ.

PS: Jeg holder heldigvis til i en kommune som verdsetter vårt bidrag til barnehagesektoren, så jeg kan nok drive barnehagen en stund til. Det er ikke regjeringens fortjeneste.

Powered by Labrador CMS